Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Lékó Tamás fotói a Millennium Kávéházban

Magán táncórák címmel ma délután 4-kor Magyarics Robin, a Fényműhely Fotókör elnöke nyitja meg Lékó Tamás fotókiállítását a szegedi Millenniumi Kávéházban. A világklasszis sakkozó bátyja is Szegedről indult, jelenleg Budapesten dolgozik fotósként és képszerkesztőként. Kedvenc témája: a tánc.
– Eleinte a fotóriporterkedéssel kacérkodtam, egy évtizede kezdtem, több lapnak is dolgoztam. Később elvégeztem egy divatfotós tanfolyamot, és az emberközpontúság lett számomra a meghatározó a fotózásban. Szegeden is volt egy érdekes kísérletem: a színházban megkoreografált portrékat készítettem. Különböző karaktereket találtam ki a színészeknek, például Fekete Giziből gésát, Janik Laciból Drakulát, Borovics Tamásból kalózt csináltam, és úgy fényképeztem le – beszélt a kezdetekről Lékó Tamás, akinek rendhagyó színészportréit 2000-ben a szegedi közönség is láthatta.

Érdeklődése közben a tánc felé fordult, talán amiatt, hogy négy évig Horváth Károlynál tanult dzsesszbalettet, és nagy hatással voltak rá a Szegedi Kortárs Balett produkciói is. 2004-ben a Táncélet.hu munkatársa lett, rengeteg kortárs táncprodukciót fotózott.

Az első valóságshow-ban

Lékó Tamás 2001-ben szerepelt az első magyar valóságshow-ban, a Bárban. Lapunkban olvasta a Viasat ötmillió forintos fődíjról szóló hirdetését, jelentkezett és beválogatták. Noha a tíz hétig tartó játéknak nem volt olyan nagy nézettsége, mint a későbbi Big Brothernek és a Való Világnak, de az ismétléseknek köszönhetően Tamást még ma is sokan felismerik. Két hétig szerepelt a műsorban, fel is vette az adást videóra, de még nem volt ereje visszanézni.

– 2005-ben rendeztem egy kiállítást az előadásokon készült kollekciómból. Akkor fogadtam meg, hogy a legközelebbi tárlatomon már olyan táncfotókkal jelentkezem, amelyek sokkal személyesebbek, egyedibbek. Tavaly szeptemberben az egyik budapesti mozgásstúdiótól felkérést kaptam egy december elején nyíló kiállításra, így három hónapom volt a most Szegeden is látható anyag elkészítésére. Húsz táncost kértem fel, mindenkinek kitaláltam egy koncepciót, és az adott közegben arra kértem, táncoljon úgy, ahogy szeretne. A sorozat első képe kakukktojás: még New Yorkban készítettem, ahol sokszor jártam az ott élő édesanyámat meglátogatni. Ilyenkor modellügynökségek számára is fotóztam. 2005-ben egy olyan modellt kaptam, aki korábban Izraelben profi táncos volt: Ziv többek között az 1998-as eurovíziós dalfesztiválon győztes transzvesztita Dana International háttértáncosaként is dolgozott.
Amikor befejeztük a divatfotózást, egy manhattani gyártelep felé vetődtünk, Ziv ledobta magáról a ruhát, és alsónadrágban táncolt-ugrott a New York-i naplementében – mesélte a felvétel megszületéséről Tamás.

Jelenleg a Hamu és Gyémánt Kiadó fotósa, képszerkesztője – és imád sakkozni, de mostanában alig marad rá ideje. Öccse mérkőzéseit folyamatosan nyomon követi az interneten, mindig csak akkor beszélnek telefonon, ha már befejeződött a verseny. Tamás viccesnek találja: gyakran olyanok is Péternek szólítják, akik nem is tudják, hogy a sakkzseni az öccse. A jól csengő Lékó név egyébként jól jöhet, amikor neves személyiségeket kell fotózni. Erre akkor jött rá, amikor hosszas szervezőmunkával sikerül becserkésznie a 25 legbefolyásosabb médiaszemélyiség című sorozathoz Friderikusz Sándort. A népszerű televíziósnak csak a fotózás után árulta el, hogy az ő műsoraiban is többször szerepelt Lékó Péter bátyja. Friderikusz letolta: „Miért nem ezzel kezdte?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom