Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Legénybúcsúból a múzeumba - békajelmezben, békatalppal

Békaembernek öltözött látogatókkal is lehet időnként találkozni a Móra Ferenc Múzeumban, ahol egyesek képesek szökőárat előidézni. Mások hirdetőújságnak nézik a vendégkönyvet vagy évszázados festmények előtt kívánják meg egymást.
„Nevelési célzattal" fenékbe billentette az egyik állatgondozó szerint illetlenül viselkedő diákot pár hete a budapesti állatkert munkatársa – adta hírül a média. A diák beleesett a fagyos tóba, de az ijedtségen kívül más baja nem esett, a gondozót viszont kirúgták.
 
Gondoltak a gyerekekre. Szerencsére legális búvóhelyek is vannak a Móra-múzeum kiállításán. Fotónk illusztráció
Gondoltak a gyerekekre. Szerencsére legális búvóhelyek is vannak a Móra-múzeum kiállításán. Fotónk illusztráció

Bár az állatkert munkatársa túllőtt a célon, renitensek szinte minden közgyűjtemény látogatói között előfordulnak.
– Tudomásul kell venni, hogy a modern múzeum egy élményközpont, így el kell fogadni a legfurább helyzeteket, ha azok nem sértik a hely méltóságát – mondja Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.
 

Sokan meglepődtek például, amikor egy férfi búvárszemüvegben, békajelmezben és békatalpban érkezett a múzeum egyik kiállítására, de akadt olyan is, aki ősmagyarnak öltözködve pózolt és fotózkodott Munkácsy Mihály Honfoglalása előtt. Mint utóbb kiderült, mindketten legénybúcsújukon kapták a megtisztelő feladatot, amit nem lehetett visszautasítani. A többi látogató szerencsére mosolyogva fogadta a különös vendégeket, nem lett botrány egyik esetből sem. Jókora kárt és kisebb szökőárat okozott viszont az az illető, aki kitépett a helyéből egy vécécsészét, miközben nagyon kereste valamilyen elveszett tárgyát a mellékhelyiségben. Olyan is akadt, aki hirdetési felületnek nézte a vendégkönyvet, és eladó Ladáját népszerűsítette benne.
 

Egy másik alkalommal a diákcsoporttal érkező kisfiú egy apró műanyag karddal közeledett egy festményhez, és éppen csak hozzáért, amikor a teremőr közbelépett, hogy megelőzze a kárt. Később jegyzőkönyvet vettek föl az esetről. A sajtóreferens azt mondja, bízik benne, a megszeppent kisfiúnak nem ment el végleg a kedve a múzeumba járástól. – A műtárgyakat ugyan nem lehet tapogatni, de másolatokat mindig adunk a látogatóknak ilyen célból. Így lehet elejét venni, hogy túl közel kerüljenek, és kárt okozzanak a pótolhatatlan értékekben – tette hozzá Medgyesi Konstantin.
Nem véletlenül vannak korlátok a múzeumban. Bár érdekesnek tűnik, a kiállítási tárgyakat nem szabad megérinteni. Illusztráció: Schmidt Andrea


A sajtóreferens elárulta, a fiatalok újabban randihelyszínként is kezdik felfedezni a múzeumot. Olyan is előfordult már többször, hogy a kiállítótérben gerjedt egymásra egy-egy randizó pár, akik elfelejtették, hogy a teljes múzeum be van kamerázva. A teremőrök ilyenkor diszkréten figyelmeztetik őket rá, hol is vannak. Nemrégiben pedig a női vécébe kellett erősebben bekopogni, miután egy fiatal pár ott kezdett szerelmi aktusba.
 Drága botlások

Egy üdítőitallal a kezében megbotlott egy tajvani múzeumban és nekiesett Paolo Porpora olasz barokk festő egyik festményének egy 12 éves helyi diák három éve, súlyosan megrongálva a 394 millió forint értékű műalkotást. A diák átesett a festményeket elkerítő korláton és öklömnyi lyukat ütött a 350 éves, virágokat ábrázoló csendéletbe. A tajvani fiú nem az első kétballábas múzeumlátogató: 2006-ban a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeumban egy cipőfűzőjében megbotlott férfi összetört három 300 éves kínai vázát. A 2000-es évek elején pedig egy amerikai kaszinómágnás belekönyökölt Picasso 1932-ben készült mesterművébe, a Le Reve (Álom) című festménybe. 2013-ban a férfi aztán rekordáron, 155 millió dollárért értékesítette a páratlanul helyreállított remekművet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétlerakót csináltak a Cserepes sorból

Szemétlerakót csináltak  a Cserepes sorból
Matracot, szekrényt, sőt még fél autót is találni a szemét között, amely hatalmas halmokban gyűlik a Cserepes soron. Tovább olvasom