Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Legjobban a fehér kenyeret szeretjük

Szeged - Az államalapítás ünnepe egyben az új kenyér napja is. Régen ekkor sütötték az új búzából az új kenyeret. Manapság sokféle gabonából készült pékárutól roskadoznak az üzletek polcai, a megkérdezett vásárlók azonban határozottan állították: a fehér kenyér az igazi.
Augusztus huszadika nemcsak az államalapítás ünnepe, hanem az új kenyér napja is. Az aratás befejeztével az új búzából új kenyeret sütöttek a parasztok. Manapság a pékek. Vagy rozsból, burgonyából, kukoricából. Rengetegféle kenyér sorakozik a boltok polcain, összetevőkben, méretben és persze ízre is különböznek.

– Fehér kenyeret szoktunk venni, egy kiló körülbelül másfél napig elég, mert öten vagyunk – magyarázta Kiss Sándor. A nyugdíjas mérnök elárulta, hogy olyan kenyeret, mint amit gyerekkorában evett, ma sehol sem készítenek. – Egy több mint 80 éves bácsi sütötte a faluban, a saját kis pékségében. Egy hétig is elállt, nem száradt ki, mint a mai pékáru – emlékezett vissza a 64 éves férfi.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

 Speciális

A kalács, a cipó, a kenyérlepény, a lángos, a gyümölcskenyér, a Graham-, az ánizs- és a formakenyér, a pita, a pászka és az extrudált – mind speciális formái a klasszikus kenyérnek. Ezek alakban, összetételben, esetleg előállításuk módjában különböznek a hagyományos kenyerektől. Édesebbek, szögletesebbek vagy laposabbak, mégis ízletesek.

A fehér és a félbarna kenyér a legelterjedtebb nálunk. A fehér kenyér 100 százalék búzalisztből készül, míg félbarna társában 85 százalék félfehér kenyérliszt és 15 százalék világos rozsliszt van.

Rozskenyér, többgabonás és búzacsírás, olajos magvas, szójás, korpás és burgonyás kenyér várta a vásárlókat egy belvárosi üzletben. Balogh Réka néhány másodpercig azt sem tudta, melyiket válassza.

– Teljes kiőrlésűt kerestem, olyat, amelyik egészségesebb. Néhány éve váltottam, de a fehér kenyeret is nagyon szeretem, például pörköltekhez – magyarázta a 20 éves lány, aki végül rozskenyeret tett a kosarába.

A közeli boltban vásárolja mindennapi betevőjét Kojedzinszky Richárdné . Marika néni kovászos fehér kenyeret szokott venni, egykilósat, a felét mindig beteszi a mélyhűtőbe. Most francia vendégei vannak, akiknek nagyon ízlik a magyar fehér kenyér. A 79 éves asszony szerint a mai kenyerek három-négy nap után megpenészednek. Régen jól kidagasztották és megkelesztették a tésztát, amitől olyan magasra nőtt, hogy akár két hétig is elég volt egy családnak.

Olvasóink írták

  • 9. Natasha 2009. augusztus 22. 09:30
    „Amióta megvettük a kenyérsütőt azóta kizárólag itthon sütött kenyeret eszik a család. Semmilyen állagjavító szar nincs benne, 3 nap múlva nem esik ki a közepe, és nem penészedik idő előtt.”
  • 8. kispanda84 2009. augusztus 21. 00:14
    „Szerintem a Varga pékség kenyere a legfinomabb,a boltunkba,ahol dolgozok,Mórahalomról szállítják:-)
    Persze azért szeretem a teljes kiőrlésű cuccokat is:-)”
  • 7. lacipapa68 2009. augusztus 20. 19:11
    „Mifelénk az egyik hazai üzletlánc olyan kenyeret forgalmaz,ami tulajdonképpen csak a disznóknak jó.És elég drágán.Én kiszombori kenyeret vásárolok,mert finom és viszonylag olcsó is,pedig a szomszéd faluba járok át érte.”
  • 6. KolompárRómeó 2009. augusztus 20. 19:09
    „Tessék örülni annak, hogy a barna "rozsos" kenyér általában az E-vitamintól barna. E-323, E-543 (véletlenszerűen írtam ide valamit, nehogy valaki elkezdjen guglizni, csak szólok, mielőtt a sok okos a "lényeget" szűrné le) és barátai. Ugyanúgy semmi köze a rozshoz, mint a füstölt (ízű) kolbásznak, felvágottnak. Ott is E-vitaminban gazdag műanyagot eszik az állampolgár.”
  • 5. Csöpke 2009. augusztus 20. 14:47
    „Hát..én is szerettem a fehér kenyeret mindaddig,amíg ki nem derült hogy lisztérzékeny vagyok...
    és nagyon elkeserítő,hogy alig van bolt,ahol kaphatok olyan terméket amit fogyaszthatok.Renetegen vannak,akik ezzel a betegséggel küzdenek,a legelterjedtebb betegség lesz hamarosan,már most is minden 4. ember lisztérzékeny,csak sajnos sokan nem ismerik fel a tüneteket,nem mennek orvoshoz és nem derül ki...”
  • 4. nanemaaa 2009. augusztus 20. 13:25
    „Ez így igaz. :)

    http://www.unnep.eu/nemzeti-unnepek/augusztus-20.-az-unnep-kialkulasa.html”
  • 3. Norman_Bates 2009. augusztus 20. 13:22
    „" Teljes kiőrlésűt kerestem, olyat, amelyik egészségesebb. Néhány éve váltottam, de a fehér kenyeret is nagyon szeretem, például pörköltekhez" nah akkor nagy váltás lehetett!”
  • 2. papen 2009. augusztus 20. 12:56
    „Kovács Krisztának üzenem, hogy az új kenyér napját a Rákosi vezette be, azugusztus 20-a Szent István király és az államalapítás napja.

    Gondolom, elég fiatal ahhoz, hogy ezt nem tudja.”
  • 1. hehe 2009. augusztus 20. 11:17
    „TÁPAI 3KG OS A FINOM”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi menetrend Szegeden

Szeged - A négynapos hosszú hétvégén a Szegedi Közlekedési Kft. járatainak menetrendje módosul. Tovább olvasom