Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Legnagyobb kincs: az igaz barátság

Szeged - A barátság éltet – ezt állapították meg ausztrál kutatók. Merőben más jellegű azonban a férfiak és a nők közötti barátság.
Míg a gyengébbik nem képviselői sokkal többet lelkiznek, a férfi barátok inkább ugratják egymást. Az örök kérdés pedig, amelyről megoszlanak a vélemények: létezik-e barátság férfi és nő között?

A barátságról számos irodalmi mű született, filozófusok elmélkedtek róla, antropológusok tanulmányozták. Több ezer idézetet olvashatunk e kapcsolatról, még sincs rá egyetlen biztos meghatározás, hiszen mindenkinek mást jelent, máshogy alakul és máshogyan kezdődik a barátság. Nekem például huszonkét évvel ezelőtt, amikor az első napon betoppantam az új óvodámba, és egy copfos, barna hajú lány körbevezetett...

A zene összeköt

– A barátságunk a középiskolában kezdődött. Már akkoriban is mindannyian zenéltünk, de külön-külön. Eljártunk egymás koncertjeire, aztán úgy egy évvel ezelőtt rájöttünk: együtt sokkal tehetségesebbek lennénk, így megalapítottuk a ReChords együttest. A '80-as évek slágereit dolgozzuk fel – mondja Keresztesi Zoltán, a szegedi zenekar billentyűse. A hat, harmincas éveiben járó fiatalember a szakközép óta sokat változott – kivéve a basszusgitárosukat, aki már akkor is punknak számított –, de kapcsolatuk ugyanúgy megmaradt. Minden vasárnap próbálnak, a zenén kívül barátságuk alapja a jókedv és a humor. Lelkizés helyett azonban inkább zrikálják egymást, a www.rechords.blogter.hu-ra, vagyis a zenekar internetes blogjára írogatnak vicces üzeneteket. De bulizni is nagyon szeretnek. Kedvenceik a '80-as partik, egy ilyenen hamarosan fel is léphetnek. Ha a barátok éppen nem zenélnek vagy buliznak, akkor pókereznek. Kíváncsiak voltunk, mi hangzik el egy-egy ilyen szigorúan „lánymentes" estén, de a fiúk sejtelmesen válaszoltak: hiába próbálkoznak, soha, egyetlen nő sem fogja kiszedni a férfiakból, miről beszélgetnek egy-egy baráti összeröffenésen.

A ReChords zenekar tagjai: (balról jobbra állva) Jagri István, Keresztesi Zoltán, Kiss Zalán, Krémer Balázs, Dobó Gábor (guggol), Palázsy Miklós. Fotó: Keresztesi Zoltán

A szociológusok megállapították, hogy a gyengébbik nem képviselői másképpen barátkoznak egymással, mint a férfiak. Sokkal több szó esik érzésekről, gondolatokról, míg a férfibarátságok inkább aktivitásközpontúak: arra épülnek, ha az erősebbik nem tagjai együtt csinálnak valamit, legyen az sport, utazás, üzlet vagy zene, mint például a szegedi ReChords együttes tagjainál.

Segített a gyászban

Az igaz barát a bajban ismerszik meg – tartja a mondás, melynek igazságtartalma Kálmán Kata és Komáromi Edina esetében is bebizonyosodott. A két lány kapcsolata kiváló példa az igaz barátságra. A lányok tizenegy éve ismerik egymást – egy helyre jártak táncolni. Hét évvel ezelőtt együtt mentek ki a sörfesztiválra, azóta elválaszthatatlanok.

Éltető kapcsolat

Ausztrál kutatók tíz éven át követték figyelemmel 1500, legalább hetvenéves honfitársuk életét, halálát. Ez alapján megállapították, hogy a magányosság érzése növeli a betegség kockázatát. Azok az idős emberek, akik kiterjedt baráti körrel rendelkeznek, tovább élnek, mint akik maguknak valók, nem járnak társaságba. A baráti kapcsolatok kiváló stresszoldók. Kimondható: a barátság éltet.

Mindketten túljutottak már néhány komoly krízishelyzeten, melyben egymás támaszai lettek. Edina fiatalon vesztette el édesapját. A gyász időszaka alatt Kata végig mellette állt.

– Kata nem hagyta, hogy otthon üljek a négy fal között, mindig mentünk valahova. Elterelte a figyelmemet, ezzel sokat segített – emlékszik vissza Edina. A lányok szerint a közösen megélt rossz még jobban elmélyítette barátságukat. Nemrégiben Kata érezte úgy, összecsapnak a hullámok a feje fölött – Edina ekkor „visszaadta a kölcsönt". – A barátnők sokszor a pszichológust is helyettesítik. Edina is ezt tette, amikor kibeszélhettem neki a gondjaimat, ő türelmesen végighallgatott. Minden bút, örömöt, bánatot megosztunk egymással. Nincs is megnyugtatóbb érzés annál, hogy a barátnőmre bármikor számíthatok. Ha az éjszaka közepén hívom fel azzal, hogy tanácsot kérjek tőle, ő akkor sem szól morcosan a telefonba – állítja Kata.

„Felelős vagy a rózsádért"

A lányok barátságának stabil alapot nyújt a közös érdeklődés a sport iránt – még Manchasterbe is hajlandóak voltak elutazni egy jó meccsért. De valószínűleg Kata és Edina sem lenne ennyire jóban, ha egyikük inkább hímző szakkörre szeretne járni a Pick Szeged-kézilabdameccsek helyett.

A sport, ami összeköt – Kálmán Kata és Komáromi Edina a Pick Szeged-kézilabdameccsen.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mindketten rajongunk a sportért. Együtt járunk tornázni és a kézilabdameccsekre. Mindennap keressük egymást, és ez nem változik akkor sem, ha a párunkkal élünk. Sok lány teljesen elfeledkezik a barátnőiről, ha ráakad a pasijára. Nem telefonál, nem igényli a találkozást. Szerintem az ilyen nem barátság – magyarázza Edina.

A barátságot – ugyanúgy, mint a szerelmet – gondosan „ápolni" kell. Gondoljunk csak a kis herceg feledhetetlen soraira: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért..."

Barát az ellenkező nemből

Örök kérdés: létezik-e férfi és nő között barátság? Sokan rögtön rávágják a választ: nem. A szegedi Lipták Alexandra és Zombory Dávid mégis azt állítja, létezik ilyen. Ők az élő példa rá. – Tizenegy éve ismerjük egymást Szandrával, egy osztályba jártunk a gimnáziumba. Vele olyan dolgokat is meg tudok beszélni, amiket egy fiúval nem – mondja Dávid. Szandra szerint egy fiú-lány barátság sokkal jobb tud lenni, mint az azonos neműeké, hiszen más szemszögből látják a dolgokat. Nem rivalizálnak és nem happolják el egymás kiszemeltjét. – Dávid a bizalmason, neki mindent elmondhatok. Ha két hétre eltűnünk, amikor újból találkozunk ugyanott folytatjuk, ahol két hete abbahagytuk. Megérteni és megértve lenni, ez az igaz barátság – magyarázza Szandra. A fiatalok között sosem szövődött szerelem. Úgy gondolják, a barátságuk ezerszer többet ér annál, hogy „szexszel" elrontsák.

Olvasóink írták

  • 2. gp 2008. április 20. 06:24
    „hülye dávid :D”
  • 1. Ply 2008. március 01. 09:42
    „A ReChords-nál Palázsy Miklós "guggol" és Dobó Gábor van a jobb szélén.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárkózás és kiélt vágyak

Szeged - pénteken mutatták be a kisszínházban A tudattalan című kétrészes darabot, Duda Éva és Juronics Tamás koreográfiáját. Tovább olvasom