Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Lehúzta a rolót a dorozsmai pékség

Kiskundorozsma - Nem bírta tartani a lépést az olcsóbb konkurenciával, és 42 év után bezárt a Coop dorozsmai sütőüzeme. Több mint harminc áruházat láttak el Kübekházától Algyőig.
– Egy hete hiányolom az Olajbányász téri Coop ABC-ből a reggeli és déli finom friss kiflit, helyette csak felfújt, íztelen pékárut hoznak – panaszolta egy tarjáni háziasszony Szegedről. Hasonlóan járt olvasónk a Petőfi Sándor sugárúti üzletben, ahol a megszokott dorozsmai kenyér helyett napok óta csak félegyházi veknit kapni. Megnéztük, Dorozsmára is Bács megyéből érkezik a kenyér, nem a szomszédos Széchenyi utcai sütödéből. Ott már cégtábla sincs, 42 év után január 1-jétől megszűnt a dorozsmai pékség.

Kelemen János, a Coop Szeged Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre azt a tájékoztatást küldte, hogy a társaság az üzemét bezárni kényszerült. Termékeit Szegeden és környékén több mint harminc ABC-ben árulták Kübekházától Algyőig. Ezt a közkedvelt minőséget hagyományos technológiával és nagyanyáink kemencéjéhez hasonlító falazott, hagyományos kemencével biztosították. Ez a módszer azonban rendkívül energiapazarló, és a környezetet is komolyan terheli.

Nincs pénz az üzem korszerűsítésére, ezért bezárták. Fotó: Frank Yvette
Nincs pénz az üzem korszerűsítésére, ezért bezárták. Fotó: Frank Yvette

A hagyományos gyártás miatt a termékeik minőségben és árban is magasabb színvonalat képviseltek, miközben az erős piaci versenyben, a csökkenő fogyasztás mellett elsősorban olcsóbb termékekre van igény.

 Mélyrepülés

27 éves múlttal zárt be tavaly június elején a szegedi Cserepes Sori Pékség Kft. A tulajdonos-ügyvezető nem kívánt nyilatkozni az okokról. Egy éve a szegedi Coop másik sütödéje, a Pille utcai húzta le a rolót.

– Iszonyatos a túlkínálat. Gombamód szaporodnak a szaküzletek, ahol gyakran – tisztelet a kivételnek – olyan áron értékesítenek, amilyen áron ezeket a termékeket előállítani minden előírást, szabályt betartva nem lehetséges. Üzemünk sajnos elhasználódott; a korszerűbb, energiatakarékosabb technológia érdekében és a nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok miatt jelentős ráfordításra lenne szükség, ami ilyen körülmények között nem reális – fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: ha ezen a területen is biztosított lesz a tisztességes verseny, megfontolják majd üzemük újraindítását. A cég több mint 450 dolgozója közül a sütőüzem bezárása kapcsán valamivel több mint 20-nak szűnik meg a munkaviszonya.

Többüknek, akiknek van szakképesítésük, az áruházakban ajánlanak munkát. Mások az új beszállítónál helyezkednek el.


Pékségtörténet


Kiskundorozsmán a hatvanas években két magánpékség működött: az Erzsébet utcai Bene Pékség és az Orczy utcai Márta Pékség. Ezeket váltotta fel 1971-ben Dél-Tisza Menti ÁFÉSZ sütőüzeme a Széchenyi utcában. A pékség a megyei tanács és a megyei szövetkezetek anyagi támogatásával 90 nap alatt épült fel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengelicék egy francia autóban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei hat példány élő tengelicet találtak egy francia gépjárműben Röszkén. Tovább olvasom