Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy esztendő halasztást kér. A felsőoktatás jelenlegi rendszere ugyanis szeptembertől gyökeresen átalakul.
Évet halasztania lehet, de nem érdemes a most első éves egyetemi hallgatónak. Ugyanis az eddigi felsőoktatási rendszer az EU-tagországok Bolognában kötött szerződésének megvalósításaként teljesen megváltozik. Így az Oktatási Minisztériumban sem igazán egyértelmű, a most egységes egyetemi szintű (tízszemeszteres) képzésre felvett elsős jövőre milyen átmeneti szabályok alapján lehetne ismét gólya az úgynevezett bolognai rendszerben. Ez ugyanis eleve két részből, az alap- és mesterszintű (azaz hat plusz négy szemeszteres) képzésből áll.

Az új felsőoktatási törvény előírja, hogy az intézményeknek biztosítaniuk kell a 2006. szeptember 1-je előtt beiratkozott hallgatók számára, hogy a „régi rendszerben" fejezhessék be tanulmányaikat – nyilatkozta Bakonyi László. Az oktatási tárca csoportvezetője hangsúlyozta: a lehetőséget meg kell teremteni azok számára is, akik évet halasztanak, s természetesen azoknak is, akik nem teljesítették az előírt kreditmennyiséget. Ám Pukánszky Béla, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese nem ismer olyan pontosan körülírt átmeneti rendszert, amit bátran alkalmazhatnának.

Ennek ellenére föl kell kínálni valamilyen lehetőséget annak a diáknak, aki „át akar bukni" a bolognai rendszerbe. Az oktatási tárca munkatársa szerint a halasztó vagy kreditet nem teljesítő hallgatónak – elvileg – joga, hogy látogathassa az új rendszerű képzés szemináriumait, s ne csak vizsgakurzusként vehesse föl az előírt tárgyakat, de ezt törvény mégsem írja elő. Vagyis az intézmény dönthet így, de úgy is, hogy nem tanítja meg, csak vizsgáztat az előírt tananyagból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakszervezeti kálvária a Kálvárián

Közel tíz éve húzódik már az a tulajdonjogi per, amelyet a Kálvária sugárúti – egykor… Tovább olvasom