Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Leltár a hátizsákban

Szeged - Gyerekenként 3–10 ezer forintot is elkölthetnek a szülők füzetekre és tollakra, iskolakezdés előtt. Előtte azonban érdemes eltervezni, hol és mit vegyünk. A szegedi Román családdal leltároztunk – négy iskolás gyermekük hátizsákjában.
A szegedi hétgyermekes családanya, Román Angéla és párja már a nyár elején számol az iskolakezdéssel.

– Szeptembertől négy fiam kezdi meg az iskolát. Nagycsaládos lévén tudatosan kell eltervezni ezt az időszakot – magyarázta az édesanya.
A vásárlást augusztus végére vagy szeptemberre hagyja, ugyanis a boltokban ekkor lehet megtalálni az olcsóbb, akciós termékeket, illetve sok tanár iskolakezdéskor mondja meg, milyen füzetet kér.

– A 11 éves Ricsi osztályfőnöke például már év végén, a bizonyítvánnyal együtt egy listát is ad. Ezen találhatók azok a tanszerek, amelyekre szüksége lesz a következő osztályban. Sanyi 18 éves, az ásotthalmi erdészeti szakiskolában tanul, az ottani kollégiumban lakik. Az iskola veszi meg a felszereléseket. Ezek árát majd csak szeptemberben kell kifizetni, körülbelül 3–4 ezer forintot – számol Angéla.

A tanárok megkönnyíthetik a szülők dolgát azzal, ha nem kérnek fölösleges dolgokat a tanév elején.

Közel a becsengetés. A Román családban nagy a nyüzsgés hátizsákok körül. Fotó: Karnok Csaba
Közel a becsengetés. A Román családban nagy a nyüzsgés hátizsákok körül.
Fotó: Karnok Csaba

– Fejben megsaccolom, hogy nagyjából miből mennyit kell venni. Miután beszereztem mindent, itthon kipakolom és a gyerekek elveszik, amire szükségük van. Ilyenkor derül ki, hogy mi az, ami még hiányzik. Egy-egy ilyen bevásárlás alkalmával 25–30 ezer forintot költök, de csak akkor, ha nem kér új iskolatáskát valamelyik gyerek.

A nagycsaládosoknak nem kell könyvekre költeniük, azonban még így is előfordul, hogy újabb kiadvány vásárlását javasolják a tanárok.

– Korábban már jártunk úgy, hogy olyan könyvet kellett megvenni, amit végül nem használt a gyerek. Ez a fölösleges kiadás problémát jelent – sajnálkozik Angéla.

Egyszerű spórolási lehetőség, amikor családon belül öröklődnek az iskolai tanszerek, a megmaradt füzetek, írószerek, tolltartók, iskolatáskák.

– Az egyik fiú ágyneműtartójába pakoljuk azokat a dolgokat, amik megmaradtak az előző tanévről – árulja el Angéla. – Szeptemberben vagy évközben ezeket elővesszük, és máris csökkenthetjük a bevásárlási listát.

Akciók

A Román család az egyik szegedi hipermarket közelében él, ezért mindig megvárják, amíg ott akciót hirdetnek. Leértékelt iskolaszereket már augusztus elején is találhatunk. Vásárlás előtt érdemes otthon „leltárt" készíteni a tavalyról megmaradt iskolaszerekről, aztán több üzlet árait összehasonlítani, mielőtt kiadnánk kezünkből az iskolakezdésre összegyűjtött pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézi váltóállítás a Dugonics téren

Szeged - A szegedi Dugonics téri csomópontnál, a 3-as, 3F-es, illetve a 4-es villamosok haladási… Tovább olvasom