Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Legurítottunk egy whiskyfagyit

Szeged - Gyermekkorába repíti vissza a nyalót a Palánk cukrászda csavart fagyija. A Virág Seherezádéjával a keleti ízek birodalmába utazhatunk, míg a többfunkciós koktélfagyik egyszerre hűtenek, és jó kedvre derítik a fogyasztójukat. Belekóstoltunk a belvárosi cukik kínálatába.
Aki szereti a fagylaltot, az valószínűleg eljátszott már a gondolattal: milyen lenne beszabadulni egy cukrászdába, és mindegyik jeges finomságot végigkóstolni. Ha az összes fagyiba nem is nyalhattunk bele, a joghurtos-áfonyásat még „melegében" megkóstolhattuk. A Virág cukrásza, Benke Gábor ugyanis csak a mi kedvünkért készített egy adagot. Közben elárulta: az újdonságokat a vezetőséggel közösen ötlik ki, az újítást a cukrászda dolgozóival kóstoltatják meg. Így például a felszolgálók érezhették először a szegediek közül az Epertenger vagy a Csokomenta fantázianévre keresztelt fagyi ízét.

– Kizárólag olasz alapanyagokkal dolgozom, mindig ugyanattól a szállítótól hozatom a gyümölcsöket – árulta el Benke Gábor, miközben a lekvárra emlékeztető pasztát töltötte a fagyigépbe. Ez keveredik össze a tejjel, lehűl, és már kész is a hűsítő édesség. A cukrászt az idei újdonságokról is faggattuk. Elárulta, az egyik a Seherezádé lesz, amely mandulás, fahéjas, mézes finomság, szezámmaggal és fenyőmaggal megspékelve.

Sümegi Borbála és Nagy Adrienn marad a hagyományos ízeknél: vaníliát fogyasztottak túróval. Fotó: Segesvári Csaba
Sümegi Borbála és Nagy Adrienn marad a hagyományos ízeknél: vaníliát fogyasztottak túróval.
Fotó: Segesvári Csaba

Az A Cappella is beújít idén. A cukrászda általunk legérdekesebbnek ítélt nyalánksága a hupikék színű Micimackó fagyi, amely a régi, édesített, golyó alakú rágógumit juttatta eszünkbe. Aki akar, még mindig nyalhat a díjnyertes édességből, a Magyarok nyilából, amely 2008-ban a vidék legjobbjaként ezüstérmet szerzett Soltvadkerten, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének fagylaltseregszemléjén.

Bár sokan az újdonságra is vevők, Sümegi Borbála és Nagy Adrienn mégis a hagyományosnál maradt: vaníliát fogyasztottak túróval az A Cappella előtt. Aki hasonló ízekre vágyik, mint a két fiatal lány, a Palánkban akár retrofagyit is vehet, és a csavart finomságot nyalva repülhet vissza a múltba – 250 forintért.

Light és alkoholos

Szomorkás napjainkon garantáltan jó kedvünk lesz, ha legurítunk két- három gömböt a Virág cuki koktélfagyijaiból. Campari, Mojito vagy éppen Mocachino ízűek közül választhatunk. Akik ütősebb hatásra vágynak, azoknak a whiskyfagyit ajánljuk. Azok a nők pedig, akik féltik az alakjukat, a Dóm cukrászdában lelkiismeret-furdalás nélkül bűnözhetnek. Citrom, vanília, csoki, joghurt és eper ízű „light fagyi" közül választhatnak – 150 forintért.

Vásárhelyi különlegességek

Úgy tűnik, hogy leáldozóban van a vanília–csokoládé–eper szentháromsága a vásárhelyi fagylaltozók körében. Röpke belvárosi fagyitúránk során új, eddig szokatlan ízekre leltünk. A Sarokház fagyizóban, ahol egy 5 dekagrammos gombóc 120 forintba kerül, a sokféle között mézes müzlis és rágógumi ízű fagylaltot is kínálnak. A Szőke cukrászdában egy 4 dekagrammos gömb ára 120 forint. Itt is találtunk meglepő ízű fagyit, például mákos-meggyeset. Az Andrássy úti Csucsu fagyizóban 110 forintot kérnek a 4 dekagrammos gombócért, amiért cherrymániás, pina coladás és whisky cream fagyit is kaphatunk.

Olvasóink írták

  • 8. szamika 2009. április 20. 09:56
    „de most a Z.Nagy-ban 99ft,a Trópusi cuki-ba + 90ft/gombóc!
    HMMMMMMMMMMMMM!”
  • 7. Zs 2009. április 17. 21:37
    „IVY
    Hááát, a kisstadioni kilátással télleg tutiii... :)”
  • 6. nyomdasz63 2009. április 17. 16:08
    „Nyári délutánon kerépárra pattanni,ki Hattyasra a MACI /a haranglábtól 100 m/FAGYIZÓba !!! --ezután"belefér"egy csapolt!barna! dreher is/kb. 400m Gyála felé/a Hársfában !”
  • 5. IVY 2009. április 17. 12:31
    „ÁFONYA CUKI A KIRÁLYSÁÁÁÁÁG!!!!!! :D”
  • 4. török 2009. április 17. 00:44
    „Virág a király! Fúj, A Cappella. :)”
  • 3. nyomdasz63 2009. április 16. 22:23
    „K.K.Dorozsmán a templomtól 20-és 50 méterre NAGYON JÓ fagyi van!!!/a Bányay +a Stop !!! /”
  • 2. CID 2009. április 16. 21:10
    „Valóban, Palánk rizses fagyi, utánozhatatlan.”
  • 1. Yucca 2009. április 16. 18:24
    „Nekem változatlanul évek óta a Palánk hagyományos fagyija jön be leginkább, és a mai árak mellett az 5 dkg-os gömb 120-ért még elfogadható ár.
    Amúgy a sütijeik is nagyon fincsik, a kávé, cappuccino és a házias szörpök szintén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájról szájra terjed a jó takarítónő híre Szegeden

Szeged - Nem luxus takarítónőt fogadni az otthonunk tisztán tartására: Szegeden 5-700 forintot… Tovább olvasom