Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Leltároztuk az önkormányzati képviselők vagyonát

Szeged - Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? – ezek a kérdések egyre jobban foglalkoztatják a közvéleményt, ezért úgy döntöttünk, új sorozatunkban leltározzuk az öt Csongrád megyei nagyváros és Orosháza önkormányzati képviselőinek vagyonát. Leadott nyilatkozataikból dolgoztunk, és interjút készítettünk velük – legalábbis azokkal, akik hajlandók voltak további kérdéseinkre válaszolni. Most szegedi összeállításunk első része következik.
 Kérdések

A következő kérdésekre vártunk válaszokat az önkormányzati képviselőktől a vagyonnyilatkozatok és a személyes interjúk alapján:
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Becsülje meg, mennyit ér a vagyona!
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy uniós pályázaton?
– Milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár? Ha nem autóval, mivel közlekedik?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?
– Milyen típusú mobiltelefont használ?

Berkesi Ottó (Demokratikus Koalíció)

Berkesi Ottó (DK) egy 649 négyzetméteres újszentiváni telken lévő 110 négyzetméteres családi ház harmadának tulajdonosa, amelyet családjával 1998-ban vásároltak. Bernecebarátiban egy 606 négyzetméteres telken lévő 110 négyzetméteres lakóház hatodát 2003- ban örökölte. Autója egy Toyota Yaris 1.00 Linea Terra, amelyet 2005-ben vásárolt, mégis leginkább busszal jár. 2009-ben örökölte egy 1992-es évjáratú Maruti DX800-as negyedét. Az autók és ingatlanok ráeső részének értékét hozzávetőlegesen 3 millió forintra becsüli. Megtakarítása Fundamenta-lakáskasszában 1 millió 295 ezer forint, Metlife Eurogard 710 kötvényben 6357 euró (nagyjából 1 millió 964 ezer forint), feleségével közös bankszámláján 609 ezer forint van és 298 euró (körülbelül 92 ezer forint). Bankhitele jelenleg 1,8 millió forint. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén is dolgozik, ottani fizetése havi bruttó 319 ezer forint. Egyéni vállalkozóként esetenként fordítást, tolmácsolást vállal, ezzel nagyjából évente bruttó 140 ezer forintot keres. Képviselői és tanácsnoki illetménye havi bruttó 85 ezer+140 ezer forint. Az ELI-HU Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságáért bruttó havi 75 ezer forintot kap. Vegyészhallgató fia tandíjmentes az egyetemen. Tavaly és idén is 1-1 hetet üdült a Dunántúlon, illetve a Börzsönyben lévő erdei iskolában. Telefonja egy Evolveo sima mobil.

Binszki József (Demokratikus Koalíció)
Binszki József (DK) egy 800 négyzetméteres újszentiváni ingatlanon lévő 150 négyzetméteres lakóház felének a tulajdonosa 2006 óta. 2007-ben emellett haszonélvezeti jogot szerzett egy 1980 négyzetméteres ingatlanon, amelyen 115 négyzetméteres lakóház van. Autóját, egy ©koda Superbet 2006 óta lízingeli, motorját, egy Harley Davidsont 2008-ban vásárolta. Háromféle életbiztosítási kötvénnyel rendelkezik; az egyiken 900 ezer, a másikon 1,25 millió, a harmadikon 700 ezer forint van. Készpénze 3 millió forint, 2 milliót magánszemélynek hitelez. Banki tartozása 13 millió forintnak a fele, egy magányszemélynek 1,8 millióval tartozik. Foglalkozása ügyvéd, ezt nem szünetelteti, de nincs jövedelme belőle. Önkormányzati képviselői és bizottsági elnöki tiszteletdíja havi bruttó 225 ezer forint, az SZKT felügyelőbizottsági tagságáért bruttó havi 38 ezret kap. Pénzügyőrként dolgozott korábban, ebből az államtól kapott szolgálati járadéka havi bruttó 274 ezer forint. Más, vagyonát és családját érintő kérdésre nem kívánt válaszolni.

Botka László polgármester (MSZP)
Botka László polgármester (MSZP) egy baktói 843 négyzetméteres telken lévő 166 négyzetméteres lakóház felének tulajdonosa 2001 óta. Mátraalmáson pedig egy 1012 méteres telken lévő 160 négyzetméteres lakóházat vásárolt 2007- ben, amelynek ugyancsak fele részben tulajdonosa. Ennek az ingatlanvagyonának az értékét hozzávetőlegesen 10-15 millió, illetve 10-12,5 millió forintra becsüli. Megtakarítása készpénzben nagyjából 4 millió forint, bankszámlán 34,5 millió forint. Fizetése havi bruttó 747 ezer 878 forint, a költségtérítés pedig ennek 15 százaléka (112 ezer 181 forint); a megyei jogú város polgármesterének fizetését a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályozza. Szolgálati Saab gépkocsival közlekedik, a család a három lányával együtt egy, a felesége nevén lévő 5 éves egyterű Volvóval jár. Tavaly és idén is egy-egy hetet nyaralt családjával a török tengerparton. Nyomógombos Nokia szolgálati mobilról pár hete váltott IPhone okostelefonra.

Farkas László (KDNP)
Farkas László (KDNP) képviselőként havi bruttó 225 ezer forintot, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. felügyelőbizottsági elnökeként pedig havi bruttó 90 ezer forintot keres. A 76 éves ügyvéd már nem praktizál, így bevétele sincs az ügyvédkedésből. Nyugdíjasként 210 ezer forintot kap. Szegeden tulajdonosa egy 150 négyzetméteres családi háznak a Kálvária sugárúton, Gyöngyösorosziban pedig egy 52 négyzetméteres bányásztelepi panellakásnak, amit még 1989-ben vásárolt. Elmondása szerint azért vette meg annak idején a lakást, mert a gyermeke asztmás volt, és sűrűn voltak itt, hogy hegyi levegőt szívhasson a fia. Farkasnak nincs cége, nem érdekelt gazdasági vállalkozásban. Egy 2008-ban vásárolt, 12 éves Mercedesszel jár. 8 millió forintja van értékpapírban. A képviselő 50 millió forintra becsülte a vagyonát. Tavaly és idén sem volt nyaralni. Elmondása szerint az érmegyűjtés és a vadászat a hobbija, de már évek óta nem vásárolt érmét, és már nem is vadászik. Állítása szerint azért még az érmekiállításokra eljár, és befizeti a mintegy 2000 forintos éves tagdíjat az érmegyűjtő klubban. Tiszteletbeli tagja a domaszéki vadásztársaságnak. Ingyen ad jogi tanácsot az újszegedi római katolikus egyházközségnek. Samsung okostelefont használ.

Haág Zalán (KDNP)
Haág Zalán (KDNP) képviselőként havi bruttó 141 ezer forintot, a Vízmű Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként pedig havi bruttó 53 ezer forintot keres. A KDNP megyei szervezőjeként havi bruttó 120 ezer forint a munkabére. A szegedi egyetemen végzett oktatói munkájáért az előző szemeszterben bruttó 98 ezer forintot kapott. Szegeden tulajdonosa egy 2010-ben vásárolt, 90 négyzetméteres társasházi lakásnak. Mezőtúron negyedrészben tulajdonosa egy 759 négyzetméteres ingatlannak, házzal, amit tavaly örökölt. Haág a Partiscum Press Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. Az innen származó osztalékjövedelme eseti, átlagosan bruttó 600 ezer forint. A cége tavaly nem nyert sem állami, sem uniós pályázaton. A képviselő egy 2007-es VW Jettával jár, amit 2012-ben vásárolt. Takarékbetétben 2 millió 960 ezer forintja, készpénzben 500 ezer forintja van. Van egy életbiztosítása 2,4 millió forint értékben. 8,3 millió forinttal tartozik a banknak és 3,8 millió forinttal magánszemélyeknek. A vagyonát nem tudta megbecsülni. Elmondta, nincs költséges hobbija. Tavaly egy hetet nyaralt Bulgáriában, idén 4 napot a Balatonon. A képviselő kínai márkájú okostelefont használ.

Hekáné Szondi Ildikó (MSZP)
Hekáné Szondi Ildikó (MSZP) egy 83 négyzetméteres szegedi társasházi lakás felének tulajdonosa 2005 óta, amelyhez egy 17 négyzetméteres garázs is tartozik. Autója 2010 óta egy 2001- es évjáratú Opel Corsa, ezzel megy mindenhová. Banki tartozása a lakására 4,2 millió forintnak a fele. Foglalkozása egyetemi docens az egyetem jogi karán, havi bruttó fizetése 306 ezer forint. Az önkormányzati képviselőségért és bizottsági tagságért járó jövedelme bruttó 120 ezer forint. Egyéni vállalkozóként fordítást, előadásokat, tanulmányokat vállal szerződés szerint átlagosan havi 20-30 ezer forintért. Vagyonát 8 millió forintra becsüli. Hobbija a tenisz, erre évente 60 ezer forintot költ. Lánya joghallgató, egyetemi tandíjára havi 50 ezer forintot költ. 2 Samsung okostelefont használ, amelyekhez hűségakcióban jutott hozzá.

Hüvös László (KDNP)
Hüvös László (KDNP) havi bruttó 141 ezer forintot keres képviselőként és havi bruttó 27 ezret a Városkép Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. A KLIK sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola tagintézmény-vezetőjeként havi bruttó 309 ezer 900 forint a fizetése. Szegeden tulajdonosa egy 1998-ban vásárolt, 130 négyzetméteres társasházi lakásnak, amelyben a családjával lakik. Emellett felerészben az övé Szegeden egy 2004-ben vásárolt, 1044 négyzetméteres zártkert, rajta egy 70 négyzetméteres üdülővel. Békésszentandráson örökölt egy 744 négyzetméteres üdülőt, amely 16,6 százalékban a tulajdona. A Profortis Szervező és Tanácsadó Kft.-nek tulajdonosa és ügyvezetője. A cégből – amelynek 2014. március 16. és július 31. között havi bruttó 101 ezer forintért főállású alkalmazottja volt – nem vett fel osztalékot, jutalékot. A cég nem nyert tavaly sem állami, sem uniós pályázaton. Hüvös egy 2004-es VW Golf IV-essel jár, amit idén vásárolt, felesége egy 1999-es Renault Scenic Rx4-est használ, amit 2009-ben vettek. A politikus alkalmanként kerékpározik vagy motorozik. Van OTP-részvénye 1,2 millió, Fundamenta-lakáskasszája 2,2 millió, Ráció 2003 életbiztosítása 1,4 millió, valamint Abbázia Apartman Kft. bérleti joga 315 ezer forint értékben. A bankban 2,9 millió forintja van. A vagyonát 25 millió forintra becsülte. A Balatonon, Békésszentandráson és a görög Nei Poriban nyaralt az utóbbi két évben. Hobbija a labdarúgás és a horgászat, amire évente 100 ezer forintot költ. Nokia Lumia 520 okostelefont használ.

Joób Márton (MSZP)
Joób Márton (MSZP) hétgyermekes édesapa. Egy szegedi 683 négyzetméteres ingatlan felének tulajdonosa 2005 óta, amelyre 2006-ban egy 135 négyzetméteres családi házat épített. 2013 óta egy szegedi 1715 négyzetméter ingatlanon egy 276 négyzetméteres lakóház felének a tulajdonosa. Idén vásárolt egy szegedi 732 négyzetméteres ingatlanon álló 80 négyzetméteres lakóházat. Autói: egy 2002-es évjáratú ©koda Octaviát vásárolt 2010-ben, egy 1996-os évjáratú Opel Astra Caravant vett 2012-ben, egy 2001-es évjáratú Fiat Multiplát 2013-ban, egy 2006-os évjáratú BMW 530-ast 2012-ben, és 2007-ben örökölt egy 1989-es évjáratú VW Golf L-t. Készpénze 2 millió forint. Lakáskassza-megtakarítása 2 millió forint, bankhitele 28 millió, illetve 3 millió 675 ezer forint. A Műsorkalauz Kft. ügyvezetője, ami havi bruttó 400 ezer forint bevételt jelent. A kft.-nek 74 százalékos tulajdonosa, a Sálem Bt.-ben is tulajdonos 70 százalékban és ügyvezetője. A képviselői és bizottsági elnöki tiszteletdíja együtt havi bruttó 225 ezer forint. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. felügyelőbizottsági elnökségéért havi bruttó 49 ezer forintot kap. Ingó- és ingatlanvagyonát hozzávetőlegesen 60 millió forintra becsüli. A BMW- vel közlekedik. Céges telefont használ.

Kardos Irén (Demokratikus Koalíció)
Kardos Irén (DK) nevén van egy 634 négyzetméteres szeged- szőregi ingatlanon egy 110 négyzetméteres ikerház 12/52 tulajdoni hányadának fele, amelyet 2004-ben vett a férjével. Idén vásárolt egy 2002-es évjáratú Opel Corsa C 1.2-est, ezzel közlekedik. Megtakarítása Allianz-életbiztosításban 1 millió forint. Bankhitele 3 millió forint. Foglalkozása könyvelő, a Dél-Kvitt Kft. ügyvezetője mint tag, de jövedelmet nem vesz fel. A kft.-nek kezdetben 90, jelenleg 54 százalékos tulajdonosa. A Retrohouse Kft. felének tulajdonosa, ügyvezetője. Képviselői és bizottsági tagságért járó jövedelme havi bruttó 141 ezer forint, rokkantsági ellátása havi nettó 60 ezer forint. Tavaly és idén egy-egy hetet üdült Hajdúszoboszlón, ahol üdülési joggal rendelkezik nagyjából 500 ezer forint értékben. Könyvekre évente 50 ezer forintot költ. Céges telefont használ, egy sima Nokia mobilt.


Kormos Tibor (Együtt)

Kormos Tibor (Együtt) képviselőként havi bruttó 85 ezer forintot, a Ligetfürdő Kft. felügyelőbizottsági tagjaként havi bruttó 60 ezer forintot keres. Kormos 136 ezer 310 forint nyugdíjat kap, amiből elmondása szerint 310 forintot mindig odaad a postásnak. Szegeden egy 1991-ben vásárolt, 138 négyzetméteres társasházban él, amely felerészben az övé. Ugyancsak felerészben a tulajdona egy 1998-ban vásárolt, 47 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, valamint feleségének felerészben tulajdona (apai örökség) Szikin egy 30 négyzetméteres üdülő. 50 százalékban tulajdonosa az Asinus Bt.-nek, amely cég megfogalmazása szerint 15 éve csak van, nem volt belőle jövedelme, soha nem pályázott állami vagy uniós pénzre. Általában egy 2004-es Toyota Avensis Sedan 1.8-as autóval közlekedik a városban, de sokat gyalogol, és gyakran használja a tömegközlekedési járműveket is. A vagyonát körülbelül 20 millió forintra becsülte. Tavaly és idén is Horvátországban nyaralt. Hobbija a tenisz, amire évente mintegy 60 ezer forintot költ. Kormos Tibor 11 festményt is bevallott a vagyonnyilatkozatában. Nincs megtakarítása és hitele. Hagyományos, Nokia 6300 márkájú mobiltelefont használ.

Kosik Dénes (Fidesz)
Kosik Dénes (Fidesz) havi bruttó 141 ezer forintot keres képviselőként. A nyugdíja pár ezer forinttal több, mint a képviselői tiszteletdíja, ami számítása szerint nettóban nem fogja elérni a 90 ezer forintot. Szegeden negyedrészben tulajdonosa egy 80 négyzetméteres háznak, amihez cserével jutott hozzá 1992-ben. A 65 éves képviselőnek nincs vállalkozása, egy cégben sem érdekelt. Nincs autója. Egy használt, Honda Dio segédmotorja van, amit 2010- ben vásárolt. Kosiknak 1 millió 825 ezer forintja van takarékbetétben. A képviselő nem tudta megbecsülni a vagyonát. Elmondása szerint minden évben szakítanak időt arra a feleségével, hogy elmenjenek pár napra pihenni. De voltak évek, amikor nem tudtak nyaralni. „Nem Miamiban voltam. Volt olyan év, amikor csak egy hosszú hétvége volt a pihenés, s akkor kimentünk Mórahalomra." A politikusnak a horgászat a hobbija, van három botja. Elmondta, olyan telefont használ, amivel csak telefonálni lehet és SMS-t küldeni. „Ennyit tud. És nincs is rá igényem, hogy ettől többet tudjon egy rádiótelefon."

Kothencz János (Fidesz)
Kothencz János (Fidesz) társadalmi megbízatású polgármesterként látta volna el a feladatát, és tiszteletdíját a rászorulóknak adta volna, ha megválasztják Szeged első emberének. Képviselőként havi bruttó 141 ezer forintot keres, amit teljes egészében odaad a L.É.T. Egyesület nyugdíjasklubjainak. 6 éve saját pénzéből támogat 4 halmozottan hátrányos helyzetű családot. Az országos tevékenységi körű Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójaként havi bruttó 500 ezer forintot, a Szeged–Csanádi Egyházmegye szakmai revizoraként pedig havi bruttó 170 ezer forintot keres. Személyi titkári feladatokat is végez B. Nagy László szegedi fideszes országgyűlési képviselő mellett, amiért esetenként bruttó 100 ezer forintot kap a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának keretéből. Szegeden tulajdonosa egy 2001-ben vásárolt, 72 négyzetméteres társasházi lakásnak, valamint egy 2013-ban vásárolt, 46 négyzetméteres társasházi lakásnak. Utóbbit elmondása szerint a kisfiának vette. 50 százalékban tulajdonosa, ügyvezetője és beltagja a Comen Bt.-nek, amiből nincs jövedelme. A cég nem nyert tavaly állami vagy uniós pályázaton. Kothencznek nincs jogosítványa, nincs saját gépjárműve. Tömegközlekedési járművekkel vagy az egyházmegye szolgálati autójával közlekedik, amit értelemszerűen nem ő vezet. Nincs megtakarítása és hitele. A vagyonát 9 millió forintra becsülte. Legutóbb 6 éve nyaralt, a horvátországi Medulinban. Hobbija a zene. Egy korábban vásárolt szintetizátoron játszik. Nokia E72 telefont használ.

Kozma József (MSZP)
Kozma József (MSZP) egy szegedi 157 négyzetméteres társasházi lakás felének tulajdonosa 2007 óta, amihez egy 16 négyzetméteres garázs fele is tartozik. Idén megörökölte egy budapesti VI. kerületi 90 négyzetméteres társasházi lakás egynyolcadát. Autója egy ©koda Fabia, a 2002-es évjáratú járművet 2011-ben vette. Emellett biciklivel, tömegközlekedéssel jár. 1996-tól régi búrotokat vásárolt, 1984-től modern bútorokkal és elektronikai eszközökkel rendelkezik. Bankhitele 10 millió forintnak a fele. Foglalkozása egyetemi oktató, havi keresete bruttó 235 ezer 200 forint. Képviselői és bizottsági elnöki jövedelme együtt havi bruttó 225 ezer forint. A Tower 1993 Bt. felének tulajdonosa, beltagja, ügyvezetője. Vagyonát hozzávetőleg 35 millió forintra becsüli. Hobbija az éneklés a Szenátorok kórusban, ezzel kapcsolatban útiköltségre évente 20 ezer forintot költ. Nyaralni tavaly 4 napot volt a Bükkben, idén 3 napot Zemplénben. Lánya levelező egyetemista, állami finanszírozású képzésben tanul, költségeit saját keresetéből állja. Telefonja egy Samsung Galaxy mini.

Lauer István (MSZP)
Lauer István (MSZP) egy szegedi 950 négyzetméteres ingatlanon egy 117 négyzetméter ház felének a tulajdonosa, amelyet 1996-ban épített. Kocsija egy 2006-os Fiat Multipla. 1995-től gyarapítja műszakikönyv-gyűjteményét, évente 10-20 ezer forintot szán rá. 2013-ban 4 laptopot vett, multimédiás rendszere 2012-es. Ingatlan- és ingóvagyonát 41 millió forintra becsüli. Készpénze 900 ezer forint. Önkormányzati képviselőként és bizottsági tagként havi bruttó 169 ezer forint a jövedelme. Emellett az Agóra gépésze, ezzel havi bruttó 160 ezer forintot keres, a vízmű felügyelőbizottsági tagságáért havi bruttó 53 ezret kap. Jogászhallgató lánya tandíja félévente 186 ezer forint. Noname okostelefont használ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszeradó: együtt nyel termelő, áruház és vevő

Már látszik, hogy a multikra kivetett, 2015-től drasztikusan megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az ˝élelmiszeradót˝ nem csak az áruházak fizetik majd meg jövőre. Tovább olvasom