Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Lehúzva hagyta a kocsi ablakát - 10 ezer forintra büntették

Szeged - 10 ezer forintra büntették a rendőrök azt a 72 éves szegedi férfit, aki lehúzva hagyta a kocsija ablakát, és elfelejtette bezárni az autóját. Ez szabálysértés.

– 45 éve vezetek, de ilyen még soha nem történt velem. Elmúltam 70 éves, ebben a korban elfelejt dolgokat az ember. Még tíz percig se voltam az üzletben – kezdett bele történetébe a szegedi férfi. 72 éves előfizetőnk a Szeged Plazában lévő CBA üzletben vásárolt, amikor a biztonsági őr odament hozzá, és megkérdezte tőle, övé-e a kék Toyota a parkolóban. – Azt mondta, menjek gyorsan, mert nagyon nézelődnek körülötte a rendőrök – folytatta. Kiderült, a nyugdíjas férfi nyitva felejtette az autót, sőt mivel egy kiskutya is volt a gépkocsiban, az ablakokat is lehúzva hagyta.

– Azt mondták a rendőrök, nem kell megijedni, csak 10 ezer forintra büntetnek. Kérdem én, hogy akkor most majd mennek a rendőrök a parkolóban, és nyitogatják az ajtókat? – kérdezte a 72 éves férfi.

Járművet őrizetlenül hagyni nemcsak veszélyes és felelőtlenség, de szabálysértés is. Fotó: Frank Yvette
Járművet őrizetlenül hagyni nemcsak veszélyes és felelőtlenség, de szabálysértés is.
Fotók: Frank Yvette

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hangsúlyozta, ahhoz természetesen nincs joga a rendőrnek, hogy a parkoló autók ajtaját nyitogassa. Ebben a konkrét esetben a nyitott ablak vonta magára a járőrök figyelmét.

– A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei az érintett áruház parkolóját ellenőrizték, amikor azt tapasztalták, hogy egy járművet tulajdonosa úgy hagyott őrizetlenül, hogy az ablakokat nem húzta fel, a járművet nem zárta le. A rendőrök bementek a plázába, bemondatták az érintett jármű rendszámát, és megkérték a tulajdonost, hogy fáradjon az autójához. A férfi nem sokkal később meg is érkezett. A rendőrök felhívták a figyelmét, hogy az értékei megóvása érdekében legközelebb ne hagyja nyitva az autóját. Az intézkedés valóban helyszíni bírsággal zárult, ugyanis a férfi szabálysértést követett el – mondta Szenti Szabolcs.

Ez már nagyon nyitva van
Ez már nagyon nyitva van

A jog szava

A kánikulában az autósok gyakran résnyire lehúzva hagyják az ablakot, hogy ne forrósodjon fel az utastér. Ez szabálysértés. „A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson, és illetéktelen személy azt el ne indíthassa. Ennek módja lehet a kézifék behúzása, a kerék kiékelése vagy az autó sebességváltó bekapcsolása. Az illetéktelenek személy általi elindítás megakadályozásáról a vezető akkor gondoskodott, ha a jármű ajtaját, ablakait bezárta, a gyújtáskulcsot kivette, a kormányzárat bezárta, vagy bármely más módon az elindítást megakadályozta."

Olvasóink írták

328 hozzászólás
 • 328. nagypappa 2013. november 10. 17:04
  „Akkor most a Kabrió tulajdonosok bajban vannak.”
 • 327. öreganyó 2013. november 10. 01:12
  „Kell a mani a rend őreinek. Egyéni teljesítés is van? Szerintem " kínjában " mondta az öregúr, hogy az ő korában már
  elfelejt az ember 1-2 dolgot. Csőlátással voltak a rend őrei, hogy nem látták a kutyust a kocsiban? Netalán azért volt
  nyitva az ablak. Arra figyelnének, hogy a mozgáskorlátozottaknak, és kisgyerekeseknek kijelölt helyre ne álljon be
  aki nem jogosult rá. A flancos nagy kocsikat meg sem merik nézni, nehogy kelljen szólni valamiért,nem is mernének
  Egyszer azt nyilatkozta egy " illetékes ", hogy a nagy áruházak parkolójában nem jogosultak a parkolást ellenőrizni.
  Még CORA volt, amikor alig volt gépkocsi a parkolóban, és megbüntettek egy autóst aki gyermekekkel volt, csak az
  a gyermek nem volt ott akire szólt a kártya. Most akkor van joguk, vagy nincs? Amennyiben nem volt jogos a bünti
  akkor a szóvivő nyilatkozata mundér védelem! Mint a kihallgatáskor agyonvert ember ügyében is minden rendben volt első körben. Azután addig erre-arra míg most már csücsülnek, mert csak vétkesek! Majd lesz ám amikor kapunk
  ajándékot csak jók legyünk!”
 • 326. Roland1000 2013. május 18. 00:02
  „KovGéz! Már megint kezded, csak most más néven? Neked fizetnek ezért, hogy a rendőrség ellen uszíts? Pihenj már! Nem büntette meg a rendőr a nénit sem a zebránál, sem a temetőbe menet... :)))

  Vélemény! Neked különös érzéked van ahhoz, hogy félremagyarázz... Én azt írtam, hogy amennyiben valaki elindul a túloldalra, amikor a lámpa zöldre vált, akkor amennyiben a lassú haladás miatt a lámpa időközben pirosra vált, akkor nem fogja megbüntetni senki...

  Nage! Tény és való, hogy nem azt nézik, hogy miképp vezet... Feltételezem, hogy a látást vizsgálják elsősorban. Nem tudom, én még elég jó állapotban vagyok..., nem tudom, miképp fog változni az idő előrehaladtával a vizsgálat...”
 • 325. carlosx 2013. május 14. 18:09
  „Nem is volt kutya! Minek kell hazudozni??? Szomorú, hogy itt tartunk, de így elkerülni egy amúgy jogszerű szankciót??? Nem tudom a kisöreg akkor mit szólt volna ha pár eszkimó gyerek szétlopja a kocsiját???”
 • 324. KovGéz 2013. május 14. 15:47
  „Egy idős nénit azért büntettek meg 50 ezer forintra mert amikor kiment a temetőbe nem volt nála személyi. Az eset egy Fejér megyei kis faluban történt nemrég. A rendőr helyi lakos, a néni olyan öreg, hogy csak a pár száz méterre levő temetőbe jár, oda is nagyon ritkán.”
 • 323. vegsovalosag 2013. május 14. 15:30
  „ha meg fel van húzva az ablak, kutya a kocsiban, akkor meg azért jár büntetés...”
 • 322. czindi 2013. május 13. 22:20
  „visszavonták! Rájöttek, hogy nem volt őrizetlenül hagyva a kocsi: a kutya vigyázott rá! ( most legfeljebb azért fogják megbüntetni, mert a kutyában nem volt csip? Ajjajajajajjajaj!)”
 • 321. nage1 2013. május 13. 21:04
  „292. M.Aurelius

  Ebben is van valami, bár a 40 éves kort egy végleges jogsihoz egy kicsit túlzásnak tartom.”
 • 320. nage1 2013. május 13. 20:37
  „Roland1000, egy szóval se írtam azt, hogy bírságolnék.

  Egyébként szerinted miből áll a vezetői engedély meghosszabbítása? Beülnek melléd, és megnézik, hogy vezetsz; vagy esetleg abból, hogy bemész a háziorvosodhoz, aki kiállít egy papírt, hogy a babos könyvben meg tudod különböztetni a színeket? Nézz utána, majd írd meg, mire jutottál!”
 • 319. vélemény 2013. május 13. 18:55
  „317. Roland1000
  Vélemény! Megható, hogy ilyen intenzíven elmélyedsz a kommentjeimben, úgyhogy közlöm, hogy a pintyeket mifelénk sem rostálják, de én igen. És anno az OPNI-ban is megengedték nekem....bebebeeee!
  Kedves Agáta!
  ... Tessék csak nyugodtan átmenni a zebrán, nem fogják megbüntetni érte a rendőrök, ha csak a piroson ér át...
  - A hetven felettieknek ezután kötelezővé tennéd, hogy a piros lámpánál induljanak?”
 • 318. Roland1000 2013. május 13. 17:14
  „Notebook! No és neked mi közöd hozzá, hogy én hányszor és mit írok? És ha a kommentekhez van kedvem szólni, hát megteszem. Te is az én kommentemhez szóltál hozzá, és sokan mások is. Ez amolyan beszélgetés-féle is..., ha nem vetted volna észre. És mivel te egy művelt és nagyon ügyes ember vagy, így akár át is ugorhatod a kommentjeim. És nem sok cikkhez szólók hozzá, csak amelyik például felbosszant. Ez egy olyan cikk volt, mert nagy igazságtalanság történt. De had ne magyarázkodjam! Ha a moderátorokat szépen megkéred, talán csak minden második kommentem jelentetik meg... És nyugi, mivel úgy zárult az ügy, ahogy szerettem volna, így visszafogom magam. Jó? Mert olyan szépen kértél...”
 • 317. Roland1000 2013. május 13. 17:09
  „Vélemény! Megható, hogy ilyen intenzíven elmélyedsz a kommentjeimben, úgyhogy közlöm, hogy a pintyeket mifelénk sem rostálják, de én igen. És anno az OPNI-ban is megengedték nekem....bebebeeee!

  És még valami: inkább egy rendőr, mint egy bűnöző, úgyhogy még mindig inkább védem a rendőrt, mint a másikat. És mindegy, hogy valaki rendőr-e..., én csak igyekszem nem igazságtalan lenni. Mindenki hibázhat. Ti nem szoktatok, Ez elég kapitális hiba, de belátták az illetékesek, úgyhogy ezen már kár rágódni.

  Az dicséretes dolog, ha egy hatalmi szerv belátja a hibáját. Nálam ez jó pont, és örülök, hogy a bácsi megnyugodhatott végre. És szerintem örül amiatt is, hogy nincs egyedül.

  Úgyhogy nem kellenek az áltörténetek. A rendőr is ember, és éppúgy gyarlón tud viselkedni, ahogy sok kommentelő...;-)

  Kedves Agáta! Nem kell mindent készpénznek venni, amit itt olvasni tetszik. Nem büntették meg az idős asszonyt a rendőrök. Ceruza fantáziája meglódult... Tessék csak nyugodtan átmenni a zebrán, nem fogják megbüntetni érte a rendőrök, ha csak a piroson ér át...”
 • 316. Roland1000 2013. május 13. 16:55
  „Vélemény és Ceruza! Olvastátok, amit Szatyi belinkelt? A Rendőrség belátta, hogy hibázott. Ti beláttátok már valaha az életben, hogy hibáztatok, elrontottátok, stb...? Ceruza, a te történeted nem igaz!!!!

  "Egy autóst egy szegedi áruház parkolójában azért büntettek meg, mert nyitva hagyta a kocsiját. A rendőrség később felülvizsgálta az intézkedést.

  Megbírságoltak a szegedi rendőrök május 3-án egy férfit, aki az egyik szegedi áruház parkolójában úgy hagyta őrizetlenül a járművét, hogy azt nem zárta le, illetve az ablakot nem húzta fel - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

  A rendőrség hivatalból eljárva döntését felülvizsgálta, és a helyszíni bírság kiszabását visszavonta, a rendőrség az érintettet erről tájékoztatta."

  Szatyi! Kösz a linket! Ennek így kellett történnie, mert így igazságos.”
 • 315. Roland1000 2013. május 13. 16:48
  „Vélemény. Nem igaz, amit Ceruza írt, le merném fogadni. Te elhiszed? Hát hidd! És azt, hogy "ha igaz", csak azért írtam, hogy akkor meg azért szégyellhetné magát, hogy nem ment oda szóvá tenni, amit látott... Tehát nem igaz...

  Ceruza!

  Szerintem nem igaz, amit írtál, és a rendőröknek joguk sem lenne megbüntetni ezért egy idős asszonyt. Én nem a rendőrséget védem, hanem egyes rendőröket, és akit nem érdemes védeni, azt nem védem. Nem csípem az általánosítgatást, mert attól, hogy te vétesz a munkádban, attól nem lesz a többi kollégád is bűnös kollektíve. Érted?

  Ilyen ökörséget akkor sem kéne írogatni, hogy egy idős asszonyt azért megbüntettek 50e Ft-ra, mert miközben átvánszorgott a zöldön, a lámpa pirosra váltott. De nem kell törődnöd velem, hogy nem hiszek neked, mert ott van neked Vélemény... Ő elhiszi, hogy az összes rendőr gonosz és a javainkat akarja. Na de, amit te írtál, az semmiség ahhoz, amit az írt, aki egyenesen fölöslegesnek tartja a rendőrséget.

  Ökör vagyok? Parancs, értettem!:)))”
 • 314. szatyi 2013. május 13. 16:03
  „Itt a vége, fuss el véle! Bár ettől még szemét dolog volt a két rendőr akciója!

  http://hvg.hu/cegauto.kozlekedes/20130513_Visszavonta_a_rendorseg_a_nyitva_hagyott#rss”
 • 313. vélemény 2013. május 13. 15:23
  „298. Roland1000
  Ceruza!
  A te történeted nem igaz, de ha igaz, akkor is ...
  - Ez aztán az érvelés. :))”
 • 312. vélemény 2013. május 13. 15:14
  „273. sz_attila
  Most láttam a TV-ben is a híradóban a riportot. Ezek után már az a véleményem, hogy az ilyen rendőrt egyiket se anya szülte. Egy apró kis szabályszegésért, ami emberi sérülést, és jelentős vagyoni kárt nem okozna, 50 ezer forintos bírsággal riogatni egy idős embert az nem semmi.
  - Ezt a feletteseikkel is meg kellene nézetni!
  Hol volt a riport?
  Hivatkozás?”
 • 311. vélemény 2013. május 13. 15:12
  „243. Roland1000
  Le sem moshatnád magadról a szememben,
  - Annyi könnyed van, hogy mások mosakodhatnak benne?”
 • 310. vélemény 2013. május 13. 14:55
  „247. Roland1000
  Lukrecia, te is a ló túloldalán kotorászol
  - Egyedi megfogalmazás. :)”
 • 309. vélemény 2013. május 13. 14:52
  „245. Roland1000
  Le merném fogadni, hogy úgy esnél ki az első rostán, mint a pinty.
  - Felétek a pintyet rostálják? :)
  Gyurcsány 6 éve bezáratta az OPNI-t.
  Ez volt az egyik legnagyobb hibája. :)”
328 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 embernek már nem éri meg vonattal utazni

A járatokra kötelező lesz pótjegyet váltani, amely a megtett kilométertől függően 150–795 forintba kerül. Tovább olvasom