Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Legjobban a sós kalács ízlett a péktanoncoknak

Legjobban a sós kalács ízlett a péktanoncoknak
Csongrád megye, Szeged - Helyi pékségekben és boltokban kapható kalácsokat teszteltettünk húsvét előtt a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola három pék- és cukrásztanulójával. Szubjektív értékítéletet mondtak az ünnep elmaradhatatlan kellékéről.
Sonkával együtt szentelték

A kalács szó szláv eredetű, és annak eredeti kerek formájára utal. A 19. század végéig elkészítése azonos volt a házikenyérével, csak formájában különbözött tőle – lyukasra alakították. Ma a dagasztásához tejet használnak, a tésztát tojással gazdagítják. A húsvéti hagyományos étrend része, amit a katolikus vidékeken esetenként a sonkával együtt a templomban szenteltettek.
Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot – tulajdonítják sokan a hírhedt mondást Marie Antoinette francia királynénak. Újabb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy ezek a szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások című művéből származnak, s ezt csak a filozófus adta a francia forradalomban lefejezett királyi hitves szájába.

Bárkitől is származzék az idézet, mi nem szeretnénk hasonlót tanácsolni. Húsvét előtti kalácsbevásárló körképünkön ugyanis kiderült: a foszlós finomságnak igencsak borsos ára van. Mivel mégis a húsvéti asztal elengedhetetlen tartozéka, így a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola pék- és cukrásztanulóival kóstoltattuk meg a különböző boltokban és pékségekben vásárolt kalácsokat. Bálint-Búzás Linda, Dicső Xénia és Magyarfi Csilla szubjektív véleményét mondta el a kelt tésztákról, amelyeket ízük, illatuk és állaguk szerint osztályoztak.
 

A tanulók szaglásztak, nyomogatták és szakították a kalácsbelet, főképp a hiányosságokat emelték ki, de azért dicsértek is. Különösen a Félegyházi pékség nejlonban árusított kalácsának formájával voltak elégedetlenek.

– Nem szép a fonása. Nálunk ez alapkövetelmény, a tanáraink addig csináltatják velünk a kalácsfonást, amíg nem lesz szép. A széle kicsit száraz, de az íze nem rossz – mondta Xénia. A Sparban kapható Fonottkáról azt mondták, hogy nem jól tojásozták le, sütés után foltos maradt. Egy kalácsot – mondták – kétszer kell tökéletesen letojásozni az elkészítése alatt. Másodjára akkor, amikor a tészta már megkelt. Itt a legkönnyebb elkövetni a folthagyást, ha nem elég figyelmes az ember.
 
Legjobban a sós kalács ízlett a péktanoncoknak. Fotó: Kuklis István (galéria)
A Lipóti pékség kalácsát kicsit sötétnek és fénytelennek tartották. – Az ízén is érződik, hogy kicsit égettebb, túl soká vették ki a sütőből. Egy kis cukrot is elbírt volna – mondta Linda. Urbán Miklós szakoktató azért megjegyezte: sok vásárló éppen a kicsit sötétebb színű kalácsot keresi. Czankné Csatlós Éva gyakorlatioktatás-vezetőnek küllemre a Molnár pékség kalácsa tetszett legjobban, de a diákoknak valamiért nem nyerte el a tetszését.

– Nem minden a küllem, a tészta közepe nyers – mondtak szigorú ítéletet a kalács felett. Nem gondoltuk volna, hogy a lányoknak a Lidl előrecsomagolt sós kalácsa ízlik majd a legjobban.

– De jó illata van! Olyan, mint a croissant-nak – lelkendezett Xénia. Bár azt mondták, hogy az egyik harapás után több sót érzetek benne, mint a másiknál, ami arra utal, hogy a fűszert nem egyenletesen keverték el a tésztában, egy húsvéti sonka-tojás vacsora mellé a diákok ezt a kalácsot tudták a legjobban elképzelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar agykutatás dinamikusan fejlődik

A magyar agykutatás dinamikusan fejlődik
Magyarországon az agykutatás dinamikusan fejlődik és nemzetközi szinten is versenyképes, bár az… Tovább olvasom