Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Lehet láncon a kutya, csak nem tartósan

Domaszék, Szeged - Hatalmas vitát indított az állatvédelmi törvény szigorítása, amely szerint január elsejétől tilos kutyát tartósan láncon tartani. De mi számít tartósnak, és ki ellenőrzi? A BorsOnline írása szerint Karcagon egy hét alatt negyven állatot altattak el, mivel gazdáik nem tudták megoldani a lánc nélküli tartást, és nem akarták kockáztatni a pénzbírságot.
Időzített bomba

Időzített bombának nevezte a láncon tartott kutyákat Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. – Az állandóan láncon tartott kutya viselkedésében olyan maradandó idegrendszeri torzulás alakulhat ki, amely súlyos veszélyforrást jelent. Az ingerszegény környezetben tartott kutya frusztrálttá válik, amitől előbb-utóbb idegbeteg lesz – fogalmazott a szakember.
– Benedeket, a pajkos pulit muszáj láncon tartani, mert megszökik. Meghajtja a szomszéd csirkéit. Volt már korábban is ilyen probléma vele. Nem eszi meg a csirkét, csak lefojtja – mondta Sikéné Kelemen Ibolya, az autópályához közeli domaszéki tanyájának udvarán. Míg beszélgettünk, másik kutyája, egy jól táplált kis puli virgoncan ugrándozott a lábunk körül. – Ő Bogi, szobakutya, bent lakik velem a házban – folytatta a nyugdíjas asszony.

Benedeknek nincs sanyarú sorsa, mivel ha jól bezárják mindkét kaput, gazdája néhány órára rendszeresen szabadon engedi, hogy kirohangálhassa magát.

Mint megírtuk (Péntektől tilos kutyát láncra verni, 2015. december 29.), a 2012. augusztus elsején életbe lépett állatvédelmi törvény jelentősen szigorított egyes állattartási szabályokon, és megemelte az állatvédelmi bírság összegét. Ez a kormányrendelet mondta ki azt is, hogy 2016-tól az ebeket nem szabad tartósan láncra verni.

A BorsOnline információi szerint Karcagon január első hetében negyven kutyát altattak el, mert a tulajdonosok nem tudták megoldani a lánc nélküli tartást, és nem akarták kockáztatni a pénzbírságot.
 
Meddig tartanak még láncon? Fotók: Schmidt Andrea
Meddig tartanak még láncon? Fotók: Schmidt Andrea

Lapunk cikke is hatalmas vitát indított (lásd keretes írásunkat). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján Tájékoztató a kutyák tartós láncon tartásának tilalmáról címmel közölt írást, amelyben részletesen elmagyarázzák a rendeletet.

Ebben az olvasható, nem az a közvetlen cél, hogy minden kutya végleg lekerüljön a láncról, hanem az, hogy ezután egy kutya se kerüljön tartósan láncra. A NÉBIH arról nem ír, mi számít tartósnak.

Nehéz általános előírásokat alkalmazni, hiszen egészen más a mozgásigénye egy mopsznak, és más egy szetternek. Nem követ el bűncselekményt az, aki vét a rendelet ellen. Ha valaki nem megfelelő módon, folyamatosan láncon tartott kutyán segítene, akkor nem rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot értesítheti.

A szemlét követően a hiányosságok javítására kötelezhető a gazda. Ha ezeknek nem tesz eleget, állatvédelmi bírság szabható ki, ami legalább 15 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi lehet 2015 európai parlamenti képviselője

Ujhelyi Istvánt tizenkét nemzetközi szakmai szervezet jelölte az év EP-képviselője díjra - fideszes Deutsch Tamás is bejutott a döntőbe. Tovább olvasom