Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Legrosszabb: a bizonytalan sofőr

Szeged - Egy koccanáshoz hívtak rendőrt egy hónap alatt, amióta Szeged speciális, többsávos, jelzőlámpás körforgalma működik a rókusi csomópontban. A szakemberek szerint a legjobb az úttestbe épített lámparendszer, a legveszélyesebb a bizonytalan sofőr.

Az összesen 433, úttestbe épített lámpából egyszerre 300 lép működésbe, hogy a rókusi többsávos, jelzőlámpás csomóponton „átkísérje" a ka-
mionokat, autókat, buszokat, villamosokat. A speciális körforgalom egy hónapja működik Szegeden. Kapacitásának most az egyharmadát használják ki a járművek; maximum egy perc alatt bármelyik irányban át lehet rajta jutni. Figyelmetlenül és veszélyesen sávot váltó sofőrt félpercenként látni.

– Mint minden jó dolgot, ezt is gyorsan megszokjuk, plusz este még látványos is – értékelte a közelben lakó Benda Beatrix, aki gyalog vagy tömegközlekedéssel használja naponta a csomópontot. A 32 éve vezető Jakab Ernő a bizonytalan sofőröket segítené. A taxis szerint annak, aki délkeleti államokból jön erre, nem látott még hasonlót, kevés egy tábla, kívül vagy a körpályán is több táblával megtoldaná az útjelzőket. Az is bizonytalanságot szül, hogy a Rókusi körútról jobbra, az Izabella hídra kanyarodó sávok közül hirtelen megszűnik a külső, megtorpannak a sofőrök, a taxis ezen is igazítana. Kovács Tibor villamosvezető 20 éves gyakorlattal több türelmet, nagyobb figyelmet vár vezetőtársaitól, addig is – úgy fogalmazott – a hivatásosok közlekednek defenzíven.

Egy hónapja működik a rókusi csomópont. Fotó: Frank Yvette
Egy hónapja működik a rókusi csomópont.
Fotó: Frank Yvette

– Jónak tartjuk a hivatalos nevén „körgeometriájú jelzőlámpás csomópontot", főként azt, hogy világosak a táblák útmutatásai, és hogy úttestbe épített lámpasor segít követni a sávokat. Egy hónap alatt egyetlen, anyagi kárral járó koccanáshoz kellett rendőri segítség: két külföldi autós ütközött össze a körben sávváltáskor – értékelte az első hónapot Bagi Pál őrnagy. A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetője interjúnk előtt, közben és után tíz másodpercenként figyelmeztette a bicikliseket, hogy sem az úttesten, sem pedig a kollégium előtti járdán nyeregben nem tekerhetnek. Kijelölt kerékpárutat a Rókusi körúti részen találnak.

Nincs ilyen a KRESZ-ben

– Ez egy jelzőlámpás csomópont körpályán, amit külön nem ír le a KRESZ, de a szabályok pontosan ismertetik a teendőket. Mérvadó a jelzőlámpasor. Lényeg, hogy a sofőrök lassítsanak, és figyelmesen válasszanak sávot belépés előtt. A körpályán ne váltsanak, mert abból adódik a bizonytalanság és a koccanás. Több tábla, jelzés nem kell. A felfestést egy hónap múlva véglegesítjük, vastagítjuk – hívta fel a figyelmet Gádzser Gábor, a Magyar Közút Zrt. forgalomtechnikai osztályvezetője. – A körforgalomra érvényes szabály, hogy kifelé mindig indexelni kell. Ha valaki eltéveszti az irányt, és rossz sávba állt, hagyja el a csomópontot, és az első adandó alkalommal forduljon vissza.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. krisstian 2010. július 07. 03:32
  „jó lenne ez a körforgalom ha nem lennének még a közepében is lámpák, mielőtt bemész a körforgalomba jó ott elfogadott a lámpa... de hogy elindulsz és még 5métert se mentél és máris megfog a körforgalom közepén a piros az egy kicsit röhejes szerintem xD”
 • 61. sadaskia 2010. július 03. 07:03
  „Kijelölt kerékpárutat a Rókusi körúti részen találnak.
  Igen egyik oldalán felbontották a másikon meg csak félbevágták a járdát és így lett belőle "bicikliút".Arról nem szólva mennyire rossz repedezett.Kívánom a kedves okos rendőröknek minden nap hajtsanak azon....
  Szeretni fogják!”
 • 60. szentmiki 2010. július 02. 14:52
  „Tisztelt Hétszűnyű...stb. Az éjjel volt szerencsém Pestről jövet áttalmenni a diszkótéren.Hát király!!!
  Még jó , hogy megettem az epilepsziára valót is!”
 • 59. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. július 02. 09:56
  „Napsütéses időbe nem igazán lehet kivenni, azoknak a ledes lámpák irányítási szándékát, ezt meg is erősíti az az olasz rendszámú (tehát román) aki majdnem leamortizálta a kocsim jobb oldalát. (még jó, hogy kéznél volt a duda, majdnem le is égett ::::))))
  Sötétbe még nem jártam arra, biztos vagány lehet az a led-es cucc, kiváncsi vagyok meddig fogja bírni::))”
 • 58. Fremen 2010. július 01. 23:06
  „Van ennél is rosszabb, a bizonytalan hírű fő"rendőr".

  Ehhez, az újabb cikkhez sem lehet hozzászólni, ami Lázár Szvetozárról szól:

  "Nem csak a bűnözőkre vadászik Lázár Szvetozár alezredes"

  Érdekes, hogy a sajnos nem csak bűnözőkre vadászó, alakról szóló hírekhez nem lehet hozzászólni. Pedig pld. egy Apeh ellenőr bátran feltehetné a kérdést Szvetozárnak, aki Lázár is, hogy telik neki rendőri fizetésből ilyen költséges hobbira mint a vadászat?

  Fő "rendőrről" van szó, nem lehet, hogy a szegedi alvilág finanszírozza a kedvteléseit???”
 • 57. ifj. Nagy Gábor 2010. július 01. 21:12
  „55. hozzászólás szatyi 2010.07.01. 17:06
  "Ha nem működnének a lámpák, - de ilyen nem következhet be -...

  Ezt komolyan gondoltad?"

  Persze...

  Az Anna-kútról is ezt regélték annak idején, hogy nonstop lesz, aztán úgy tapasztaltam, hogy nem az.”
 • 56. strangerr 2010. július 01. 18:23
  „Egy dolgot sokan nem vesznek figyelembe. A 2-es villamos építése miatt, a csomópont MÉG NINCS KÉSZ.
  Egyrészről hiányzik egy sáv a Rókusi felőli balra a Kossuth Lajosra, másrészt meg mivel a Rókusi fel van túrva és beszűkül az sokszor az egész csomópontot visszaduzzasztja.”
 • 55. szatyi 2010. július 01. 17:06
  „Ha nem működnének a lámpák, - de ilyen nem következhet be -...

  Ezt komolyan gondoltad?”
 • 54. vuk 2010. július 01. 11:11
  „"Kijelölt kerékpárutat a Rókusi körúti részen találnak. "
  Ahahahah. Ertem tehat ha a varos masik vegeben van mondjuk kerekparut, akkor ott szabad csak bicikliznem. Apam, ez mar igen.

  Es akkor ha a VasarhelyiPal felol jovok es a KossuthLajosra megyek, akkor vajon mit kellene hasznalnom? Magassagi kormanyt? Ezt a dilettans bandat.”
 • 53. varadipal 2010. július 01. 09:21
  „A körforgalomba belépő éleknél minden sávban kellene még egy-egy elsőbbségadás kötelező /macisajt/felfestés, mert ha a lámpák valamiért nem üzemelenek, akkor a körforgalomban már bent lévőknek van elsőbbsége és ezt sokan nem veszik figyelembe, főleg az Izabella felől érkezők.
  Más: Az útburkolatba beépített vezetőfények túl sokszor romlanak el, és nincsenek összhangba állítva a jelzőlámpákkal. (Izabelláról Rókusira balra legbelső késik, fele működik napokig)
  Megint más: Eső után-nem a felhőszakadásról regélek- megáll a víz az SZVSE előtti két sávban és a tízemeletesek előtti Pláza sávban a Rokusi-Izabella felé menő sarkon. Nagyobb kapacitású vagy több kanális kellene, mert a ház falát mossák a kanyarodók. és a járdán gatya- és poló mosás nélkül nem lehet gyalogosan közlekedni.”
 • 52. Zs 2010. július 01. 09:11
  „azért mert csak egy esetben hívtak rendőrt, attól még volt ott több kocc...”
 • 51. ifj. Nagy Gábor 2010. július 01. 08:58
  „34. franzvon 2010.06.30. 19:57
  "Izabella híd felől besorolsz a balra sávba-oszt visszaterel a hídra,vagy záróvonalat lépsz át,hogy tényleg balra menj.Valami nem stimm..."

  Záróvonalat tuti nem kell átlépned. Ha visszavezet, akkor befelé sávot váltottál, ugyanis a Vásárhelyi Pál utca torkolatánál nyílik egy új sáv befelé, aminél tény, hogy van egy balra nyíl, és nagyon kis helyen van az egész, tehát alkalmas a megtévedésre, de ha követed az ívet, akkor nem oda kerülsz, hanem attól eggyel jobbra és az már valóban a Rókusi körútra vezet ki.

  ------------------------------------
  41. mgabca 2010.06.30. 22:12
  "Amugy nem körforgalom, mert egy lámpás csomópont..
  Ha nem működnének a lámpák, - de ilyen nem következhet be - akkor a körforgalom tábla szerint kellene közlekedni!"

  Hümmmmm....

  Most talán nem aszerint kell (lásd 30. hozzászólásom)?

  "a tábla olyan utat jelez, amelyen úgy kell haladni, hogy az út által körbezárt terület a vezetőtől balra essék"

  ------------------------------------
  47. tótottó 2010.07.01. 00:23
  "Egyébként az aszfaltba épített ledek szerintem még a nyár végét sem fogják megérni mert ez a <moderálva> magyar asztfalt amihez hasonló xar nem létezik a világon szét fog olvadni.Mint a meggymagot dobálják majd ki magukból. Az átadáskor a saját szememmel láttam ahogy fiatal srácok egy öreg "szakibácsi" kíséretében szilikonnall próbálgatták vízmentesíteni a led "lámpák" peremét. Mintha légyfinggal akarnánk befoltozni egy hatalmas kilyukadt gőzkazánt.Ja és a kábelek közönséges nyolceres számítógép kábelek voltak...nagyon gááááz:):):):)"

  Ja, meglehet, hogy igazad lesz.

  Egy hónapja is azt gondoltam, meglehet, hogy igazuk lesz azoknak, akik szerint naponta lesz baleset.

  Nekik nem lett.”
 • 50. saturnus 2010. július 01. 08:32
  „Azért valami hiba és nem kicsi található a körgeometriás jelzőlámpával irányított kereszteződésben. Mégpedig,A Kossuth Lajos sgt/a budapestiek mindig a nagy műveltségükkel mindig Kossuth L utcát írnak és mondanak/szoval az Izabella híd fele haladva a szélső sáv melyből jobra és tovább lehet haladni olyanyira leszükűl az volt ecset gyár felőli résznél,hogy a mellette haladó kamion leszorítja a tölle jobbra lévő buszt például.Még ezt a hibát lehetne korrigálni mert ledalább egy métert lehet szélesíteni hamár a másik oldaon elvettek a SZVSE pályábol vagy harminc métert.”
 • 49. joy 2010. július 01. 06:46
  „A biciklisekkel -mint Szegeden mindenhol, most is <moderálva>, nincs rendes kerékpárút kijelölve a körforgalom után, a Rókusiról nem vezet sehová!
  Újfent csináltak valamit: Adtak a sz.rnak egy pofont!!!
  Ne a bicikliseket figyelmeztessék, hanem az illetékeseket egy rendszerbe fogott, egységes és főként HASZNÁLHATÓ kerékpáros úthálózat kialakítására!”
 • 48. tuti 2010. július 01. 06:31
  „Gyakran járom kocsival az eu nagyvárosait. Sok ilyen és ennél még nagyobb kereszteződés van hasonló módon megoldva, de nem 3, hanem több sávon is. Angliában többnyire csak ilyen van, jobbra hajts formában. Ott a balkormányosok rendesen szívnak, totojáznak, de a belföldiek elnéző türelemmel és udvariassággal bánnak a tökölődővel. Itthon meg anyáznak.
  Mióta ez megépült, szintén gyakran áthajtok rajta. NEM a közlekedés építészeti megoldással van baj, az nagyon is jó, áttekinthető, kellően tájékoztat, terel, úgy, hogy a dél-keleti kamionosok is képesek legyenek megérteni. A baj a szokatlansággal van, a figyelmetlenséggel, a rutinból vezetéssel, a bunkósággal. Itt figyelni kell, s mivel szokatlan errefelé ez a megoldás, a többség kellően figyel, mert bizonytalan. Ennek a megoldásnak népnevelő ereje van: figyelj a másikra is!”
 • 47. tótottó 2010. július 01. 00:23
  „Egyébként az aszfaltba épített ledek szerintem még a nyár végét sem fogják megérni mert ez a <moderálva> magyar asztfalt amihez hasonló xar nem létezik a világon szét fog olvadni.Mint a meggymagot dobálják majd ki magukból. Az átadáskor a saját szememmel láttam ahogy fiatal srácok egy öreg "szakibácsi" kíséretében szilikonnall próbálgatták vízmentesíteni a led "lámpák" peremét. Mintha légyfinggal akarnánk befoltozni egy hatalmas kilyukadt gőzkazánt.Ja és a kábelek közönséges nyolceres számítógép kábelek voltak...nagyon gááááz:):):):)Mintha az ötéves unokaöcsém rendelt volna valami forrasztós játékot a neten:):):)Mutatós jós xar és legalább sokba került!!!”
 • 46. tótottó 2010. július 01. 00:10
  „A Vásárhelyi Pál utca felől forgalmas időben ugyanakkora sor kígyózik mint amikor nem csináltak semmit. Ennek az egésznek sincs értelme de legalább jó sokba került. GRATULÁLOK!!!!”
 • 45. Vega 2010. június 30. 23:09
  „39. Csimre: "sem az úttesten, sem pedig a kollégium előtti járdán nyeregben nem tekerhetnek."”
 • 44. gyukolac 2010. június 30. 22:40
  „én is megnézném majd tél után az aszfaltba épített lámpákat, hogy a hódúró gépek mennyit hagynak a helyükön...
  vagy majd Tapasztó ifjú elvtárs kimegy és ellapátolja műanyag lapáttal a havat???”
 • 43. la-za 2010. június 30. 22:35
  „Honnan veszitek, hogy ha az Izabella híd felöl érkeztek, akkor a szélső sáv visszaterel a hídra. Nap mint nap arra közlekedek, rendszeresen a legbelső sávba sorolok és nem terel vissza a hídra és záróvonalat sem lépek át. Kérem szépen a sofőröket, hogy ne csak nézzenek, hanem lássanak is..... :)

  Szerintem teljesen egyértelmű és érthető ez a kereszteződés....aki az ellenkezőjét állítja az vagy ostoba vagy csak hisztizik és semmi sem jó neki (hejdesokanvannak)”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút épül Balástyán

Balástya - Évek óta tervezik, hogy Balástyát és Kisteleket összekötik egy kerékpárúttal, amely az… Tovább olvasom