Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Lehet fürödni a szabad strandokon

Szeged - Összesen csak három kijelölt fürdőhely van a megyében az élő Tiszán – Szegeden azonban egyetlenegy sincs. A hétvégén mégis láttunk olyanokat, akik a Belvárosi híd lábánál mártóztak meg a vízben.
A mindszenti tiszai strandon két hétig nem lehetett fürödni a kólibaktériumok magas száma miatt. A tiltást pénteken vonta vissza az ÁNTSZ. A többi megyei fürdőhelyen is jó a vízminőség, hivatalosan bejegyzett szabad strand azonban csak három van az élő Tisza mentén, egy pedig a mártélyi holtágnál.

A szegedi és mórahalmi kistérség tiszti főorvosa, Kovács Ferenc elmondta: a területén eddig elvégzett mérések alapján a víz minősége kiváló, viszont hivatalosan működő szabad strand nincs. Ismert a szegediek által kedvelt Lapos, Foka, Sárga és az algyői, de egyik üzemeltetésére, megnyitására sem kértek engedélyt az ÁNTSZ-től. A jogszabályi változás a tisztiorvosi szolgálathoz utalta a fürdőhely kijelölését, együttműködve a többi szakhatósággal. A vízminőség önmagában kevés, egyéb szigorú követelményeknek (például: parkosítás, hulladékelszállítás, bóják kihelyezése, illemhelyek és mentés biztosítása) is meg kell felelni, nem beszélve a vízrendészeti előírásokról.

A szegedi Laposon engedély nélkül is fürdenek Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Laposon engedély nélkül is fürdenek
Fotó: Karnok Csaba

Csak példaként: kikötő, híd közelében, belvárosi, illetve forgalmas szakaszon, örvényes helynél nem létesíthető szabad strand, tehát tilos fürdeni. Visszatérve a szegedi és környékbeli fürdőhelyekre: az algyőiek folyamodtak ugyan engedélyért, de később meggondolták magukat, s indoklás nélkül visszavonták pályázatukat. A Sárga a téli kikötő felső bejáratánál, a Foka a Felső Tisza-partnál, míg a Lapos Szeged centrumában, a Belvárosi híd lábánál, vagyis „tiltott zónában" fekszik.

A csongrádi és a szentesi térségben két szabad strand található a folyón: a csongrádi Körös-toroki és a szentesi Tisza-parti. A vízminőség mindkettőnél jó – két vizsgálatot végeztek eddig, július 22-én volt az utolsó mintavétel –, és mindkét terület rendelkezik fürdőhelyengedéllyel, amelyet a többi szakhatósággal együttműködve adtak ki – tudtuk meg dr. Bugyi Györgyi kistérségi tiszti főorvostól.

Ugyanez érvényes a makói, vásárhelyi kistérségre

Mint már említettük, itt volt probléma a mindszenti partszakaszon a kólibaktériumok magas száma miatt a vízminőséggel. Ez megoldódott, és a mártélyi Holt-Tiszánál sincs semmi gond – mondta el dr. Tóth Magdolna kistérségi tisztiorvos. A fürdőhelyek üzemeltetésére kértek és kaptak engedélyt – így az összes szakhatóság beleegyezését adta a helyszíni bejárást követően.

Olvasóink írták

 • 8. koszos a part is 2008. augusztus 05. 01:58
  „Tiszta szar az egész part, ma is beleléptem egy jó nagyadag meleg szarba!! Olyan undorító, amikor átspriccel a lábujjak között a (szerintem) friss szar! Azon nyomban el is kezdtem hányni, még jó, hogy nem volt a közelben véres tampon, meg miegymás, mint a múltkor, akkor is hánytam!!!!!!!!!”
 • 7. hehe 2008. augusztus 04. 22:57
  „A VIZ MINÖSÉGE KIVÁLLÓ ? HEHEHEHE EZ NEVETSÉG FÜRÖDJÖN BENNE AZ ÁMTSZ ! JA MEG EGYEN SOK KUKACOS HÚST AMIT AZ OVODÁSOKNAK ADTAK EBÉDRE AZ EGYIK ÉTKEZDÉBEN . ÉS NEM ZÁRATTÁK BE AZ ÉTKEZDÉT . JA KIMENTEK A TULAJ ÉTKEZDÉJÉBEN ÉS TALÁLTAK EGY NAGY HÜTÖT AMI BE VOLT ZÁRVA NEM NYITOTTÁKI MERT NEM VOLT KULCS EZÉRT LE BLOMBÁZTÁK . DE AZ ÁNTSZ NEM TUDTA HOGY A HÜTÖ MÁSIK FELÉN VOLT AJTÓ HEHEHE ÉS A TULAJ KIPAKOLTA A TÖBB ÉVE LEJÁRT ÉLELMISZEREKET .”
 • 6. Fürdős 2008. augusztus 04. 21:41
  „Ha lehetne legálisan fürödni a Tiszában Szegednél, akkor mindenki a Laposra járna, úgy mint régen. Ezért nem lehet.”
 • 5. kyo 2008. augusztus 04. 20:56
  „Hát ez röhej. A víz minősége Kiváló. Kovács Ferencet kellene belállítani órákra, meg az egész ÁNTSZ-t!”
 • 4. Fürdős 2008. augusztus 04. 13:52
  „"A hétvégén mégis láttunk olyanokat, akik a Belvárosi híd lábánál mártóztak meg a vízben." Nahát! Én mindennap látok a vízben embereket. A cikkíró ne csak hét végén nézzen körül a világban.”
 • 3. SP 2008. augusztus 04. 11:38
  „A szabályokat a gyakorlatnak megfelelően, túlzásoktól mentesen, újra kellene értékelni. Mi baj van a fókával?
  Nem érdeke senkinek, hogy a fizetős helyeknek ingyenes konkurenciát teremtsenek.”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2008. augusztus 04. 09:01
  „"A Sárga a téli kikötő felső bejáratánál fekszik"

  Van neki alsó is? Egyáltalán, van neki egynél több? Egyáltalán azt még téli kikötőnek hívják? Térkép?”
 • 1. Bravó 2008. augusztus 04. 07:24
  „Jó ez a Dél magyar!
  "Uszadék-és szeméttenger árasztotta el a Tiszát" És? Lehet fürödni a Tiszában! kutyával meg kötelező! A "víz minősége kiváló" !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó lesz idén a napraforgó

Kiszombor - Ahogy az egész világon, úgy Magyarországon is jó termés ígérkezik az olajos magvakból… Tovább olvasom