Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

''Lehajolsz és fölemeled''

A még mindig a világ legerősebb emberei közé tartozó 47 éves Fekete László és fia ma bemutatót tart a szegedi rakparton. Mindenki meggyőződhet róla, milyen egyszerű több mint egy mázsás kőgolyót felemelni vagy ólom töltetű szánkót húzni. Apa és fia csak a tiszta munkában hisz.
Fekete László nem ijed meg néhány mázsától. Fotó: Frank Yvette
Szakad róla a víz olyan intenzitással takarítja a kőgolyókat. – Látod, nincsenek sztárallűrök. Megcsinálom ezt is, hiszen én dolgozok velük – mondja Fekete László, aki a világ legerősebb embere címet két alkalommal is elhódította. A kőgolyóemelés amúgy is kedvenc mutatványa, hiszen négy éve 232 kilogrammal ő tartja a világcsúcsot.

Rajta kívül ember még nem tudott felpakolni puszta kézzel 135 centiméter magas állványra ilyen nehéz követ. Amikor Lackó tizenévesen, megkérdezte édesapjától, hogyan kell ezt csinálni, ezt a választ kapta: „Oldd meg fiam!" Aztán hozzátette: „Lehajolsz fiam és fölemeled." – meséli ifj. Fekete László, aki megfogadta a tanácsot és édesapja nyomdokaiba lépett.

– Tényleg nincs rá különösebb módszer. De jó, ha van akaraterőd – jelenti ki a 20 éves fiú, aki az idén 78 kilósan 125 centi magasra emelt fel egy 170 kilós „golyócskát". A teljesítménye szintén bekerült a rekordok könyvébe. Azt mondja: ugyan a malomkövet senki nem hajítja el helyette és a 200 kilós súlyokat sem mással cipelteti fel a lépcsőn, de valamivel könnyebb dolga van mint példaképének, az édesapjának. Az edzésmódszeren már nem kell törnie a fejét és az eszközöket sem kell legyártatnia.

A Dorogon élő apa és fia sohasem tréningezett konditeremben. Ők más utat járnak. Kőbányában sziklát emelgetnek, 100-200 kilós súlyokkal „sprintelgetnek", malomköveket hajigálnak, négy mázsa feletti kamionkerekeket forgatnak. És persze – tisztán.
– Soha nem használtunk doppingszereket, natúrak vagyunk. Csak a munkában és a kajában bízunk. Példát szeretnénk állítani a fiatalok elé, hogy így is lehet csinálni – jelentik ki.

Az ebben a műfajban rengeteg nagy sikert elért apa azt is elárulja, hogy 47 évesen visszatér az egyéni versenyzéshez. Fia, amellett, hogy kitanulta a felszolgálói szakmát, hivatásszerűen szeretné űzni ezt a nem könnyű sportot. Pedig tehetséges labdarúgó is volt: 16 éves korától, két évig szerepelt Albert Flórián ifi futballcsapatában a Ferencvárosban. Ő mégis az egyéni sportágat választotta, s jelenleg a világon ebben a sportágban a legfiatalabb versenyző.

– Rengeteg húst, almát, mandarint fogyasztok és süti is jöhet, minden mennyiségben. Kell is a kaja, mert látod, majd leesik a gatya rólam. Sokan el sem hiszik, hogy ilyen vékonyan ekkora súlyokkal meg lehet birkózni. Pedig nincs ebben semmi szemfényvesztés. El kell jönni a versenyekre és a bemutatókra, s mindenki saját szemével meggyőződhet, hogy mit tudunk apuval – mondja ifj. Fekete László, aki édesapjával a tegnapi verseny után ma délután egy órakor bemutatót tart a rakparton a vízi színpadnál.

Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap még megcukrozhatja a szőlőt

Két hetet késik minden szőlőfajta beérése a megyében, a termés pedig csak harmada a tavalyinak. A… Tovább olvasom