Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Légszennyezettség: közepes

Szeged - Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss kimutatása alapján Szeged a közepesen szennyezett levegőjű városok közé tartozik.
Szálló por, nitrogén-oxidok, nitrogén-dioxid és ózon. Ezek 2010-es mikrogramm/köbméter arányát adta közre az OMSZ 23 nagyvárosról.

Mérgezők

A nitrogén-dioxid az indirekt üvegházhatású gázok egyike, amely növeli a globális felmelegedést. A nitrogén-oxid légzőszervi megbetegedéseket okoz, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását, a vérerek kitágulását eredményezheti. Az ózon többek között súlyosbítja a pollenallergiát.

A tavalyi év adatai alapján Szeged mind a 4 mérgező anyag határértéke alatt teljesített. A szálló por tekintetében 40 mikrogramm/köbméter az egészségügyi határérték, ehhez képest Szegeden átlagosan 33-at mértek. Nitrogén-oxidokból 70 mikrogramm/köbméter a határérték, Szeged 49,3-as értéke az országos átlag felett áll. A határ 40 mikrogramm/köbméter nitrogén-dioxidból, Szegeden tavaly 27-es átlagot mértek. Ózonból 120 a felső korlát, tavaly ez a szám 38,4 mikrogramm/köbméter volt a városban.

Meglepő módon Pécs 2 kategóriában is a lista élén végzett, így elnyerte a legszennyezettebb levegőjű település címét. A városban nitrogén-oxidból a múlt évben átlagosan 92,5, nitrogén-dioxidból pedig 47,7 mikrogramm volt a levegőben köbméterenként, legalábbis a két kihelyezett mérőállomás egyikén. Baranya megye székhelyét a listán Miskolc és Budapest követi.

Az OMSZ által megfigyelt huszonhárom városból Vácott és Egerben tapasztaltak a legkevésbé rossz légszennyezettségi mutatókat 2010-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatásfejlesztés az Újvidéki Egyetemmel karöltve

Határon átnyúló kutatásfejlesztési együttműködés jött létre az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az Újvidéki Egyetem között. Tovább olvasom