Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Legóban is helyből a legjobb az ÁRKÁD!

Legókiállítás nyílik az Árkádban ezen ahéten szombaton, amely egészen május 26-áig látható.
A kiállítás idején óriás legófigurák, legószigetecskék, mozgó legófigurák, játszóházak várják majd a látogatókat. Lesz legóépítő verseny is. Erről és a rendezvény részleteiről is érdemes az ÁRKÁD Szeged Facebook-oldalán, valamint honlapján tájékozódni. Aki a rendezvény idején az ÁRKÁD üzleteiben 5000 forint felett vásárol, fáradjon információs pultunkhoz: a blokk felmutatása ellenében megajándékozzuk egy legóval! Tartsanak velünk, legyenek részesei annak az élménynek, amelyet az ország legnagyobb legókiállításával elhoz Önöknek az ÁRKÁD. A részvétel természetesen ingyenes.A LEGÓ oktatási szerepe

A Lego építőkockák mindig is magukban hordozták az oktatási segédeszközként történő felhasználást. Számos szakember gondolta úgy, hogy a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő játékban nagy lehetőség van. Már a 60-as évek elején is voltak olyan tanárok, akik különféle módon használtak legókockákat az osztályteremben. Végül 1980-ban a Lego cég megalapította a Lego Educational Products Departmentet (Lego Oktatási Termékek), amelynek feladata a Lego játékok oktatási célokra történő felhasználásának elősegítése volt. Jelenleg a Lego DACTA néven (az elnevezés a görög didactic szóból ered, amely körülbelül annyit tesz, hogy „a tanulási folyamat tanulmányozása") hozza forgalomba a kifejezetten iskoláknak, óvodáknak szánt készleteit: ezek segítségével a gyerekek megismerhetik például a kerék működését vagy a foglalkozásokat.

A gyerekek – és valljuk be, a szülők – által is oly kedvelt legó neve a dán „leg godt!" kifejezésből származik, ami azt jelenti: „játssz jól!". A ma ismert, műanyagból készült legó idén már 54. születésnapját ünnepli. A legó egy világszerte rendkívül sikeres építőjáték védjegyzett neve. A legóalkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A sok évvel ezelőtt vásárolt vagy a Trend & Toys üzletben, az Alexandra Könyváruházban most beszerzett legójátékok tökéletes kiegészítői és folytatásai egymásnak. A legóalkatrészek – mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül – valamilyen módon biztosan összeépíthetők a többi alkatrésszel.

* * *

Egy kis legótörténet

1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester megalapította vállalkozását Dániában, Billund községben. A cég fajátékokat gyártott, és két évvel később felvette a Lego nevet. 1947 után kezdett a ma is ismert műanyagból játékokat készíteni. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök" helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt. Ezzel az eljárással az egészen kis gyermekek is könnyen össze tudták őket nyomni, épp annyira, hogy ne essenek szét, de könnyen szét lehessen őket szedni. A korai időkben a szállítmányok legtöbbje visszatért, a helyi gyártósorok bezártak; az emberek úgy gondolták, hogy a műanyag játékok sohasem tudják felváltani a fából készülteket. 1954-ben az alapító fia, Godtfred Kirk Christiansen lett a Lego Group igazgatóhelyettese. Az ő javaslatára vizsgálták felül az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó rendszert. 1958-ban született meg az igazi legó, amelynek a minőségével már elégedett lehetett mind a vásárló, mind a gyártó. Sikerességét bizonyítja, hogy a manapság gyártott elemek kompatibilisek az 54 évvel ezelőtt gyártottakkal. Mindeközben nyílt egy csomagoló- és összeszerelő üzem Svájcban, valamint egy üzem Jutlandban, ahol a legó gumiabroncsokat gyártják. A Light & Sound (Fény és Hang) készletek 1986-ban jelentek meg. Ezekhez elemtartó lámpák, szirénák és egyéb hangkeltők tartoztak, amelyek segítségével újabb részletekkel bővíthettük legóalkotásainkat. Manausban, Brazíliában is ebben az évben nyílt meg egy Lego-gyár. 1970-re a dániai, billundi székhelyű cégnél már több mint 900 alkalmazott dolgozott. A következő évtizedek jelentős bővülést és új kihívásokat hoztak mind a játékgyártás, mind a marketing területén. A lányokat először 1971-ben, a babaházak megjelenésekor célozták meg. 1972-ben a közlekedési lehetőségek is kibővültek a vízen úszó hajótestek megjelenésével. Két évvel később az Amerikai Egyesült Államokban, Entfieldben nyílt gyáregység. 1990-ben a Lego bekerült a tíz legnagyobb játékgyártó közé – egyetlen európai cégként. Magyarországon Nyíregyházán található Lego-üzem, amelyet a tulajdonos idén bővíteni kezd: tervei szerint 2015-re érik el a teljes kiépítettséget. Ekkor 1550 dolgozóval és 80 ezer négyzetméter alapterülettel számolnak.

* * *

Lego termékcsaládok

A Lego története során a játék újabb és újabb kihívásokkal szembesült. A pusztán építőjáték szerepkörön túllépve elkezdte a témaorientált, fantáziát megmozgató készletcsaládjait gyártani.

Város
Az első készletcsaládok egyike. A Legoland első – és sokáig egyetlen – témaköre ezzel a névvel együtt 1970-ben jött létre. Épület és jármű korábban is létezett, de együtt, egymással arányos világot alkotva itt jelent meg először. Ettől kezdve szinte megszakítások nélkül végig jelen volt a Lego történetében, legújabban City a megnevezése. A téma a gyermekeket célozza meg, főként a fiúkat. A készletei között a legnagyobb sikert a rendőrséggel, mentőkkel és tűzoltósággal kapcsolatos szettekkel érte el, de hajók, légi járművek, civil autók és városi épületek is színesítik a kínálatot, csakúgy, mint a többi legóval teljesen kompatibilis utat mintázó alaplapok.

Az elemi Legókocka

A legókocka – csalóka módon – nagyon egyszerűnek tűnhet. A számtalan alkatrész többsége látszólag nem igényel túl sok magyarázatot, mivel gyermekek számára készülnek: úgy tervezték őket, hogy használatuk magától értetődő legyen. Hogy ezt az átláthatóságot elérjék, alapos tervezés és igényes gyártástechnológia szükséges minden egyes legóalkatrész előállításához. A tizenévesek számára tervezett Technic-készletek motorjai és fogaskerekei gond nélkül összeépíthetők akár a háromévesek számára készült Duplo kockákkal is. A legókockák eme tulajdonsága lehetővé teszi a legórendszer számára, hogy mindig alkalmazkodjon a növekedő gyermek igényeihez, sőt ez a fajta végtelen lehetőség a felnőtteket is gyakran rabul ejti.
A legókockák gyártása a világ számos pontján történik. 2003-ban a fröccsöntés két gyárban zajlott: Dániában és Svájcban, 2009. január 23-ától pedig Magyarországon, Nyíregyházán is. A kockák esetleges mintákkal történő ellátása Dániában, Svájcban, Dél-Koreában, Csehországban és az Egyesült Államokban lehetséges. Évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ez óránként 2,3 millió kockát jelent.
A kockáknak, tengelyeknek, minifiguráknak és a teljes legórendszer többi elemeinek ugyanolyan szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Az összerakásukhoz és szétszedésükhöz szükséges erő pontosan meghatározott, maguktól nem eshetnek szét az összerakott darabok. Ha túl könnyű lenne szétszedni őket, az alkotások nem lennének elég stabilak, ha pedig túl nehéz lenne, az ellentmondana a rendszer alapkoncepciójának, miszerint a modellek szétszedésével újabb modellek építhetők. A megfelelő összetartó erő eléréséhez ezredmilliméteres pontossággal készülnek az alkatrészek (az eltérés legfeljebb 0,002 milliméter lehet).
Az egyik technológiai fogás, amely lehetővé teszi ezt a nagyfokú pontosságot, az a korlátozás, hogy az öntőformáknak kicsi a kapacitásuk. Más játékgyártók a költségek alacsonyan tartása miatt akár 60 öntvényt is képesek egy időben önteni. A Lego öntőformái ennél sokkal kisebb darabszámot tesznek lehetővé, és precíziós módon vannak beállítva. Emiatt az áruk akár több tízezer dollár is lehet. A fröccsöntéshez használt formákban beépített érzékelőket helyeztek el, amelyek a nyomás és a hőmérséklet ingadozásait is figyelik, mivel a tűréshatáron túl mindkettő selejtet eredményezhet. Minőségellenőreik a lehető legaprólékosabban ellenőrzik a készterméket, hogy semmilyen jelentős szín- vagy méretbeli eltérés ne fordulhasson elő. A Lego cégtől származó információk szerint fröccsöntési eljárásuk annyira pontos, hogy minden elkészült egymillió kockából csak 18 bizonyul selejtnek. Ennek az évtizedes tapasztalatokon alapuló igényes gyártási technológiának köszönhető az a csúcsminőség, amely lehetővé teszi, hogy a harminc évvel ezelőtt és a ma gyártott legókockákat minden gond nélkül össze lehet illeszteni.

Ez utóbbiak 1978-ban, a klasszikus minifigura bemutatásának évében jelentek meg, amikor a gyártók több lényeges újítást vezettek be: többek között ekkor lettek az újfajta ablakkal és ajtóval felszerelt épületek nagyobbak, berendezettek és hátulról megközelíthetők, a járművek pedig az ekkor debütáló bordázott abroncsok, sárvédők és kocsiajtók révén részletgazdagabbak és játszhatóbbak.
Vonatok
A legóvonatok 1966-ban jelentek meg. Eleinte még csak kézzel tolhatók voltak, később jelent meg az elemes, majd a transzformátoros változat.
Technic
Expert Series néven először 1975-ben jelentek meg olyan készletek, amelyeket kifejezetten a tapasztaltabb legófelhasználók számára terveztek. 1977-ben már Expert Builder néven futott a széria. 1984-ben kapta a Lego Technic nevet. Valósághű mechanikus funkciókkal rendelkező járművek, munkagépek, robotok alkotják.
Mindstorms
Programozható számítógéppel (Mindstorms RCX) és érzékelőkkel ellátott készletet már 2000 körül forgalmaztak, Lego Mindstorms néven. Azóta már a második változat is megjelent a piacon, amelyben sok formai és technikai változtatást alkalmaztak. Ezt a verziót NXT-nek nevezik. Az NXT számítógépét – más szóval az „agyát" – be lehet programozni, valamint a 4 bemeneti nyílásába érzékelőket, a 3 kimeneti nyílásába pedig motorokat csatlakoztatni hozzá.
Világűr
A Space néven futó termékcsalád 1979-ben rajtolt. Szintén a legsikeresebb termékcsaládok egyike. A korai időkben csupán űrhajósokat és űrjárműveket tartalmazott, később a súlypont áttevődött az ufókra és az idegen, galaktikus háborúkra. Az ezredforduló környékére holdbázisok és űrállomások jelentek meg a készletekben, majd a Mars bolygón zajló küldetéseket ellátó űrhajósok. Legújabban tagja – 2009-től – Space Police néven fut.
Castle
A korábban magyarul is rengetegféleképpen nevezett termékcsalád 3 készlettel, az új típusú Legolanddel együtt, annak részeként 1978-ban indult. Valódi, önálló téma 1984-ben lett, ekkor mutatták be a várak hatékonyabb építését lehetővé tevő nagyméretű falelemeket. Klasszikus szerepe a valósághű várak és hadseregek megjelentetése volt. A későbbiekben már mitológiai, varázslatos képességű lények is tartoztak hozzá. Célja, hogy megismertesse a gyermekekkel a jó és a rossz fogalmát, és hogy a kicsik levezethessék természetes agressziójukat.
Kalózok
Az 1989-ben indult téma részletgazdag és izgalmas játékélményt nyújtó erődöket és hajókat tartalmaz. Itt szakítottak először a mindig vidám arckifejezéssel, és bajszos-borostás kalózfigurákat kezdtek gyártani. Ekkor jelentek meg először olyan alaplapok, amelyek nem utakat, hanem folyókat vagy éppen sziklákat ábrázoltak.
Fabuland
Az 1978 és 1989 között forgalmazott termékcsalád furcsa módon nem használta a minifigurákat, ahogyan a többi. Itt túlméretezett, mulatságos kinézetű, nagy fejű figurák szerepeltek. A figuráknak állatfejük és embertestük volt; a kiegészítők szintén felnagyítottak voltak. Célja mesés történetek, idilli világ eljátszása volt. Az állatfigurákon keresztül a gyermekek a foglalkozásokat is megtanulhatták.
Búvárok
Az igen sokrétű téma első elődje 1995-ben indult, ekkor még kristályokat gyűjtő búvárokra volt alapozva a termékcsalád. Két évvel később már békés célú, kutató és hajóroncsokat vizsgáló búvárok is megjelentek, számos új elemet magukkal hozva (gumicsónak, szigony, mentőmellény stb.). Az Aqua Raiders néven futó szériában az embereknek óriási vízi állatokkal kell megmérkőzniük a víz alatti kincsekért. 2010-ben indult az Atlantisz, amely a legendás várost kutatja fel.

* * *

A Lego ma

Amióta belefogott a műanyag kockák gyártásába, a Lego cég több ezer készletet jelentetett meg, különféle témák köré csoportosítva azokat: világűr, kalózok, középkori várkastélyok, vadnyugat, városi élet, sarkvidék, dinoszauruszok, robotok, hajók, versenyautók, vonatok, Star Wars, Harry Potter, Batman, Indiana Jones, Jurassic Park, The Mummy (hivatalosan Pharao's Quest, de a főszereplő, Jake Raines teljes hasonmása Rick O'Connellnek a The Mummyból). Folyamatosan jelennek meg újfajta alkatrészek, tovább növelve a lehetőségek számát.

Léteznek továbbá motorok, fogaskerekek, lámpák, zajkeltők és kamerák, amelyeket a többi legóalkatrésszel könnyedén össze lehet építeni.
Vannak számítógéppel vezérelhető, programozható kockák is, amelyekkel bonyolult műveleteket hajthatunk végre. Ezek a kockák a Lego Mindstorms-sorozat tagjai.

Az 1990-es évek vége felé a Lego egy új sorozatot dobott piacra, egy bizonyos korcsoportot célozva meg. Ez a Bionicle, amely „közönséges" Technic- és speciális Bionicle-alkatrészekre épül. Ezek segítségével akciófigurákat építhet a rajongók hada. (Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a téma vált az utóbbi évek egyik legsikeresebb játéksorozatává, és rajongótábora világszerte rengeteg embert – gyerekeket, felnőtteket egyaránt – számlál.)

A lányok számára kiadott Belville-készletek hagyományosabb legóalkatrészeket tartalmaznak nagyobb, mozgatható figurákkal, amelyek a Technic-figurákkal mutatnak méretbeli hasonlóságot.

A Lego 4 Juniors közepes méretű figurákat tartalmaz, amelyek felépítése a klasszikus minifiguráéra hasonlít, de karjuk és lábuk valamivel hosszabb azokénál.

2003-ban a Lego bemutatta a Clickits-rendszert, ismét a lányok számára. Ezek segítségével egyedi bizsuékszerek és kiegészítők készíthetők.

* * *

A LEGO a mai kultúrában

Lego videojátékok

Külföldön és hazánkban is egyre több ember kezdett el úgynevezett brickfilmeket készíteni. Ezek a filmek stop motion technikával készülnek.

A Lego mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein. Valóságos kultusza van, követői legószobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból áll, és több tíz kilogrammot nyom. A mozaikok akár falnyi méretűek is lehetnek. Sikerült már lególakatot és ingaórát is konstruálni. Készítettek már olyan legógépet is, amely ki tudja rakni a Rubik-féle bűvös kockát. Terjedőben vannak a brickfilmek (vitatható jogtisztaságú, magyar nevükön legófilmek), amelyeknél az animáció legó játékelemekből indul ki. Mivel a legókockák rendkívül nagy pontossággal készülnek, olyan területeken is használhatók, mint a mesterséges látás kutatása. A legóalkatrészeket ma már képzőművészek is használják műalkotásaik elkészítéséhez. A világ több pontján is működik már Lego vidámpark. Az első, billundi Legoland parkot sorra követte a windsori Angliában, a carlsbadi az Egyesült Államokban és a günzburgi Németországban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas siker volt: ÁRKÁD tavaszi divatnapok

Április 13–22-éig professzionális fashion show-k keretében mutatta be látogatóinak az ÁRKÁD a… Tovább olvasom