Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Légvédelmi szirénák pöttyözik a megyét

Algyő - Összesen 174 légvédelmi sziréna található a megye településein, amelyek mindegyike működőképes. Algyőn ma másféle szirénát próbálnak ki.
Az algyőieken tesztelik ma az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által telepített Monitoring és Lakossági Riasztórendszert, a MoLaRi-t, amely felváltotta a kistelepülésen a régi légvédelmi szirénákat. Az új szerkezet automatikusan méri a légköri ipari szennyeződéseket, majd ez alapján bömbölésével nem csak ugrasztja a helybelieket, de a megafon utasításokat is ad, hogy mit kell tenniük.

A helyszín nem véletlen, hiszen Algyő mellett egész olajmező terül el. A MoLaRi elődjei az egyszerű légvédelmi szirénák, amelyeket országszerte még az 1950-es években kezdtek el felszerelni, s a munkálatokat csak az 1970-es években fejezték be.

Légvédelmi sziréna a zeneiskola tetején. Ritkán szólal meg. Fotó: Tésik Attila
Légvédelmi sziréna a zeneiskola tetején. Ritkán szólal meg.
Fotó: Tésik Attila

A „nemzetközi helyzet fokozódása" miatt felszerelt légvédelmi szirénákkal annak idején alaposan telepöttyözték az országot, Csongrád megyébe is bőven került belőlük. Összesen 174 légvédelmi sziréna található a megye településein, s valamennyi működőképes. Használni szerencsére sosem kellett a szirénákat, amelyek közül egynémelyik igen meglepő helyre került. Makón és Vásárhelyen 18-18 sziréna fedi le a várost, azaz baj esetén hallható lenne a város minden zugában, de így van ez a megye többi településén is. Makón tudomásunk szerint csupán egyetlenegyet költöztettek át. A régi városháza mellett állót feltették az épület tetejére. Vásárhelyen három is szemébe ötlik a járókelőknek: a Teleki utcai egykori belső-Hódiköt épületének tetején, a Pál utcai ovival szemközti Fűzfa utca sarkán lévő mellett a legfeltűnőbb az, amelyik a zeneiskola gyönyörű épülete tér felőli részét csúfítja.

Próbariasztást tartanak ma Algyőn.
Próbariasztást tartanak ma Algyőn.
Fotó: Tésik Attila

– Én még nem hallottam a sziréna hangját, de bennünket nem zavar, hogy a fejünk felett van – mondta Vágó János, a zeneiskola igazgatója, aki tréfásan hozzátette, a fenti „hangszer" megszólaltatása sem szerepel a tananyagukban.

Olvasóink írták

 • 4. mattil 2009. május 29. 15:26
  „Helyes! Manapság teljesen elfeledkeztünk arról, hogy illene felkészülni az ilyesmire is. Szegeden például teljesen eltüntek a légópincék. Kíváncsi vagyok mennyi időbe telne legalább egy-kettőt újra berendezni ha szükség volna rá.”
 • 3. varadipal 2009. május 29. 10:45
  „Tudhatnám a pöttyök pontos helyét? Jó ára van a szinesfémnek. / a távvezeték, meg a vonatsín már elkelt/
  Bodza Krisztofer”
 • 2. Norman_Bates 2009. május 29. 07:13
  „1. hozzászólás Zsoltee0716 2009.05.28. 20:29
  nekem is pont ez volt az első gondolatom, ez bizony vásárhely.
  Figyeld meg, majd kapcsol a cikkíró, és odateszi zárójelbe a kép alá: "( A fotó csak illusztráció)"”
 • 1. Zsoltee0716 2009. május 28. 20:29
  „"Próbariasztást tartanak ma Algyőn."
  Ez a valahogy nem Algyő a képen!! Nem de?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őssejtekkel gyógyítanak a szegedi belklinikán is

Szeged - Őssejt-transzplantációs részleg indult a szegedi II. belgyógyszati klinikán, ahol többek… Tovább olvasom