Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Lehúzta a rolót a Cserepes sori pékség

Szeged - Nem sütnek körülbelül egy hónapja a szegedi, Cserepes sori pékségben. Nagyiván Mihály tulajdonos-ügyvezető semmit sem árult el a zárás okairól, a pékszövetség régiós elnöke országosan érzékelhető problémákról számolt be.
27 év után bezárt a szegedi Cserepes sori Pékség Kft. A hírt nem verték nagydobra, a cég a Facebookon köszönte meg vevőinek és üzleti partnereinek azt a hűséget és kitartást, amelyet tanúsítottak. Van, aki azt mondja, csak szüneteltetik a pékséget. Telefonon sikerült elérnünk Nagyiván Mihály tulajdonos-ügyvezetőt, aki semmit sem kívánt elmondani a zárás okairól. Csak annyit árult el, hogy külföldön van, és dolgozik. Lapunk információi szerint Hollandiába költözött, talán lángossütéssel foglalkozik. Nagyjából egy hónapja húzták le a rolót a Cserepes soron, a mintabolt azonban megmaradt ott is, és például a Mars téri nagycsarnokban is. Arról értesültünk, hogy nem saját készítésű termékeiket kínálják.

Szeged egyik legnagyobb péksége zárt be a Cserepes soron. Fotó: Schmidt Andrea
Szeged egyik legnagyobb péksége zárt be a Cserepes soron.
Fotó: Schmidt Andrea

A Magyar Pékszövetség Békés–Csongrád régiójának elnöke, Varga László elmondta, a második vagy harmadik legnagyobb pékség volt a Cserepes sori Szegeden – az első a Szegedi Sütödék Kft. – A tömegtermelés, tehát a sima fehér kenyér, a félbarna kenyér, a kifli és a zsemle ár-érték aránya sajnos nem a valós. A piac alulértékeli ezeknek az árát. Nagyon magasak többek között az energiaárak, a szállítási költségek. Ahhoz, hogy egy fehér kenyér néhány százalék hasznot hozzon a pékségnek, a nettó átadási árának 220 forint körül kellene lennie. Ehhez képest most nagyon jó esetben eléri a 180-190 forintot – beszélt a zárás okaként valószínűsíthető problémákról Varga László, aki úgy látja, a kenyér ma Magyarországon még mindig „politikai kérdés".

Bajban a Kerek-Perec is

„Mától hajadonok vagyunk!!! Fel a fejjel, hisz nincs válság!!!" – írta a Cserepes sori pékség egyik dolgozója a Facebookon. Nem tudjuk, hány embernek szűnt meg a munkahelye. Március elején megírtuk: Szegeden a Kerek-Perec Kft. is hamarosan bezárhat, jelenleg csődeljárás alatt áll. A cég több mint 200 millió forintos tartozást halmozott fel.

A Magyar Pékszövetség jelenleg is tárgyal a kormánnyal támogatási lehetőségekről. Míg Európa legtöbb országában maximum 8-9 százalékosak az áfák, nálunk 18 százalék a kenyér és a pékáru áfája. A szakember szerint ez a legnagyobb gond.

– Néhány éve még valamelyest ellensúlyozták az egyéb péksütemények a tömegtermékeken elszenvedett veszteséget. Ma már rettenetesen visszaesett a kereslet, mert az embereknek nincs pénzük. Probléma még, hogy szaporodnak azok az albán pékségek, amelyek a munkavállalók egy részét be sem jelentik, és jelentős adóhátralékot halmoznak fel. Azért tudják eladni az áruikat, mert helyben készítik, de ezek a magyar szabvány előírásainak nem felelnek meg. Gyakorlatilag egyfajta kelt tésztából csinálnak mindent, ilyet Ausztriában és Németországban nem engednek meg – hallottuk Varga Lászlótól.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. .suhym. 2013. június 10. 20:01
  „Nem vagyok nagy kenyérfogyasztó, soha nem voltam, ahogy a húsért sem vagyok oda, de amikor néhanapján kenyeret veszek, csakis a Lipót pékség boltjaiban, lipóti paraszt rozsos kenyeret.

  Piacgazdaság van, azok maradnak talpon, akik képesek alkalmazkodni a versenyhez, mind árban, mind minőségben, utóbbi talán még az árnál is fontosabb.
  Nem hinném, hogy ne legyen igény jó kenyérre, és a jó-n van a hangsúly! Egymás után nyílnak a pékboltok, szinte minden sarkon van egy. Nagy a választék kenyérboltból.

  Egyik ismerősöm pl. nagyon dicséri a Rózsa u. Csongrádi felőli végén cirka egy - másfél éve nyílt pékséget. Mindig friss árujuk van, helyben sütik és este 9-ig nyitva vannak, állítólag az ott vásárolt szeletelt fehér kenyér napoki múlva is "ehető". Nem én mondom, mert soha nem eszem fehér kenyeret!”
 • 94. Rick4 2013. június 10. 09:37
  „Én csak azt tudom, ha lehet kerülöm az adalékokkal telepakolt, felfújt fehér kenyeret, zsemlét, inkább megveszem 650Ft-ért a kétkilós kovászost az auchanban, és megveszem a virslis kiflit a csigában, a kommersz péksütemények számomra ehetetlenek, kemények, ízetlenek, szóval ha már látszott, vége a biznisznek, talán nyitni kellett volna másfelé. Azt nem lehet csinálni hogy mindenki fehér kenyeret süt, és mindenki el is akarja adni. Ha látom hogy nem viszik a kenyeret, csinálok mást. Egy pékségnek nem gond váltani, ha nem biznisz a kenyér, nem sütnek. Szóval a bezárást ezzel indokolni több mint érdekes.”
 • 93. Tambitoma 2013. június 10. 06:37
  „A felfújt szemetet veszitek olcsón.”
 • 92. Srác20 2013. június 10. 01:59
  „Valaki itt is elrakta a pénzt, ennyi. Ha veszteséges lenne pékséget üzemelni akkor nem nyílna minden sarkon Szegeden.”
 • 91. x 2013. június 09. 22:55
  „90. lukrecia "... a hozzaszolok az alaptematol ismet kisse eltertek a politika iranyaba ..."
  Amennyire rálátok az interneten, más országokban szintén minden téma politikai irányba fordul.
  Ugyan nem változtat szinte semmit a dolgokon, de legalább "megmondjuk a magunkét".
  Merkel asszonyt a németek szidják, mint a bokrot, pedig mennyivel jobban élnek a magyaroknál.”
 • 90. lukrecia 2013. június 09. 20:19
  „87: eddigi legjobb kommented.
  Kar hogy a hozzaszolok az alaptematol ismet kisse eltertek a politika iranyaba :)) Cserepes sori pekseg es ORban, gyurcsany meg fel parlament. :))”
 • 89. cinkapana 2013. június 09. 19:59
  „Addig, addig, hogy kitalálja a <moderálva> a kenyérmutyit, és járhatunk csirízt enni a Nemzeti Kenyérbóóóótba!”
 • 88. x 2013. június 09. 19:46
  „87. _csutak_, sajnos igazat kell, hogy adjak az elemzésedhez, azt amit írtál, magam is úgy látom.”
 • 87. _csutak_ 2013. június 09. 19:19
  „@ x :
  Kedves barátom, házszám tévesztésben vagy, ugyanis én nem vagyok postás!
  Ha valami közlendőd van és elég bátor vagy akkor saját neveddel vállalva levelet írhatsz neki (Gyurcsány!), ahogy én még amikor kormányfő volt megtettem. Biztos vagyok abban hogy ő mondta (diktálta) a választ.
  Én akkor pár nem publikus (a köz számára) adattal jeleztem mi várható ránk, gazdasági vonalon.
  Sajnos igazam lett:(

  Más, de ide tartozik.
  Ostoba ember az aki azt hiszi, hogy a pártok között létezne érdemi, elvi különbség!
  Ezek a pártok az MSZMP jog nélküli utódjai, hisz a volt párt titkárok ma is vezető beosztásban vannak, lásd:
  Gánt, kőbánya.
  Mi a jó zsaru- rossz zsaru nevű színjáték ostoba nézői vagyunk akik azt hiszik,hogy bármilyen változás lesz itt, ha a kormányt a ma a parlamentben levő párt váltja le.”
 • 86. x 2013. június 09. 19:05
  „85. Commander-V2, optikai csalódás: családtagoknak többet néz el az ember. Nekem politikai rokonaim nincsenek.
  A kettőnk közti különbség az, hogy tőlem semmiféle rablóbandát megértő-megmagyarázó hozzászólást nem találsz.
  Ezt sem én írtam:
  "... Az MSZP momentán siránkozik a diktatúra miatt, pedig ami azt illeti, a Fidesz csak kibővíti a klientúráját az MSZP korábbi gyakorlatához képest, és bizony nagyobb klientúrához nagyobb hatalmi koncentráció dukál. A Fidesz az MSZP-hez képest társadalmasítja a diktatúrát (több kitartottat és kedvezményezettet von be, tovább növeli az állam hatalmát), ennyiben jobban csinálja, mint a szocik. ..."
  http://hafr.blog.hu/2013/06/05/ellenallas_vagy_halal”
 • 85. Commander-V2 2013. június 09. 18:50
  „82: elmondom mi a nagy különbség a Fidesz kormányzás és a legrosszabb MSZP kormányzás között. A legrosszabb MSZP kormányzás is jobb volt, mint a Fidesz kormányzás átlagos napja. Akkor a politikus bűnözők a plusz pénzekből (EU fejlesztés, autópálya építés, stb.) szedték le a sápot maguknak, amiért a legalávalóbbakat már Bajnai idején a rendőrségre vitték, egy részük ellen még most sem fejeződött be az eljárás. Most a politikus bűnözők semmi mást nem tesznek, mint zéró fejlesztés mellett azt nyúlják le saját rokonaiknak, ami az embereké és sikeres vállalkozásoké: a magánnyugdíj pénzt, a trafik üzletet, az élelmiszer láncokat, a hirdetési piacot és a médiát. Érthetően fogalmaztam? Érzed a különbséget? Engem nagyon is zavart, amikor 30%-kal drágábban épült egy autópálya parkoló de most még jobban zavar, hogy tízszeres méretekben megy a lopás, senkit nem dob fel a Fidesz, senki nem kerül a rendőrségre, és nem a pluszban épülő dolgokból veszik le a korrupciós pénzeket, hanem TŐLÜNK!”
 • 84. Commander-V2 2013. június 09. 18:45
  „Még több Fidesz = még több tragédia. Csak a kormány reklámoknak bedőlő emberek képzelik még azt, hogy Magyarország jó úton jár. Fenéket, ha még négy év jön ezekből a politikai rablókból, ennek az országnak befellegzett vagy 20 évre. Már így is necces, hogy mi lesz velünk. Bohács mikor mond már le?”
 • 83. spiler 2013. június 09. 18:22
  „cikkhez szóljatok NE MOCSKOLÓDJATOK,,,,inkább szíd a fideszt”
 • 82. x 2013. június 09. 18:14
  „75. csonakos, a hitről jobban tennél, ha hallgatnál. Mit "védtem" én azon, hogy negyven~ötven éve folyamatosan lopják el a szemetek láttára az országot? Nem az én elvtársaim a Demján-Csányi-Leisztinger-Gyurcsány-Simicska és társaik.

  77. macs, ellentétben a csonakos-roxper-és-hasonló-hívőkkel nem tettem különbséget a rablóbandát illetően, többször leírtam, hogy "az egyik kutya, a másik eb". Jellemző módon ezzel az úgynevezett baloldal nem ért egyet általában.

  78. X_Y, majd akkor hülyegyerekezzél, ha az utóbbi években a DM-fórumba beírtakat végigolvastad, többek között. Logaritmus elvtársaddal együtt a legvéresebbszájú <moderálva> agitátorok közé tartozol. Például az Apró-család vagyonát ugyan soha az életben meg nem kérdőjeleznéd, <moderálva> Ferikédtől az életben nem sajnálnád. Mindezt csupán azért, mert a füledbe duruzsolják néha az Internacionálét. Pavlov kutyájának több esze volt.”
 • 81. queenmargareth1 2013. június 09. 16:57
  „:)látom, itt is itt a statisztika, amit érdekes módon utólag számoltak ki:)27 évig bírta, tehát mindenen átment, de ez az utolsó év tuti betett neki.Azért szerintem ez az érdekes!”
 • 80. kisvirag.simon 2013. június 09. 16:06
  „A Fityesz munkahelyteremtése ez???”
 • 79. csaktudja 2013. június 09. 14:24
  „56.tavimaszlag

  Igazad is van! Minek az a sok óccsó kenyér. Mi a francia sajtszeletet kaviárral kenjük és néha harapunk hozzá pár falat homárt persze kenyér nélkül, a gyerekek meg olyan okosak, izmosak, hogy na! Gondótam veszek is nekik egy Merci dzsipet.”
 • 78. X_Y 2013. június 09. 13:58
  „72. x 2013.06.09. 11:30

  Ja, mert Orbánod luxusvilláját, L<moderálva>jani milliárdjait meg a szél fújta össze, igaz hülye gyerek?”
 • 77. macs 2013. június 09. 12:56
  „72. x,
  azért érdemes lenne konkrétan megnézni, kik is vittek ki pénzt az országból, mert szerintem a folyamat pártállástól függetlenül zajlott le. :-)
  Azt is érdemes lenne végignézni, hogy a magyar milliárdosok napjainkban hol fektetnek be, mert nagyon úgy látszik, hogy itthon nem igazán ruháznak be.”
 • 76. roxper 2013. június 09. 12:22
  „75.
  Hinni máshol kell és másban, de az is magánügy, ez szól a gonda nevű gnómnak is!”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülttábor Nagyfán - félnek az algyőiek

300 személyes sátortábort építettek menekülteknek a „Csillaghoz" tartozó nagyfai büntetés-végrehajtási intézet területén. Tovább olvasom