Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Legjobb szakma: matematikus

Szeged - Kétszáz szakma közül aranyérmes a matematikus – sereghajtó a favágó. A meglepő eredményt egy amerikai álláskereső portál statisztikája produkálta. Mi a kétszázas lista végletes helyezésű szakmáinak művelőit kértük kenyérkeresetük minősítésére.
Stressz, munkakörnyezet, fizikai terhelés, kereset, perspektíva – öt szempont alapján rendezett sorba kétszáz szakmát a CareerCast nevű amerikai álláskereső portál.

Szegedi hagyományok

– Örömmel olvastuk, a Wall Street Journal is beszámolt a listáról: a legjobb szakma a matematikus, s a húsz legjobb foglalkozásnak is több mint a fele jórészt a matematikára épül. A Szegedi Tudományegyetem matematikus szakja szép hagyományokkal büszkélkedhet, az itt végzettek a diplomaosztó után gyorsan el tudnak helyezkedni. A hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek mellett alkalmazott matematikusként is könnyen boldogulnak, például biztosítási vonalon. De az itteni alapos elméleti képzésre könnyen rá lehet építeni például közgazdasági vagy programtervezői szakismeretet. Ugyanakkor az érettségin is kötelező matematika tantárgyat oktató tanár szakosok egyre keresettebbek – mondja Kerchy László. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara Bolyai Intézetét vezető professzor hangsúlyozza: a matematika a logikus gondolkodásra tanít, fejleszti a problémamegoldó képességet.

A tengerentúli listán a matematikusok állnak a legelőkelőbb helyen, mert általában nyugodt körülmények között, mindenféle káros anyagtól, zajtól távol dolgoznak, nem végeznek nehéz fizikai munkát, és az elismert szakmabeliek éves keresete átlagosan 95 ezer dollár (körülbelül 18 millió forint). – Elsőként oldottam meg a meteorológiai műholdképek online számítógépes feldolgozását, színes felhőfilmmé alakítását. Így kerülhettek a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a televíziós képernyőre a meteorológiai műholdfilmek – magyarázza szabadalma lényegét Pintér Ferenc, aki 1978-ban szerzett Szegeden programtervező-matematikus diplomát.

A matekfeladványok megoldása élesíti az elmét. Fotó: Karnok Csaba
A matekfeladványok megoldása élesíti az elmét.
Fotó: Karnok Csaba

Tanári és menedzseri fizetés

Az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. elnök-vezérigazgatója elárulja: egyik üzletáguk például az idojaras.hu, vagy az origo.hu és a Duna TV meteorológiai rovata. Azt mondja, nem lepi meg az amerikai felmérés eredménye, mert a matematika az alapja a tudományok fejlődésének, a matematikai gondolkodásmód hosszú ideje a tudományos megismerés alapja. Ugyanakkor jó kiindulópont például az informatikával összefüggő foglalkozási körökön belüli karrierre. Az anyagiak terén nem bocsátkozott becslésekbe, mert nálunk a – világ fejlett régióiban megszokotthoz képest – rendkívül alacsony tanári bérektől a topmenedzserek milliós havi jövedelméig tart az egyébként arányaiban szokatlanul széles skála.

„Döntsd a tőkét, ne siránkozz"

A legrosszabb minősítés a favágóknak jutott az amerikai listán – hiszen szélsőséges időjárási helyzeteknek lehetnek kitéve, veszélyes terepen dolgoznak, és az éves fizetésük átlagosan 32 ezer dollár (körülbelül 6 millió 300 ezer forint). – A hazai fakitermelő vállalkozók közül némelyek sokszor nagyobb autóval érkeznek a tárgyalásra, mint az állami erdőgazdálkodó társaságok első számú vezetői – adott pillanatfelvételt a hazai favágók egyik típusáról Vízhányó László. A Dél-alföldi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója azt is elmondta, hogy a fakitermelő vállalkozók 4-10 fős brigádokat irányítanak. Alkalmazottaik közül azok, akik a speciális erdészeti gépek irányítására is képesek, havi 120-140 ezer nettó fizetségért dolgoznak, míg a motorfűrészesek havi 100 ezer, a fejszével csattogtatók és két kezükkel a sarangot rakók órabére nagyjából 500 forint, vagyis havi 60-80 ezer forintot kapnak. Idényjellegű a favágó munka, ezért is alacsony presztízsű.

Ízelítő a 200-as listából

Talán a pályaválasztásban is segíthet, ha szemezgetünk a 200-as listából. Az élboly: 1. matematikus, 2. aktuárius (biztosítási matematikus), 3. statisztikus, 4. biológus, 5. szoftverfejlesztő, 6. számítógépes rendszerfejlesztő, 11. közgazdász, 13. fizikus, 15. meteorológus, 18. programozó, 19. filmszerkesztő, 20. csillagász. További helyezések: például 23. webfejlesztő, 34. ékszerész, 39. könyvelő, 43. könyvtáros, 56. hotel menedzser, 57. vegyész, 59. pszichológus, 68. gyógyszerész, 69. bíró, 78. stewardess, 84. bróker, 99. építész. A második százas csoportból: 101. fogorvos, 119. mozdonyvezető, 140. riporter, 142. orvos, 170. színész, 174. rendőr. Az acélipari munkások, autószerelők, nővérek, festők és tűzoltók a 20 legrosszabbként rangsorolt szakma közé tartoznak. A sereghajtók: 186. a hentes, 194. a szemétszállító. 198. a taxisofőr. 199. a tejgazdaságban dolgozó, 200. a favágó.

Olvasóink írták

 • 20. N.P. 2009. január 27. 14:46
  „Sebus
  Én sem értem ezeket az elvetemült nyamvadékokat akik képesek elmenni matematikusnak amikor lehetnének a társadalom hasznos tagjai is: pld.: politológusok, médiaszakértők.”
 • 19. Piki 2009. január 27. 11:42
  „Ki?
  Pl. F. Zsuzsika, akivel köztudomásúan azért van a pasija, mert már jó előre "masszíroz" a matematikus diplomával járó "többszázezres fizura". "Szegény csaj", nem sajnálom abszolúte.:)”
 • 18. Sebus 2009. január 27. 11:26
  „Ki az a hibbant elmebajos aki ma matematikusnak megy?!”
 • 17. legal 2009. január 27. 10:54
  „Vagyis a matematika már régen bebizonyította - csak nem tud róla tudatosan - hogy a természet szomszédos térfogat kvantumjai között matematikai számolás okoból sem lehet "tükörszimmetria", illetve "egybevágó térfogat". Ez azért lényeges, mert a matematikus tudatosan tudja, hogy amit a táblán elméletben levezet, ábrázol: szimmetrikus tükrözés, illetve egybevágó térfogat, azt a műveletet csak virtuálisan, tudatos cselekvése által tudja megjeleníteni. Ilyen alapon "természetesen" létezik szimmetria és geometriai egybevágóság, de ami ebben tragikus, e fogalom rendszer alkalmazást átvette és használja az elméleti fizika is a lét folyamat megértése gondolkozásban. Szuperszimmetria, a tér matematikai pontja, szimmetria sérülés, stb. E matematikai okrendszer nincs átgondolva. Éppen azért létezik tapasztalt változó létünk, mert nem léteznek ilyen matematikai - de sajnálattal a matematikából átvett - szimmetrizáló elemek. Ezért nincs, nem lehet a rendszer nsoha termodinamikai egyensúlyban. Ehhez annyit, hogy az energia valamilyen geometriai jellemzőkkel leírható dologhoz kapcsolt. Az energia nem elvi létező. Elhiszem, hogy achilleusnak ezért lehetnek megértés problémái. Mert természetesen e délmagyar online nem tudományos szaklap, ezért elnézést kérek, hogy idetolakodtam e témával. De hát nem én hoztam elő a matematika elismertségének ügyét. Amúgy bárkivel elbeszélgetek négyszemközt erről a dologról. Üdv. mindenkinek.”
 • 16. achilleus 2009. január 27. 10:00
  „13,15 Legal, 2009.01.27. 08:54, 2009.01.27. 09:46
  Tükör által, homályosan. ;-(”
 • 15. legal 2009. január 27. 09:46
  „Végül is arra akartam kilukadni, hogy az elméleti fizika számára káros az a matematikai sugallat, hogy a természet egyszeres térfogatán belül bármely folyamat tartalomban létezhet szimmetria, egybevágó térfogat ismétlődés, transzformáció. Az alkalmazott tudományban és technológiában elmegy a dolog egészen addig, hogy "gömbnek" látjuk az égitesteket. Amikor matematikusokkal próbáltam beszélni ezen megkülönböztető területekről, egyszerűen csőlátóan ismételgették a matematika elvi egybevágóság tanait. Nagy problémának tartom a tudományterületek specializációját, az antagonisztikus elkülönülést, a párbeszéd hiányát.”
 • 14. achilleus 2009. január 27. 08:55
  „Na jó, fazernél a pont.
  /De van más szakmám is./”
 • 13. legal 2009. január 27. 08:54
  „Tisztelt hozzászóló Barátaim! Meglepetésként ért engem ez a nagy érdeklődés költőien - de nagyon komoly szándékkal - feltett kérdésemre. Válaszom kezdete aranka2 hozzászólása gondolatával kezdődik. Ugyanis rátapintott az interdiszciplináris kutatás lényegére, hasznosságára, jelentőségére. Einstein "Hogyan látom a világot" című könyvében írja egy matematikus ismerősével folytatott beszélgetése felemlítésekor, hogy matematikus barátjára rákérdezve válaszolta neki arra a kérdésére, hogy "Ti mindenre tudtok megoldást?" nos ő felelte, ha adtok nekünk egy feladatot, mi azt meg fogjuk oldani. Megpróbálok rövid lenni. A táblán lévő geometriai ábrázolás és számítás rendszer valamennyi elemében csak és kizárólag transzcendes számokat tartalmazó adatokat, hányadosaiként irracionális számadatok halmazát ismerhetjük fel. Tehát a geometria számítás rendszere a legfőbb bizonyítás arra, hogy a természet valós folyamat tartalmában soha és sehol nem lehet szimmetrikus ismétlődés, egybevágó reprodukció egymás melletti térfogatok között még véletlenül sem. Vagyis ez az egész egy ki nem elemzett interdiszciplináris tudomány terület a lét folyamatosan változó, nyugalomba soha eljutni nem képes rendszere számára. Nincs és nem volt soha szuperszimmetria a fizikai létben, nem történhetett szingularitás (szimmetriasérülés), vagyis az egyébként már romjaiban heverő "ősrobbanás" Aranka2 hozzászóló rátapintott a lényegre, amikor hozzászólásában megjegyzi: "azután valaki rájön valami nagyon fontos gyakorlati hasznára" Ez így van, ez a dolog a tudomány fejlődése, ezt kutattam, erre jöttem rá (lásdd:www.cosmology.hu honlapomon). A matematika szép dolog, jó dolog, de néha önző és öntörvényű tudomány. A fizikai folyamatok változása a kölcsönhatások sorozata, ott nincs "tudati", a kölcsönhatásokat figyelmen kívül hagyó állapot.”
 • 12. Kaccc 2009. január 26. 22:05
  „Vic, szerintem a szoftverfejlesztő lehet a megoldás. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi matek kell hozzá. ;) Igazam van achilleus? :D”
 • 11. comet 2009. január 26. 21:43
  „1. Legal; Már nem tudok tovább várni a megoldásra, reggel korán kelek és le kell feküdnöm. Csak annyit írj meg, hogy talált- e a papír repülő.”
 • 10. fazer 2009. január 26. 20:23
  „A megfejtés a biológia!
  (?)”
 • 9. Vic 2009. január 26. 20:13
  „achileus!
  Nem lettem okosabb (:
  Vajon mi az, ami olyan mint a matematika, és mégsem kapcsolódik hozzá ??? :)”
 • 8. aranka2 2009. január 26. 20:03
  „Nagyon rossz hozzáállás egy feladat megoldásának szükségességéről a gyakorlat alapján dönteni. Lehet, hogy egy tétel ötven évig csak elméleti izé, azután valaki rájön valami nagyon fontos gyakorlati hasznára. Másképpen: Alapkutatás nélkül sz@rt sem ér az egész rendszer.”
 • 7. achilleus 2009. január 26. 19:49
  „Vic 2009.01.26. 19:04
  "Csak kíváncsiságból kérdezem, jelenpillanatban mivel foglalkozol ?"

  Írom ezt az üzenetet. ;-)
  Úgy általában, valami olyasmivel, ami a lista első olyan helyén áll,
  ami nem közvetlenül kapcsolódik a matematikához, - legalábbis első ránézésre.”
 • 6. fazer 2009. január 26. 19:34
  „A fotón a következő szöveges feladat geometriai levezetése látható:
  Ha IV. Béla 20 év alatt 32 törvényt alkotott, akkor 15 év alatt 10 törvényt hányadik András alkotott?
  (bocs!)”
 • 5. comet 2009. január 26. 19:25
  „Annak idején a suliban így rajzoltuk be a papírrepülő hajtás éleit a kívánt röppályának megfelelően.
  A rajz alapján egy papír " Mirage" repülő készül ami nyolcast fog repülni.”
 • 4. Vic 2009. január 26. 19:04
  „Kedves achilleus!

  Csak kíváncsiságból kérdezem, jelenpillanatban mivel foglalkozol ?”
 • 3. Mil 2009. január 26. 18:20
  „Én is utálom a matekot, hülye is vagyok hozzá, de be kell látni: minden tudománynál ott van..
  A másik meg, hogy az iskolában nem feltétlen azért oktatják a sok baromság(nak tűnő) dolgot, mert valaha is használjuk, hanem hogy tornáztassa, fejlessze az agyunk.”
 • 2. achilleus 2009. január 26. 17:46
  „legal 2009.01.26. 17:15
  Némi töprengés után, azt hiszem, ilyen jellegű feladat megoldására a gyakorlatban nem volt szükségem.
  Bár "gyerekkoromban" nagy élvezettel oldottam meg ehhez hasonlókat.”
 • 1. legal 2009. január 26. 17:15
  „Csak kíváncsi vagyok arra, hogy e cikket olvasók között matematikus kivételével akad-e valaki, aki a fénykép felvételén látható táblán lévő matematikai feladat szükségességével a gyakorlatban találkozott életpályáján? Hogy miért kérdezem, azt csak a válasz(ok) alapján tudom indokolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuban van az influenza

Szeged - Kézenfekvő, hogy szellőztetünk, vitamint eszünk, kezet mosunk – legyintünk a szakorvosra, amikor a télvégi influenzaszezonban elismétli a megelőzés fogásait. Tovább olvasom