Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Lélekjelenléttel kivédhető a kutyatámadás

Szeged - Van, aki már csak gázspray-vel vagy viperával merészkedik az utcára kedvencét sétáltatni. Mit tegyünk, ha ránk ront egy agresszív eb? – kérdeztük a szakembertől.
Egyre több elborzasztó kutyatámadásról értesülhetünk: márciusban Albertirsán mart meg egy 15 hónapos gyereket a család házőrzője. A kicsi nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel megúszta. Májusban Nemesbikken marcangolt halálra 13 kutya egy hétéves kisfiút. A vérengző ebeket gazdájuk uszította a gyerekre és barátaira. Szeptemberben egy 56 éves érpataki férfira támadtak kutyák egy kocsma udvarán. A férfi kezeit és lábait marcangolták össze. De nem kell messzire mennünk a példákért. Tavaly márciusban Makón pitbullok tépték le egy férfi lábfejét. Idén májusban az újszegedi Fő fasoron estek neki kutyák a szomszéd ebnek. A hétvégén pedig egy őzbakot téptek szét feltehetően kóbor állatok.

Férfiakat gyakrabban harapnak

Egy állatorvosok által készített felmérés szerint a férfiak és a fiúk kétszer olyan gyakran szenvednek el kutyaharapást, mint a nők és a lányok. A harapások áldozatainak többsége, mintegy 60 százaléka 10 éven aluli, a halálos kimenetelű támadások ennél is nagyobb arányban irányulnak gyermekek ellen. A legtöbb emberharapás előzetes provokálás nélkül történik, és a megtámadott személy ismeri a kutyát. Az esetek 55 százalékában a saját kutya a támadó.

Többek között az ilyen hírek miatt visz magával mindig gázspray-t is a kutyasétáltatáshoz egy általunk megkérdezett szegedi nő. Egy másik pedig viperával a hóna alatt indul esténként házi kedvencével kocogni. De mihez kezdjünk, ha olyankor támad ránk kutya, amikor semmilyen önvédelemre alkalmas eszköz nincs nálunk? – kérdeztük Seres Zoltánt. Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt tanácsolta, maradjunk higgadtak, mozdulatlanok. Ne kezdjünk el sikítozni, kezünkkel hadonászni, rugdosódni. Ne nézzünk a kutya szemébe, merevedjünk meg, semmiképp se meneküljünk. Ha futunk, a kutya gyengébbnek látja magánál az embert, és megpróbálja levadászni.

Ugyanezt javasolta Keller Zoltán is. Az állat- és környezetvédelemmel foglalkozó Hanimec Kht. ügyvezetője azzal egészítette ki Seres Zoltán tanácsait, hogy ha van nálunk valami – kabát, esernyő, táska vagy bármi más – azt adjuk oda a kutyának. Ha mégis megharap, ne kezdjük el a kezünket, lábunkat az állat szájából kirángatni, mert az súlyosabbá teheti a sérüléseket. Ha nem mozgunk, az állat nem tekint bennünket zsákmánynak, és jó esetben magától elenged.

Olvasóink írták

 • 9. Jolán 2008. november 15. 19:01
  „A Zápor-tónál sajnos már több kistestű kutyus veszte lett egy stafford, ilyenkor esély sincs megvédeni a kiskedvencet, örül az ember, ha nem rá támad, az ilyet miért nem lehet megelőzni?”
 • 8. KolompárRómeó 2008. november 14. 22:29
  „2. hozzászólás Logaritmus 2008.11.14. 07:41:

  Hiszti Kriszti szerintem is idióta, de speciell nem a "nagymagyarokra" gondoltam, azokból századannyi sincs, mint az említett "kutyákból"...”
 • 7. Klárika 2008. november 14. 20:37
  „Célzott lövés, vagy jól irányzott kés-szúrás mindig megoldja a problémát ...... A bunkósbotot sem ok nélkül hívták "kutyütő"-nek.
  Jolán: Igen, engedd szabadra a kutyát, legalább neki legyen elfutási esélye!”
 • 6. Jolán 2008. november 14. 14:03
  „És ha kutyussal sétálok, vele mit csináljak, engedjem el, hát ha úgy van esélye?”
 • 5. tomjank1 2008. november 14. 12:41
  „A dolgot sokkal egyszerűbben is el lehet intézni. Nagyon szigorúan büntessék a szájkosár nélkül közterületen tartózkodó kutyák gazdáit ( a futtatási területeket is beleértve).
  A kóbor kutyákat pedig szedjék össze, alkalmazzanak annyi ember, hogy azok meg tudják tisztítani a várost és a külső területeket.
  Micsoda dolog, hogy az emberek tanuljanak meg védekezni a kutyák ellen? Úgy tűnik, hogy a farok csóválja a kutyát.”
 • 4. flexsnake 2008. november 14. 10:38
  „Lehet venni elektromos kutyariasztót, megnyomod a zsebedben és vonyítva menekül minden kutya a közeledből :D
  Persze utána nem ajánlatos arra járni nélküle mert nem felejtenek :D
  Régen dijbeszedőknek járt ilyen kütyü.Lehet valahol kapni is.Gyereknek mindenképpen ajánlatos.”
 • 3. KukoricaJancsi 2008. november 14. 10:27
  „Végre egy gyakorlatias cikk!

  Jó lett volna részletesebben körbejárni, hogy egy támadás esetén milyen stádiumban/helyzetben hogyan...”
 • 2. Logaritmus 2008. november 14. 07:41
  „"...agressziv, csoportokban tamado, nem kutyak ellen hasznalnek viperat, pisztolyt.."

  Szoktak ilyet, szélsőjobboldali állathordák ellen is például de akkor jönnek az olyan állatvédők mint Hiszti Kriszti. :)”
 • 1. KolompárRómeó 2008. november 14. 06:41
  „En meg agressziv, csoportokban tamado, nem kutyak ellen hasznalnek viperat, pisztolyt, egyebeket, hogy megvedjem magam. De ha ezt teszem, akkor engem itelnek el, sot, egyenesen rasszista indittatasu ellentamadasnak minosulne a tettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszty-körkép: felújítás elhalasztva

Ópusztaszer - Maga a csőd volt ez az év a Feszty-körkép szempontjából: a pályázati elbírálás… Tovább olvasom