Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Legyen folyó a Kelemen utcán!

Szeged - Az 1-es villamos helyére folyót álmodtunk. Pesten a Nagykörút helyére terveztek csatornát, igaz a 19. században.
Jól halad az 1-es villamos középső szakaszának a felújítása. Az Anna-kút–Aradi vértanúk tere közötti szakaszon felszedték a síneket, az új pálya fektetéséhez közel egy méter mély, 4 méter széles simára gyalult „medret" építettek. Ha végigsétálunk a felújítás mentén, olyan érzésünk lehet, mintha egy üres csatorna szelné ketté Szeged belvárosát. És valóban, miért ne lehetne itt egy csatorna?

Virtuálisan víz alá tettük a Kelemen utca egy részét.
Virtuálisan víz alá tettük a Kelemen utca egy részét.

„A XIX. században, Reitter Ferenc elkészítette a mai Nagykörút helyén kialakítandó hajózható csatorna terveit" – írja a kozter.blog.hu. Igaz, a XIX. században nem a villamosfelújítás kapcsán találtak rá a pesti vizes útvonal ötletétre. A wikipedia szerint az ügy olyannyira komoly volt, hogy társaságot is alapítottak a munkák megkezdésére. A pesti csatorna 8 láb (2,4 méter) mély, 120 láb (36 méter) széles lett volna, északi és déli végén egyaránt zsilipkapukkal elválasztva a Dunától. Négy év alatt építették volna meg a hajózható ágat, tizenkét híddal és negyvennyolc rakodóhellyel. A csatorna partjaira látványos palotasorokat terveztek – akárcsak Velencében.

A Klauzál térnél így nézne ki.
A Klauzál térnél így nézne ki.

A vizes, alternatív hajózási útvonal megépítése egészen biztosan világhírnevet hozna Szegednek. Ön milyen „elvileg elképzelhetetlen" dolgot építene a megyeszékhelyen?

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. mats 2011. július 30. 05:59
  „valamikor a vár árok ott húzódott mert a fekete ház cölöpökre épült mint Velencében”
 • 67. mgabca 2011. július 28. 22:53
  „Parkolót a város alá!!!
  A Kölni Dóm alatt is van, pedig tuti nem az készült el hamarabb!
  És akkor több hely lenn az utcákon...”
 • 66. jay_és_néma_bob 2011. július 28. 22:31
  „a fontosabb utak alatt alagutat építeni és vízi gyorsforgalmi utat építeni, amiből tengeralattjáróra való átszállással lehetne kijutni a Tiszára, ami alatt 2X8 sávos autópálya futna és ingyenes lenne”
 • 65. Morpheus_RexXx 2011. július 28. 14:23
  „64. maradando 2011.07.28. 14:07
  úgy-úgy... 1-2 évtized alatt a belváros megsűlyedne annyira mint amennyit anno töltöttek felfelé rajta. persze egy látvány patak nem volna rossz a Széchenyi tértől a zenélő szökökútig :) és még reálisabb is lenne... csak ugye akkor a Széchenyin ugrana a "rendezvényterület" egy része...

  Viszont nagyon hallgatnak a mobilgátas átépítéséről a tiszapart belvárosi részén!”
 • 64. maradando 2011. július 28. 14:07
  „Egy rosszul tervezet mobik partfal, árvíz formájában megoldja EU forrás nélkűl is ezeket a gigantikus álmokat.”
 • 63. kismacko9 2011. július 28. 13:37
  „Ez nagyon de nagyon jó :) milyen jó! wow :)”
 • 62. Monthechristo 2011. július 28. 12:29
  „Az adóhivatal helyére pedig "szellemkastélyt"::)))”
 • 61. sajtkukac 2011. július 28. 11:43
  „Természetesen legyen! Sőt, indítsanak gondolavezető képzést, küldjék ki Velencébe tanulmányútra a leendő gondolásokat, sőt, végeztessék el velük a Zenekonzit, hogy énekeljenek is. Jó lesz ez, legalább munkahelyet teremtenek. Beül a gondolába a Nagyállomásra igyekvő, s közben zenés műsort is kap. De vajon lesz-e nyugdíjas gondola, meg mozgáskorlátozott gondola, meg kismamákat babakocsival szállító gondola is? :DD Istenem, hiába no, esik az eső, valaki betyárul unatkozik a számítógépe előtt. Remélem még ezért jó fizetést is kap!”
 • 60. theseus 2011. július 28. 10:12
  „Jópofa cikk, de nyilván komolytalan. A 19. sz. közepén azért lehetett ez komoly ötlet Pesten, mert akkor még nem volt villamos, autó, stb., egy 36 méteres csatornára komoly hajók is mehettek volna. Itt legfeljebb csónakkal lehetne közlekedni, aminél a tuja azért gyorsabb.”
 • 59. öregvegyész 2011. július 28. 09:47
  „Alzheimer városunkba tette át székhelyét?”
 • 58. retroboy19 2011. július 28. 08:18
  „Ez tetszik
  Turisztikailag biztos jó lenne és kicsit velence érzésünk lenne.”
 • 57. Lugas6 2011. július 27. 23:47
  „Meg van a leghatékonyabb megoldás. A Széchenyi-teret részben csónakázó- és horgásztóvá, részint fürdésre is alkalmassá lehetne tenni, négy sarkában kellemes árnyas ligetekkel, melyekben meghitt közelségben lennének elrendezve, a tér szobrai. A leendő büszkeségünk a ,,Széchenyi-tó" Anna-fürdő felőli oldala kapná a folyamatos természetes termálvizes utánpótlását. Itt lenne lehetőség a tó-fürdő kiépítésére. A Polgármesteri Hivatal előtti részen az ifjú házaspároknak lehetősége lenne nászinduló zenéje mellett körbe csónakázni a rontó- és építő Tiszát ábrázoló allegorikus szoboralakokat. Természetesen itt a vízi közlekedés szerelmeseinek tehát bárkinek lehetősége lenne csónakot bérelni. A Posta épülete előtti tó szakaszon, egészen a bíróság épületéig, pedig a horgászoknak lenne a hely kijelölve. Ez utóbbi szakaszon azért, mert itt fontos közhivatalok, bankok, szálloda, és a bíróság van, ahol ugye fontos, hogy csend és rend honoljon. E hatalmas belvárosi tóból pedig, az elfolyó víz az újságban korábban már ismertetett Kelemen u. - Zrínyi u. irányába biztosíthatná a hajózást, mely a környezet maximális védelmére való tekintettel, kizárólag csak kézi erővel történhetne.”
 • 56. CsImre 2011. július 27. 23:03
  „55. SP:

  Most azt hiszed, valami képtelenséget mondtál? Tévedsz. :) Létezik.

  http://ymtram.mashke.org/usa/houston/photos/houst11422ms.jpg”
 • 55. SP 2011. július 27. 22:25
  „""Az 1-es villamos helyére folyót álmodtunk.""

  Maradhat a tuja is. Van már füves pálya, lesz majd vizes is. Nem porzik, esetleg jegesedik.”
 • 54. daveedbrown 2011. július 27. 22:10
  „Az első kép mindent visz :D A padok vannak úgy másfél méteresek (a két nőhöz viszonyítva biztosan), a cshaunakázók meg úgy fél méteresek a padokhoz képest. Mindamellett hogy a komának világít a feje.”
 • 53. fn 2011. július 27. 21:57
  „ennél gagyibb munkát (fotó) már rég láttam”
 • 52. frakk 2011. július 27. 20:37
  „Valóban írtunk erről a gondolás szakaszról jó pár héttel ezelőtt. Csaba kiváló érzékkel jobban vizuálissá tette számunkra ezt a játékot.:)
  Egyébként Colmar nevezetű Francia városkában hasonló jelleget valósítottak meg, csak ott ténylegesen pisztrángok úszkálnak a folyóban, míg felette csónakokkal "gondoláztatják" a turistákat.
  Örülök hogy végre gondolkozunk önmagunkért, ha játékos formában is. Polgármesterünktől nem várhatjuk, hogy szolnoki létére teljes odaadással átérezze Szeged város fejlődési lehetőségeit.
  Na de mit is tehetnénk a felhívásnak megfelelően???
  Ragyogó ötletek kerültek már leírásra előttem is, csak kiegészíteném.
  1.) Nagyállomás kitelepítése a Rolához. A felszabaduló vasút nyomvonal helyére akár csónakázó tó is épülhetne.
  2) Centrum gödör (delfinárium) hasznosítása.
  3)A villamos vonal belvárosi szakaszának kéregvasúttá építése, (az igy felszabaduló ) felszín hasznosítása. (tervezőknek eszébe sem jutott, mindig csak egysíkúan gondolkoznak) (majd a bírálatok után a pénzre fogják)
  4) Újszegedi medertér megtisztítása, majd kulturált hasznosítása ( itt lehetne kiépíteni a szegedi oldalra gondolt elképzeléseket.) Persze nem a folyó újabb szűkítésével) (árvízveszély fokozásával)
  5) Munkahelyek létesítése (persze nem agyament ötletek alsóvárosi faluház 100 milláért, és Kálvária sgt sarkára álmodott milliárdos "számítógépmuzeum-csodákpalotája" konglomerátum pályázatosdi mentén.”
 • 51. macs 2011. július 27. 20:10
  „50. Senko001,
  akkor az a kivitelezés nem kis hazánkban történne. :-)”
 • 50. Senko001 2011. július 27. 19:06
  „Egyetlen olyan kivitelezést szeretnék ha megvalósulna, amiből senki nem lop el semmit, és időre elkészül.”
 • 49. SP 2011. július 27. 18:47
  „Többször leírtam ezt a verziót valóban a bontható védművel kapcsolatban is.

  A város újjá építése halmozottan csillagászati. Sok tíz év lenne mire kiheverné a város a katasztrófát.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Westend tetejéről ugrott le a Fannit cserbenhagyó gázoló

Kedd délután Budapesten vetett véget életének az a férfi, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki a Szeged-Szentmihályon történt gázolás miatt. Tovább olvasom