Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Lehet, hogy mégsem kell arzénmentesíteni

Csongrád megye - Elképzelhető, hogy mégsem lesz szükség a magyar ivóvíz arzéntartalmának radikális csökkentésére, mert hazánk ismételten felmentést kért a rendelkezés alól. Az ÁNTSZ továbbra is titkolja, hogy mely településeket érint a probléma.
– Magyarország újabb kérelmet terjesztett elő az Európai Unióhoz, és új érvekkel, adatokkal alátámasztva kéri ismételten a szervezetet, hogy hazánkat mentesítse az ivóvíz arzéntartalmát szabályozó közös rendelkezés alól. A tavasszal benyújtott kérelemre napokon belül megérkezhet a válasz, és ha ez kedvező, nem lesz szükség az arzéntartalom további csökkentésére – tájékoztatta lapunkat Mucsi Gyula, az ÁNTSZ dél-alföldi regionális tiszti főorvosa.

Az arzénos ivóvíz problémájával már többször foglalkoztunk lapunkban. Tavasszal megírtuk, hogy bár Magyarország kérte, nem kapott mentességet az alól az uniós előírás alól, amely szerint az ivóvíz arzéntartalma nem haladhatja meg literenként a 10 mikrogrammot – az eddigi magyar szabvány 50 mikrogramm volt. Hírül adtuk azt is, hogy az érintett települések többsége, különösen a legkisebbek, megoldhatatlannak látják az arzéntartalom csökkentését, ez ugyanis az erejüket meghaladó beruházást igényelne. A 477 lelket számláló Óföldeák önkormányzatának például 14–28 millió forintos önrészt kellene vállalnia a Földeákon épülő közös tisztítómű megépítéséhez, ezt pedig az évi 50 millióból gazdálkodó falu nem tudja előteremteni. Ahogyan a lakosság sem fogadná el a most 220 forintos vízdíj dupláját.

Információink szerint a probléma megyénk 60 településéből 42-t érintett. Hogy melyek ezek, nem árulták el az ÁNTSZ-nél. Arra hivatkoztak, hogy a lista majd akkor kerül fel a tisztiorvosi szolgálat honlapjára, ha megérkezik a magyar kérelemre a válasz Brüsszelből.

Olvasóink írták

 • 10. zongorista 2010. augusztus 02. 23:03
  „GY A L Á Z A T!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. deszkás 2010. augusztus 02. 13:58
  „ANAGRAMMA! Ha fele igaz az is rossz! Hátha jönnek Fidesz istenitők és megmagyarázzák,http meg ilyesmi.”
 • 8. anagramma 2010. augusztus 02. 11:12
  „Gyönyörű ez a cikk de nem más mint porhintés. Magyarország az év elején kért hosszabbítást az arzénprobléma megoldására, és ezt az unió kerek perec elutasította. Ez egyfajta színjáték amelyhez a könnyen megvezethető sajtót is felhasználják. Mindenki megnyugodhat, megvan már az a cég izraeli háttérrel amely megcsinálja aranyáron a arzénos vízmentesítést potom 200 milliárd forintért. A kistérségi vízközmű társulások többségi tulajdonáért. Egy 2004-es IMF tárgyaláson elhangzott a jelenlévő MSZP-s FIDESZ-es, és az elhullott kis pártok képviselőinek jelenlétében, hogy a Magyar vízbázist privatizálni kell!! Az arzénos tengeri hal baromságról meg annyit, hogy halat esznek vagy vizet isznak többet az emberek? Ha valaki utána olvas az interneten elolvashatja az elektronikus online vízmérő órák tervét amit a FIDESZ támogat. (okos mérőóra)
  Remélem nincs senkiben annyi naivitás, hogy elhiggye, hogy az IMF nem egy közös színjátékkal vonult ki a FIDESZ-el folytatott tárgyalásokról. A megszorítások majd novemberben lesznek amikor narancs lesz itt minden, és a jelenleginél akár 10 szeresét is fizethetjük a víznek. Jön a nyugdíjak 30 %-os csökkentése, a minimálbér csökkentése és befagyasztása, és a maradék állami vagyon privatizálása....Ősszel lehet nemet mondani a narancs diktatúrára! Én a Jobbikra fogok szavazni.”
 • 7. deszkás 2010. augusztus 02. 09:27
  „És ha pert indit valaki az ÁNTSZ ellen közérdekű adat...?”
 • 6. sziszka1 2010. augusztus 02. 08:42
  „én azt nem értem miért kell folyton halogatni, majd az utolsó percben ismételten témába hozni, hogy már csak x hónap van a határidőig!”
 • 5. Ellenzéki 2010. augusztus 02. 08:31
  „Azért ez nem semmi!
  Az ÁNTSZ asszisztál ahhoz, hogy a magyar nép egészségre ártalmas vizet fogyaszthasson.
  Az az intézmény akinek pont az lenne a feladata, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő!
  Az az intézmény amelyiknek feladata lenne a betegségek megelőzése.
  Az az intézmény amelyik az adózók pénzéből kapja a működéséhez szükséges pénzt!
  Ilyesmi is csak ebben az országban, a felelősségvállalás nélküli országban fordulhat elő!
  Abban az esetben ha bárki megbetegedne, ne adja Isten bárki meghalna ettől az arzénes víztől akkor meg az ÁNTSZ mutogatna a betegre vagy a halottra, hogy mérgezett vizet ivott!!!!!
  Miért titok, hogy ebben az országban hol alkalmatlan a víz emberi fogyasztásra?!
  Netán azért, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie az államnak vagy az adott önkormányzatoknak?!
  Szegeden is arzénes a víz?!”
 • 4. pityesz76 2010. augusztus 02. 08:18
  „"nem igazán értem a különbséget, hiszen az arzénos vízzel locsolt zöldséget és gyümölcsöt is ők eszik meg. Van, aki óvatos, és csak a bolti ásványvízben bízik meg, míg egyesek, különösen az idősebbek, csak legyintenek: ha évtizedeken át jó volt nekik az eperjesi víz, ezután sem fog ártani."

  Nagy Béla szerint a megoldhatatlannak tűnő probléma gyökere egy 1986-os EU-irányelv: ekkor határozta meg az unió az arzén maximális megengedett értékét a vízben. Az [origo]-nak nyilatkozó valamennyi polgármester szerint azért ilyen szigorú ez az érték, mert a határozat meghozatalakor szinte csak tengerparti országok voltak az unió tagjai, akik sok nagy arzéntartalmú tengeri halat és herkentyűt esznek. Szerintük a tengeri halat alig fogyasztó magyarokra nézve túlzó a szabvány. "Az unióban a víz mellett a tengeri halak is terhelik a szervezetet, Csorváson viszont nem terhelik" - mondta az 5600 fős kisváros polgármestere.

  Kiss Csaba nemcsak polgármesteri tisztet tölti be Eperjesen, ő a háziorvos is. Eddig a faluban nem tapasztalt összefüggést a víz arzéntartalma és a megbetegedések között. Mint mondja, nagy mennyiségben az arzén akár akut mérgezést is okozhat, májkárosító, hajhullást és bőrelszíneződést okozó hatása lehet és daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Náluk szerinte jelenleg nincs daganatos megbetegedés, a lakosság negyven százaléka hatvan év feletti, akik egész életükben ezt a vizet itták.

  Az arzénos víznek nincsenek különösebb jellemzői, és tipikus íze sincs. Ha valaki elszíneződést vagy tejszerű állagot észlel a vízben, annak nem az arzén az oka, hanem az, hogy a vízvezeték-rendszerekben vannak vakszakaszok, ahol esetenként pang a víz ..
  ennyi...”
 • 3. jozko 2010. augusztus 02. 08:07
  „Most akkor mérgező-e az ivóvíz vagy nem?
  És ha nem, hol nem?”
 • 2. édesanna 2010. augusztus 02. 08:03
  „És arra kérdésre tud valaki válaszolni, hogy miért tejfehér Sándorfalván a csapvíz?”
 • 1. petrov 2010. augusztus 02. 07:54
  „Hogy-hogy nem árulják el, melyik 42 település az érintett. Aki ott él, joga van tudni hogy veszélyes vizet iszik. Ha meg az ott élők tudják, akkor mire föl a nagy hírzárlat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a mérgezett uborka szállítója

A megengedett határértéknél 17-szer több mérgező rovarölő szert talált a hatóság egy szegedi cégtől a pesti és Pest megyei CBA-üzletekbe került kígyóuborkában. Tovább olvasom