Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Lelopták a táblákat az Anna-kútról - idén már másodszor

Szeged - Lefeszítették és ellopták a táblákat az Anna-kútról – mondta olvasónk, aki a kút algásodására is panaszkodott.
Letörték az Anna-kútról az ismertető táblákat, pótolni kellene azokat – panaszolta egy olvasónk, aki emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ideje lenne takarítani a kutat, mert algásodik. Ennek jártunk utána.

Lefeszítették és ellopták a táblákat a kútról. Fotó: frank Yvette
Lefeszítették és ellopták a táblákat a kútról.
Fotó: Frank Yvette

– Nem kell ide tábla, tudom én, hogy mire jó – legyintett  Török Ferenc, miközben teleengedte az ötliteres kannáját Anna-vízzel, majd „a viccet félretéve" hozzátette: sajnálja, hogy egyesek ennyire nem tisztelik Szegedet, a szegedieket, és bármit megrongálnak, ha úgy tartja kedvük.

Zsemberi Lászlónénak is feltűnt, hogy hiányoznak a táblák a kútról „már egy ideje", azt mondta, majd biztos pótolják azokat. – A gyomorproblémákra jó az Anna-víz, azért viszem. Úgy hallottam, nem szabad sokat inni belőle, mert olajos, de ez látszik is, ha pohárba öntjük. És kalciumpótlásra is alkalmas – tette hozzá a szegedi nyugdíjas.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

– Idén már másodszor feszítették le és lopták el a műanyagból készült, fémfóliával bevont táblákat a kútról, ezek pótlása folyamatban van – tájékoztatott Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a felszíni algabevonatot nagy nyomással mossák havonta, az üvegszeletek belső illesztései közti algatelepekhez azonban nem férnek hozzá. Azt mondta, nem ismerik a tervező vagy a kivitelező szándékát, ezt a megoldást lehet konstrukciós hibának is értékelni, de megítélhető egy működő utcabútor patinájaként is.

A pergola lilaakác vesszőinek szövedékét lombhullás után fogják formára nyesni a szakemberek, miután egyeztettek a főépítésszel.
Patzauer Anna, a névadó

Az Anna-kutat Pávai-Vajna Ferenc geológus szakvéleménye alapján fúrták 1927-ben. Két év múlva megkapta a gyógyvíz minősítést. A szegedi csodavíz a mostani nevét Patzauer Dezső vállalkozó 1938-ban született lányáról, Annáról kapta. A kút tetején található szobor, a Táncoslány, Csáky József 1954-es alkotása.
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredeti Macbeth - az ősváltozatot Galgóczy Judit állította színpadra

Az 1847-es „ősváltozat" címszerepét Kelemen Zoltán, Lady Macbethet Nadia Cerchez alakítja Pál Tamás vezényletével. Tovább olvasom