Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

˝Lejt˝ a belváros felé a nagycsarnok

Szeged - Nincs racionális oka annak, miért özönlenek a vevők és az árusok egyaránt a szabadba a Mars téri piacon. A nagycsarnok börtön felé eső részén viszont gyakran üresen állnak az asztalok.
Érdekes jelenségre figyeltek fel a szegedi Mars téri piacon a vevők és a kereskedők: míg a szabadban lévő területen olykor egymást tapossák az emberek, a nagycsarnokban bőven lenne hely az asztalokon. Anyáron még a 40 fokos kánikula elől sem menekültek a hűvös nagycsarnokba az őstermelők.

Az egyik vállalkozó, akinek a nagycsarnokban van üzlete, azt mondta: – A vásárlók azt hiszik, a kinti részen csak őstermelők árusítanak, ezért ott olcsóbb a zöldség és a gyümölcs. De ez nem így van: a sátras asztaloknál már 90 százalékban „nepperek" vannak. Sokan azt csinálják, hogy kint is, bent is bérelnek asztalt, és a szabadban akár 10 százalékkal is drágábban árulják a portékájukat.

Mars tér: ˝lejt˝ a belváros felé a nagycsarnok. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A nagycsarnok asztalainak bérleti jogára 2009 nyarán licitálni kellett: aki több pénzt adott egy általa jobbnak gondolt helyért, az vihette el. Akkor is a városhoz közeli helyekért folyt a legnagyobb küzdelem, volt, akinek 400 ezer forintot is megért egy jó asztal. A csarnok közepén 150-200 ezerért keltek el a helyek, míg a börtön felé eső legutolsó rakodó felületekért már csak 10-20 ezret adtak.

– Én is licitáltam a jelenlegi helyemre a csarnok közepén – mondta Ferenczi Gyula. – Máig őrzöm azt a papírt, amiben tájékoztatásképpen leírta az akkori vezetés, hogy a kinti piac csak ideiglenes lesz, és télen bezár. Ehelyett újabbnál újabb asztalokat helyeznek ki.

525 asztal

A Szegedi Vásár és Piac Kft. honlapján az olvasható, hogy jelenleg 525 asztalon lehet árusítani: 332 a fedett csarnokban, 193 kint található, ez a sátoros szabad asztalos piac. A nagycsarnok alapterülete mintegy 4500 négyzetméter, 2010 szeptemberében adták át a kinti díszburkolatos résszel együtt.

Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Barna Beáta marketing igazgató értetlenül áll a jelenség előtt. Arra gondolnak, a Mars tér „igazi" piaci hangulatát még mindig kint keresik az emberek. Holott sokat változtak az idők, alkudni például már egyáltalán nem divat. Úgy vélik, talán azért nagyobb a forgalom a placcon, mivel közelebb esik a buszállomáshoz és a városhoz: akiknek kevés idejük van a buszuk indulásáig, éppen csak berohannak fél kiló paprikáért.

– Az igazgatóság a rendezvényeivel próbálja a nagycsarnok hátsó traktusa felé „terelni" a vásárlókat – magyarázta Erdei Péter. – Az idős termelőknek meghirdetett akció még mindig él: negyed asztalt kapnak ingyen a kevésbé forgalmas napokon.

Barna Beáta hozzátette: véradást terveznek a közeljövőben, amivel egy időben a nagycsarnok csendesebb végéhez közeli, úgynevezett első hídon tápéi népművészek mutatkoznak majd be. Az a tapasztalat ugyanis, hogy az ilyen programok fellendítik a fedett részek forgalmát. A parkolóban szervezett műsorok, vagy a dinnye- és csirkepiac idején például sokkal több volt a vásárló a nagycsarnokban. A vezetők szerint, amint hűvösebbre fordul az időjárás, az egyensúly helyreáll, sőt visszabillen a nagycsarnok javára.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. vino_veritas 2012. szeptember 03. 17:26
  „18. mediashreck!

  te is le vagy sz...va(én is moderáltam magam)”
 • 43. SP 2012. szeptember 01. 20:32
  „42. virág25 "".....bolond aki elcsatangol oda hátra és cipeli a kilókat előre...""

  Okos Tóni vezető
  még a padokat is felszedette a járda mellöl, nehogy le tudj ülni 1 kis pihenőre cipekedés közben.”
 • 42. virág25 2012. szeptember 01. 19:30
  „Azt nem tudom ki volt az okos aki a dinnyepiacot a piac leghátsó részébe tette? A parkolás pénzes, a tömegközlekedés messze, ki az a bolond aki elcsatangol oda hátra és cipeli a kilókat előre? Teljesen használhatatlan az egész piac kialakítása! A tömegközlekedés felé kellett volna kinyitnia legjobban. Aki délután ér rá az nem tud vásárolni a piacon. Vásárhelyen és Egerben is van délutáni nap! Ekkor nem kellene délelőtt kinyitni, mert abban is van igazság, hogy az igazi őstermelőnek valamikor fel is kell készülni a következő napi piacra!”
 • 41. öregvegyész 2012. szeptember 01. 14:28
  „Jelentem,ma lenn voltam és jobbra se lejt,balra se lejt, csak selejt.”
 • 40. Nennike 2012. szeptember 01. 12:22
  „Hoppárézimi elmondom hogy a fiatalember nem roma :D én már csak tudom :D Hisz ő az apukám”
 • 39. hoppárézimi 2012. szeptember 01. 09:31
  „"Kívánom neki, hogy áruljon még a piacon jó sokáig egészségben, és tartsa meg hűséges vevőit!"

  Na, ehhez csak csatlakozni tudok, kiegészítve azzal, hogy legyen neki még több! Az ilyen ember megérdemli, a magyarok többsége példát vehetne róla. Kemény munka, kedvesség, becsület - úgy tűnik, ez a járható út, de egy nagyon széles, elkényelmesedett réteget rázna a hideg, ha ilyen forrásból kellene a betevőt megteremteni. Pedig ha több ilyen ember lenne, sok, nemcsak zöldségtermesztő, hanem, mondjuk hús- és tejtermelő, akkor a magyaroknak nem kellene külföldi szemetet enni, és lenne munkalehetőség is.”
 • 38. KamuNeni 2012. szeptember 01. 08:21
  „A kapzsisag es hulyeseg. Mindig piac kutatast kell eloszor csinalni es megnezni merre jarnak az emberek. En hiaba zebrat az utca vegere ha a hazak 300 meterrel hamarabb veget ernek es az emberek az utca kozepen jarnak at a tuloldalra. Kidobott penz lenne. Mindig oda kell epiteni ahol az emberek jarnak. Eddig is kint szerettek vasarolni eztan is. Hacsak megnem szuntetik a kintit es akkor az emberek elszoknak a piactol teljesen. A benti nekem se tetszik. Tul artificial az egesz. Semmi meleg hangulata/vonzereje nincs.”
 • 37. hoppárézimi 2012. szeptember 01. 07:57
  „Magdi, a csarnok felőli oldal, a jobbra a kapu felé a második sor eleje. Meg fogod találni, mert mindig sokan vannak nála, szóval csak menj oda, ahol a legtöbben vannak :-)

  Valaki írta, hogy olyantól nem vásárol, akinek a keze olyan, mint az övé, vagyis látszik, hogy nem ő termeli az árut. Üzenném, hogy aki termel, az csak ritkán tud árulni is egyben, ha csak nem áldotta meg a sors az egyszerre több helyen tartózkodni tudás képességével... Erre vannak az alkalmazottak, akit meg, gondolom, nem a keze kinézete alapján alkalmaz a gazda ;-)”
 • 36. Sophie 2012. szeptember 01. 00:10
  „A srácot Ricsinek hívják. Évek óta vásárolok nála, mindig elmondja melyik zöldség milyen minőségű, mit miért érdemes venni, de még azt is elmondja, hogy ha nem tudja olcsóbban adni az árut Ő, akkor melyik árushoz menjek. Rengeteg vevőt ismer névszerint, mindenkihez van 2 kedves és vicces szava, vérbeli kereskedő, és még soha nem vert át satnya termékkel. Mindig kapok valami bonus ajándékot.Állandóan kint van a piacon, az elsők közt érkezik, és utolsók közt pakol el, iszonyú sokat dolgozanak a feleségével. Lelkiismeretes és becsületes. Kívánom neki, hogy áruljon még a piacon jó sokáig egészségben, és tartsa meg hűséges vevőit!”
 • 35. SP 2012. augusztus 31. 23:06
  „""Nincs racionális oka annak, miért özönlenek a vevők és az árusok egyaránt a szabadba...""

  Éppen lenne racionális ok:
  pl.
  Hagyományos értelemben
  a piac a szabadtéri kereskedés színhelye volt mindig. Így rögződött, ezt szokták meg, reflex.

  Ha keresztben építették volna a csarnokot,
  ahogy javasoltam, rövid úton, egyszerűen lehetett volna a piacról a csarnok mindkét végét megközelíteni.”
 • 34. vmagdi 2012. augusztus 31. 22:43
  „melyik részen van az a srác?”
 • 33. kzk 2012. augusztus 31. 22:03
  „HOLNAP KIMEGYEK A SRÁCHOZ VENNI PARDICSOMOT MEG PAPRIKÁT.”
 • 32. lukrecia 2012. augusztus 31. 17:55
  „Holnap én is piacra megyek reggel. Kedves fiatalembertől én is gyakran vásárolpk (már ha itthon vagyok) , mert ő az első számú kereskedőm nekem is a piacon. (Na jó Janikám te is a tojásaiddal) :))
  Sajnálatos, sokan összekeverik a kis forgalom , nagy haszon elvét --a nagy forgalom , kishaszon népszerűségével.
  Valóban sok a nepper, a kiíratlan árak, a tisztességtelen haszon. senki sem azért megy a piacra, hogy a Tesco áron vásároljon. Azok a kofák , nepperek akik a Tescohoz igazodnak az áraikkal magukra vessenek. Az én bevásárlói szokásom a következő--Végigjárom a piacot kívül belül, és kialakul bennem mit hol kell megvásárolnom. Nálam mindig az ár a döntő, a minőség az csak természetes. Van olyan nepper hölgy aki mellett mindig csak elsétálok, mindketten tudjuk a balek nem én leszek.”
 • 31. zehn 2012. augusztus 31. 17:19
  „Gondolom a csarnokban azért drágább minden, mert drágábbak az asztalok és az árusok ezt érvényesítik az árban is. Ez érthető persze. Más kérdés, hogy minket ez nem vigasztal és ott vásárolunk, ahol jó az árérték arány.”
 • 30. AN 2012. augusztus 31. 17:02
  „Én mindig a piacon vásárolok, nagyon ritkán megyek multikhoz. Mivel ráérek, bejárom a piacot, mielőtt eldöntöm,hogy mit hol vásárolok. Télen általában a csarnokban veszek meg mindet, mert akkor biztosan nem fagyos, nyáron meg kint és bent is.
  Sajnos nálunk még mindig baj van a választékkal, főleg ami a húsokat illeti. Hiába van több hentes, csirkés,mindenhol ugyan azt kapni, ugyanazon az áron. Múltkor sztéknek való húst kerestem, sehol nem találtam. Nyulat, bárányt, vadat egyáltalán, malacot ritkán kapni.”
 • 29. macs 2012. augusztus 31. 16:32
  „26. hoppárézimi,
  nem róla beszéltem, őt nem ismerem, de ha legközelebb kimegyek, megkeresem. :-)
  27. Naca ,
  hát ha igazad van, akkor kár volt a csarnokot megépíteni, minden maradhatott volna az eredeti állapotban. :-)”
 • 28. Anmari51 2012. augusztus 31. 16:08
  „Anmari51
  Jó néhány éve vásárolni nem de heti 1,-2 alkalommal "árlesőre" járok a Mars téri piacra. Kint is bent is soronként végig nézem a kínálatot és mit, mennyiért lehetne ott vásárolni. Talán ketten is említik a minden vevőjéhez nagyon kedves fiatalembert, ráismertem a róla szóló dícséretek alapján. Valamikor rendszeresen tőle vásároltam paradicsomot, uborkát, parikát és minden egyebet amit csak árult. Néhányszor a kérem a szokásos két kiló szép paradicsomot kívül váltottunk másról is szót családról, arról, hogy honnan járnak naponta hajnalban a szegedi piacra árulni, nem csak árulják, ők a család termeli meg a kínálatot. Mindig kedves, mosolygós fiatalemberről én nem is gondoltam, hogy roma, bár nekem semmilíyen előítéletem nincs senkivel szemben, s ha ez tényleg így van azt bizonyítja a kisebbségi honfitársaink közül azok akik tesznek a jobb életükért személyesen is mint ő és családja az lehet bárki számára példaértékű! Szereti, szívvel lélekkel végzi a munkáját és minden vevő egyformán fontos és kap kiszolgálás közben "pluszban" tőle néhány kedves szót!”
 • 27. Naca 2012. augusztus 31. 15:26
  „"..a Mars tér ,,igazi" piaci hangulatát még mindig kint keresik az emberek..." mondja az ügyvezető. És szerintem nagyon igaza van. Mert a tősgyökeres piacjárók nehezen szokják meg a "korlátok" közé szorított piacot és a felmérésekkel ellentétben az igazi magyar vásárló még mindig szívesebben vásárol piacon, mint csarnokban, vagy szupermarketben. Legalábbis friss zöldséget, gyümölcsöt és még sok egyebet.”
 • 26. hoppárézimi 2012. augusztus 31. 14:43
  „Macs, a srácot én is ismerem, és nagyon rendes. A megvett termék mellé mindig ad ajándékot (más terméket, esetleg ha eltérő minőségűből veszek nála, akkor a szebbet is az alacsonyabb áron adja). Ő így "hálálja meg", hogy a törzsvásárlója vagyok. Még soha nem vágott át a pénzzel, pedig roma. Mindig pontosan ad vissza, sőt mint mondom, általában kevesebbet fizetek, mint amennyi járna... Rengeteg vásárlója van, nem véletlenül. Szép áru, kedves modor, kifizethető árak.”
 • 25. hoppárézimi 2012. augusztus 31. 14:39
  „Mondjuk, én ma voltam kint, és rájöttem, a vevők miért "lejtenek" kifelé. Bent a paradicsom kilója 350-420 Ft, míg kint 220-ért vettem meseszép fürtöset. Aki nem érti, miért hangsúlyozom a fürtöset, elárulom: annak konkrétan paradicsom íze és illata van :-) Ha nem fürtöset veszek, akkor már 180-ért vehettem volna teljesen elfogadható minőségűt. A nektarin, őszibarack, szőlő dettó...”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyen fesztiválon! De hol?

Tegyen egy kört a megyében! Egyen halat a szegedi rakparton, lecsót Szentesen, és közben nézze meg, hogyan szépült meg Hódmezővásárhely belvárosa! Tovább olvasom