Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Legendák övezik a 300 éves szegedi oltárt

Szeged - 1713 óta ékesíti a szegedi alsóvárosi templomot a barokk főoltár, amelyhez több néphagyományt is kapcsoltak az évszázadok folyamán.
Háromszáz éves a szeged-alsóvárosi ferences templom főoltára, amelyhez több legendát és néphagyományt is kapcsoltak az évszázadok folyamán.

A kerek évfordulóra különleges tárlatvezetésekkel, pedagógus-nappal és játékkal is készülnek - közölte Medgyesi Konstantin, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont sajtóreferense hétfőn.

1713 óta ékesíti a szegedi alsóvárosi templomot a barokk főoltár, amelynek középpontjában a Szűz Mária-kegykép látható. A 17. századi olajfestmény a Napbaöltözött Asszonyt ábrázolja, és valószínűleg egy elpusztult középkori alkotás pótlására készült.

Egy legenda szerint a kegyképet összegöngyölték, és 1552-ben a törökök elől a templom melletti Csöpörke-tóba rejtették, ahonnan nyolcvan évvel később került elő: egy török akarta itt itatni a lovát, amikor is a ló sértetlenül fordította ki patájával a festményt tóból.

A Szeged Alsóvárosi Ferences templom főoltára (1713).
A Szeged Alsóvárosi Ferences templom főoltára (1713).

Egy másik legenda szerint 1697-ben Mária, a Szögedi Segítő közbenjárásának volt köszönhető, hogy a szövetséges keresztény sereg Zentánál legyőzte a törököket: a Szűzanyának ezt a főoltáron is ábrázolt képét látták maguk felett lebegni a törökök, mely megrémítette őket.

Az alsóvárosi templom főoltárának 300. évfordulójára különleges programokat szervez a ferences látogatóközpont. Csütörtökön nyílt napot rendeznek a pedagógusok számára, november 9-én, szombaton pedig a széles nyilvánosságot várják különleges tárlatvezetésekkel. A vezetések során az érdeklődők megismerkedhetnek az oltárhoz kapcsolódó legendákkal, valamint egy, az 1936-os restaurálás alkalmával készített archív felvételeken keresztül betekintést nyerhetnek az oltár építésének rejtelmeibe is.

A látogatóközpont munkatársai közösségi oldalukon játékot is indítanak iskolás osztályok számára. Azok az osztályok, amelyek helyesen megfejtik és beküldik a főoltárral kapcsolatos kérdéseket, egynapos kolostori tartózkodást nyerhetnek: interaktív gyermekfoglalkozáson és gyertyafényes vacsorán vehetnek részt, majd az egykori szerzetesi cellákban alhatnak.

Olvasóink írták

 • 3. _csutak_ 2013. november 05. 22:01
  „Nem is olyan régen az alagsort amit félig feltártak, pénz hiányában ismét elöntötte a talajvíz.
  Egy barátom több órányi anyagot vet fel az akkor még működő VTV számára.
  Eleink sokkal jobban tudtak építkezni, mint mi az állagot megóvni!”
 • 2. alfoldi 2013. november 05. 18:28
  „A templom belsejében jól látható repedések vannak, közvetlenül az oltár előtt. Nem kellene ezeket statikusnak minél előbb megmutatni?
  Kár lenne a gyönyörű templomért!”
 • 1. helsinkirokker 2013. november 05. 17:11
  „Szívesen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is átok ül a volt Gyevi temetőn

Eláll a volt Gyevi temető beruházójával kötött szerződéstől az önkormányzat, és 120 millió forint kártérítést követel, ha november 15-én úgy dönt a városi közgyűlés. Tovább olvasom