Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Lehoczky Zsuzsát a Marica grófnő próbáján köszöntötték

A Marica grófnő próbáján tegnap a Szegedi Nemzeti Színház színpadán köszöntötték a 71. születésnapját ünneplő Lehoczky Zsuzsát, aki Eszenyi Enikő rendezésében Bozsena grófnőt alakítja majd Kálmán Imre operettjének jövő heti Dóm téri előadásain.
– Nem tudjátok, de én ezen a színpadon születtem – köszöntötte tegnap a csapatot Lehoczky Zsuzsa, amikor a Marica grófnő próbáján először a Szegedi Nemzeti Színház deszkáira lépett. Eszenyi Enikő és a szereplők vastapssal és lábdobogással fogadták, és hegedűkísérettel elénekelték neki a Happy Birthday-t, mert 1936-ban épp ezen a napon született Szegeden.

A régi játszótárs

– Lehoczky Zsuzsa fantasztikus szubrett volt Szegeden. Amikor a színművészeti főiskola elvégzése után 1959-ben én kezdőként ide szerződtem, ő már népszerű tagja volt a társulatnak. Akkoriban operettet is sokat játszottam, így volt szerencsém vele többször fellépni. Nagyszerű partner volt. Csodálatos egyéniség, szuggesztív nőiességével elbűvölt mindenkit. Ami szép és kívánatos lehet egy nőben, az mind megvolt benne. Örülök, hogy oly sok év után most újra egy produkcióban léphetünk fel – mondta Király Levente, a Nemzet Színésze, aki tegnap szintén köszöntötte régi játszótársát. Felelevenítették, hogy legkedvesebb közös darabjuk Dunajevszkij operettje, a Szabad szél volt, amiben sokat bolondoztak.

Bátyai Edina fesztiváligazgató elegáns virágcsokorral, a szabadtériről szóló színes albummal és egy üveg különleges borral köszöntötte a műfaj örökifjú sztárját, aki már hatévesen Babvirágot játszotta a Szentivánéji álomban, és 1949-től táncolt a nagyszínház színpadán. 1957-ben egy Kaposvárott eltöltött évad után színésznőként tért vissza, és sok szerepet játszott itt nagy sikerrel. 1962-ben szerződött az Operettszínház társulatához, amelynek – némi Madách színházi kitérővel – ma már örökös tagja. Legendás Liza volt Básti Lajos partnereként a My Fair Ladyban, hosszú és sikeres pályafutása során a Jászai Mari-díjtól a Kossuth-díjig minden szakmai kitüntetést megkapott.

– Teljesen meghatódtam, mert nem számítottam köszöntésre, titkoltam, hogy ma van a születésnapom. Talán nem véletlenül mára tették az első szegedi próbámat. Gyönyörű virágcsokrot kaptam, nagyon örülök, hogy újra itt lehetek. Kedves szegedi ismerősömmel már elmentünk a Bercsényi utcába, megnéztem azt a házat, ahol egykor laktunk. Kimentem a korzóra is, ahol fiatal koromban sokat sétáltunk. Gyönyörű a város, feltörnek bennem a régi emlékek. Amikor fiatal az ember, úgy érzi: jöttem, láttam, győztem. Ma már büszke vagyok arra is, hogy a virágáruslányt játszhattam abban a legendás 1961–62-es Dóm téri Tragédia-produkcióban, amit Major Tamás rendezett, és Básti Lajos volt benne Ádám, Lukács Margit pedig Éva.

Finci, a kedvenc

Lehoczky Zsuzsa elválaszthatatlan társa, Finci az ötéves, grafit színű uszkár. – Nagyon kötődünk egymáshoz, mindenhova magammal viszem. Illik rá a neve, tényleg olyan fincis.

Miután elkerültem Szegedről, néhány év múlva édesanyámat is felköltöztettem Budapestre, szinte teljesen megszakadt a kapcsolatom a várossal. Rengeteg feladatom volt az Operettszínházban, férjhez mentem, gyermekünk született, nem maradt időm nyaranta sem eljönni a szabadtérire. Ízig-vérig budapesti lettem, csak az emlékeimben szerettem mindig Szegedet. Most egy kis kései föllángolást remélek – mondta Lehoczky Zsuzsa, aki Lizát, a Marica grófnő szubrettszerepét négy rendezésben is játszotta, Bozsena is most lesz negyedszer.

– Ez a változat egészen más, mint a korábbiak. Régóta vágytam arra, hogy Eszenyi Enikővel dolgozhassak. Boldog vagyok, hogy összejött. Enikő remek instrukciókat ad, úgy érzem, nagyszerű produkciót láthat majd a közönség. Kálmán Imre fantasztikus muzsikája megunhatatlan, ráadásul ez az operett teli van fantasztikusnál fantasztikusabb slágerekkel. A Kudelkát alakító Pindroch Csabával lesz egy fergeteges duettünk, amit mindenki ismer: „Jön-e velem nagysád shimmy-t járni?" Az emberek szeretik ezt a különleges világot, a szép ruhákat, a beteljesült szerelmet és a happy endet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom