Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Leltároztuk az önkormányzati képviselők vagyonát

Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? – ezek a kérdések egyre jobban foglalkoztatják a közvéleményt. Szegedi összeállításunk második része következik.
Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? – ezek a kérdések egyre jobban foglalkoztatják a közvéleményt, ezért úgy döntöttünk, új sorozatunkban leltározzuk az öt Csongrád megyei nagyváros és Orosháza önkormányzati képviselőinek vagyonát. Leadott nyilatkozataikból dolgoztunk, és interjút készítettünk velük – legalábbis azokkal, akik hajlandók voltak további kérdéseinkre válaszolni. Most szegedi összeállításunk második része következik.

Kérdések

A következő kérdésekre vártunk válaszokat az önkormányzati képviselőktől a vagyonnyilatkozatok és a személyes interjúk alapján:
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Becsülje meg, mennyit ér a vagyona!
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy uniós pályázaton?
– Milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár? Ha nem autóval, mivel közlekedik?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?
– Milyen típusú mobiltelefont használ?

Ménesi Imre (MSZP)

Ménesi Imre (MSZP) Szegeden egy 2350 négyzetméteres ingatlanon 300 négyzetméteres lakóházzal rendelkezik, amelynek háromnegyedéhez 1987- ben vásárlással jutott hozzá, a negyedéhez pedig 2010- ben. 2010-ben vett egy szegedi, 330 négyzetméteres kétszintes magánházat egy 600 négyzetméteres telken. 1974-ben örökölt egyhatod részben egy 1500 négyzetméteres szegedi ingatlant, 300 négyzetméteres lakóházat, gazdasági épülettel. Idén vett egy 2006-os Volkswagen Tourant, mellette szívesen jár kerékpárral is. Rendezvénysátrakkal rendelkezik. Devizahitele 18 millió forint. Egyéni vállalkozását szünetelteti. Ingatlanok és sátrak eseti bérbeadásából szerződés szerint 475 ezer forint jövedelme van. Képviselői és bizottsági elnökségi tiszteletdíja együtt bruttó 225 ezer havonta. A Szegedi Vásár és Piac Kft. felügyelőbizottsági elnökségéért havi bruttó 49 ezer forintot kap. Ingatlan és ingó vagyonát hozzávetőleg 50-60 millió forintra becsüli. Tavaly és idén 1-1 hetet volt nyaralni Horvátországban és a Balatonnál. Egy LG okostelefont használ.

Mészáros Tamás (MSZP)

Mészáros Tamás (MSZP) egy bordányi, 1000 négyzetméteres ingatlanon lévő 115 négyzetméteres lakóház felének tulajdonosa, amelyet 2004-ben vásárolt. Autója egy 2005-ös Citroën Xsara Picasso 1.6, amelyet 2010- ben vett. Készpénze 500 ezer forint. Megtakarítása magánnyugdíjpénztárban 4 millió forint, önkéntes nyugdíjpénztárban 1,5 millió forint. Banki kölcsöne 7 millió forintnak a fele. Önkormányzati képviselői és bizottsági tagsági tiszteletdíja havi bruttó 169 ezer forint. Az SZKT felügyelőbizottsági tagságáért havi bruttó 38 ezret kap. Emellett Tóbiás József MSZP-frakcióvezető munkatársa, ezért az Országgyűléstől bruttó havi 280 ezer forintot kap. Ingó és ingatlan vagyonát 13-14 millió forintra becsüli. Tavaly három napot nyaralt a Balatonnál. Mobilja egy Nokia 630 Lumia, amelyhez hűségakcióban jutott hozzá.

Mihálffy Béla (Fidesz)

Mihálffy Béla (Fidesz) havi bruttó 141 ezer forintot keres képviselőként és havi bruttó 45 ezret a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. B. Nagy László szegedi fideszes országgyűlési képviselő személyi titkáraként havi bruttó 100 ezer forint a fizetése. Szegeden felerészben tulajdonosa egy 1995- ben vásárolt 6104 négyzetméteres tanyának, amelyen egy 110 négyzetméteres lakóház és egy 180 négyzetméteres gazdasági épület áll. Itt él a családjával. Elmondása szerint felesége tulajdonában van felerészben egy 4532 négyzetméter területű szántó. Nincs vállalkozása, egy cégben sem érdekelt. Egy 2003-ban vásárolt Opel Zafirával jár. Nincs megtakarítása és hitele. A vagyonát 25 millió forintra becsülte. Tavaly Bulgáriában nyaralt, idén viszont sehol sem volt. Hobbija a labdarúgás, amire 80 ezer forintot költ egy évben. Legnagyobb gyermeke a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának államilag támogatott molekuláris bionika szakára jár. A képviselő Alcatel okostelefont használ.

Nagy Sándor (Együtt)

Nagy Sándornak (Együtt) csak politikusi minőségében van jövedelme. Városfejlesztési alpolgármesterként havi bruttó 673 ezer forintot keres. Jár még neki havi 100 ezer forint költségtérítés és 23 ezer forint nyelvpótlék. A politikus családjával egy 1997-ben vásárolt, 123 négyzetméteres szegedi, Kisszőlő utcai lakóházban él, amelynek felerészben tulajdonosa. 1983- ban örökölt egy 100 négyzetméteres kunszentmártoni házat, amelynek negyedrészben tulajdonosa. 8 százalékban tulajdonosa az MMI Tanácsadó Kft.-nek, amiből nem volt osztaléka. A cég nem pályázott állami vagy uniós támogatásra. A Mol és a Telekom tőzsdei cégek, de fogalma sincs, nyertek-e állami vagy uniós pályázaton. Ezt azért mondta, mert van 25 Mol-részvénye 292 ezer és 1200 Magyar Telekom-részvénye 411 ezer forint értékben. Önkéntes nyugdíjpénztárban (Dimenzió) van 2,1 millió, takarékbetétben 1,4 millió, bankban pedig 780 ezer forintja. Magánszemélynek félmillió forinttal tartozik. Egy 2010-ben vásárolt Opel Astrával és kerékpárral közlekedik. A vagyon fele a feleségéé. A családi vagyon felét 16-17 millió forintra becsülte. Tavaly és idén is a Balatonon nyaralt. Hobbija az újságolvasás, az internetezés, a kertészkedés, és sokat kerékpározik kiskorú gyermekeivel. Utóbbiról viccesen megjegyezte, elég drága hobbi, mert sokszor torkollik fagyizásba. Az alpolgármester Samsung Galaxy S4 okostelefont használ.


Nógrádi Tibor (Fidesz)

Nógrádi Tibor (Fidesz) bruttó 141 ezer forintot keres képviselőként és 33 ezret a Sport és Fürdők Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megyei igazgatójaként havi bruttó 330 ezer forint a fizetése. Nógrádi egy subasai kiskertben lévő, körülbelül 60 négyzetméteres ingatlanban lakik a feleségével, amely a négy gyermeke nevén van. 50 százalékban tulajdonosa és kültagja a Dogana Due Bt.-nek, amelyből nem volt jövedelme. A cég nem vett részt állami vagy uniós pályázaton. A képviselő szolgálati gépjárművel, egy 2013-as ©koda Octaviával jár, amely az MLSZ tulajdona. A politikusnak nincs megtakarítása, ellenben 3 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek. Amikor arra kértük, becsülje meg, mennyi a vagyona, azt válaszolta: „Nincs vagyonom, így nincs értéke, illetve a munkámat és a hitemet tekintem vagyonnak! Az viszont rengeteget ér!" Idén január elején a feleségével töltött 5 napot Andalúziában. Elmondása szerint ez a pihenés az elmúlt tíz év nyaralása volt, és nagyon jól érezték magukat. Nógrádi kedvenc időtöltése a kertészkedés, de hobbijaként említette a képviselői és a labdarúgásban végzett munkáját is. Elmondta, sosem becsülte meg, mennyit költ a kedvteléseire. Úgy vélte, minden magánforrását ezekbe fekteti. Hagyományos Nokia telefont használ.

Póda Jenő (KDNP)

Póda Jenő (KDNP) képviselőként havi bruttó 141 ezer forintot keres. A Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetőjeként havi bruttó 750 ezer forint a fizetése, a HM Zrínyi Média Kft. felügyelőbizottsági elnökeként pedig havi bruttó 140 ezer forintot kap. Szegeden tulajdonosa egy 1993-ban vásárolt, 135 négyzetméteres lakásnak, amelyben a feleségével és két kiskorú gyermekével él. A sorházi lakás tetőterét 1997-ben építette be. Pódának van még Szegeden egy 33 négyzetméteres lakása, egy 13 négyzetméteres garázsa és egy 832 négyzetméteres belterületi építési telke, valamint Budapesten egy 60 négyzetméteres lakása és egy 19 négyzetméteres garázsa, Vászolyon 4511 négyzetméter, Deszken pedig 864 négyzetméter gyümölcsöse, Csávolyon 5316 négyzetméter szántója, Tokaj-Hegyalján, Mádon 2838 négyzetméter szőlője és Kehidakustányban 54 négyzetméteres üdülője. Az ingatlanokat 1986 és 2005 között vásárolta, örökölte vagy cserélte. A politikus a Mátrix 2000 Informatikai Kft.-nek, a Privát Pecunia Kft.-nek és Szent Gellért Svájci Magyar Diagnosztikai Centrum Zrt.-nek résztulajdonosa. Elmondása szerint a Privát Pecuniából az utóbbi két évben körülbelül egymillió forint osztalékot vett ki. A Mátrixból és a Szent Gellért Zrt.-ből semmi jövedelme nem volt. A cégek nem nyertek állami vagy uniós pályázaton. Póda egy 2013-as Opel Insigniával közlekedik (limitált használat), ami az önkéntes nyugdíjpénztár tulajdona. Feleségének egy 2003-as Suzuki Wagon R+ autója van. A képviselőnek két életbiztosítása van összesen 4,4 millió forint értékben, amelyek 2015-ben, illetve 2020-ban járnak le. A Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztárban 6,7 millió forintja, államkötvényben 27 ezer 700 eurója (8,5 millió forint), készpénzben 400 ezer forintja, a bankban 6,2 millió forintja és 17 ezer dollárja (4,1 millió forint) van. 5 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek (családi kölcsön). Nem becsülte meg a vagyona értékét, mert szerinte az csak hangulatkeltésre jó. Tavaly és az idén is a Balaton-felvidéken (Vászolyon és Kehidakustányban) nyaralt a családjával. Póda régi magyar gyümölcsfákat gyűjt, telepít és gondoz Deszken és Vászolyon, ami nagyjából 100 ezer forintjába kerül évente. Hobbija még a vadászat, tagja a kübekházi Hármashatár Vadásztársaságnak. Erre a kedvtelésére évente mintegy 250 ezer forintot költ. A borkultúra ápolására mintegy 150 ezer forintot költ egy évben a Szegedi Borbarátok Társasága Egyesület tagjaként. Samsung Galaxy Note II. (limitált hasz-
nálat) és Nokia N97 telefont használ.

Rózsavölgyi József (Fidesz)

Rózsavölgyi József (Fidesz) havi bruttó 85 ezer forintot keres képviselőként és havi bruttó 22 ezret a RITEK Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként. Szőregen tulajdonosa egy 150 négyzetméteres családi háznak, amit 1980-ban épített. Szőregen 1990-ben vásárolt egy 100, valamint 1995-ben egy 80 négyzetméteres lakóházat. Mindkét ingatlannak haszonélvezője. Szegeden tulajdonosa egy 25 négyzetméteres üzletnek, amit 1993-ban épített, valamint egy 65 négyzetméteres társasházi lakásnak, amit 1994-ben vásárolt. Nincs vállalkozása, egy cégben sem érdekelt. A 25 négyzetméteres szegedi üzlete bérbeadásából havi bruttó 80 ezer forintja van. Nincs megtakarítása és hitele. A vagyonát 20 millió forintra becsülte. Elmondása szerint húsz éve sehol sem nyaralt. Rózsavölgyinek nincs autója. Kerékpárral közlekedik, vagy elkéri fiától az autót. A kutya a hobbija. A német juhászkutyája élelmezésére havonta körülbelül 5000 forintot költ. Egy hagyományos Samsung telefont használ, amit 1990 forintért vásárolt.

Sebestyén József (MSZP)

Sebestyén József (MSZP) egy szegedi, 450 négyzetméteres ingatlanon egy 135 négyzetméteres lakóház és egy 20 négyzetméteres melléképület tulajdonosa, amelyhez szüleivel kötött eltartási szerződés alapján jutott hozzá 2000- ben. 2001-es évjáratú Seat Toledóját 2004-ben vette, ezzel és biciklivel közlekedik. Egy 1993-as Mitsubishi L300-ast is vett 2006-ban. Megtakarítását 292 OTP-részvényben tartja, ami jelenleg 1,2 millió forintot ér. Allianz-életbiztosításában 1 millió forint van. Képviselői és bizottsági tagsági tiszteletdíja bruttó 169 ezer forint havonta. A RITEK Zrt. felügyelőbizottsági tagságáért havi bruttó 22 ezer forintot kap. Ingó és ingatlan vagyonát nagyjából 26 millió forintra becsüli. Telefonja egy Samsung Galaxy okostelefon.

Solymos László alpolgármester (MSZP)

Solymos László várospolitikai alpolgármester (MSZP) 759 négyzetméteres szegedi ingatlanon 148 négyzetméteres lakóház és 30 négyzetméteres garázs felének a tulajdonosa, amelyet 2008- ban vásárolt, illetve 2009-ben épített. Bankszámláján 4 millió 874 ezer forint megtakarítása van. Bankhitele 5,45 millió forint. Jelenlegi alpolgármesteri fizetése az októberi közgyűlési határozat szerint havi bruttó 692 ezer 440 forint és 100 ezer 964 költségtérítés. Hivatali autót használ, egy ©koda Octaviát. Háza felét nagyjából 15-20 millió forint értékűre becsüli. A gépkocsin kívül szívesen jár kerékpárral is. Tavaly és idén is egy-egy hetet nyaralt Görögországban. Hivatali mobilja pár napja egy iPhone típusú okostelefon.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester (MSZP)

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester egy szegedi 119 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa 2006 óta, valamint egy makói 790 négyzetméteres ingatlanon egy 65 négyzetméteres lakóépületé, amelyet 1999-ben vásárolt, és a szülei lakják. Autója 2010 óta egy 2008-as évjáratú Ford CMax, de belvárosi otthona és munkahelye között legtöbbször szívesen gyalogol. Megtakarítása OTP Garancia életbiztosításban 500 ezer forint, ING-életbiztosításban 3,5 millió forint és OTP önkéntes nyugdíjbiztosításban 6,2 millió forint, valamint takarékbetétben 9,5 millió forint. Magánszemély tartozik neki 6 millió forinttal. Alpolgármesteri fizetése havi bruttó 673 ezer 90 forint és 100 ezer 964 forint költségtérítés. Ingatlanjai és ingóságai értékét hozzávetőlegesen 34,5 millió forintra becsüli. Tavaly és idén egy-egy hetet nyaralt Horvátországban. Mobilja egy sima Nokia telefon.

Szentistványi István (LMP)

Szentistványi István (LMP) képviselőként havi bruttó 141 ezer forintot, az IKV Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként pedig havi bruttó 38 ezer forintot keres. A politikus egy egyesület (kutatócsapat) tagja, ahol különféle minőségben tevékenykedik. Elmondása szerint amikor van rá forrás (pályázat, megbízási szerződés), akkor havonta 30–60 ezer forint közötti jövedelme van ebből a tevékenységből, amikor nincs (jelenleg éppen ez a helyzet év végéig), akkor önkéntesként dolgozik. Szegeden felerészben tulajdonosa egy 68 négyzetméteres lakásnak, amit 2000-ben vásárolt. Nincs semmilyen gazdasági vállalkozása, egy cégben sem érdekelt.
Szentistványi kerékpárral, trolibusszal, valamint gyalog közlekedik a városban. Megtakarítása, hitele nincs. Elmondta, csak a fenti lakásrész a vagyona. Tavaly és idén is belföldön, a Balaton-felvidéken és a Budai-hegységben nyaralt. Hobbija az olvasás, a filmek, a zene, a tenisz, a kerékpározás és a kirándulás. Ezekre havonta néhány ezer forintot költ. Samsung okostelefont használ.

Szécsényi Ferencné (MSZP)

Szécsényi Ferencné (MSZP) egy szegedi 340 négyzetméteres ingatlanon lévő 147 négyzetméteres lakóház felének tulajdonosa, amelyhez örökléssel jutott hozzá 1993-ban. Idén vásárolt egy 422 négyzetméteres szegedi belterületi telket, amelynek szintén fele az övé. Autóját, egy 2011-es évjáratú Ford C-Maxot is idén vette. Megtakarítását Erste befektetési jegyben tartja 7,5 millió forint értékben. Bankkölcsöne 470 ezer forint. Foglalkozása üzleti szolgáltatóközpont-vezető, fizetése 1 millió 353 ezer forint bruttó havonta 2015 novemberéig. EDF DÉMÁSZ-részvényes 200 ezer forint értékben. Képviselői és bizottsági tagsági tiszteletdíja havi bruttó 169 ezer forint. A Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. felügyelőbizottségi tagságáért havi bruttó 30 ezer forintot kap. Ingatlan és ingó vagyonát 19 millió forintra becsüli. Könyvekre évente 50 ezer forintot költ. Mobilja egy sima Nokia telefon.

Szénási Róbert (MSZP)

Szénási Róbertnek (MSZP) egy Volkswagen Caddy kisteherautója van 2010 óta, egy 2000-es Suzuki motort és egy 2001-es Hussar motort vásárolt 2003- ban. Többnyire gépkocsival jár. 8 festménye van, egy részét 1985 és 2005 között vette, a többit ajándékba kapta. 45 porcelánt vásárolt 1985 és 1999 között (Szász Imre, Zsolnay, herendi). Vagyonának megbecslésére értékbecslés hiányában nem vállalkozott. Megtakarítása OTP-lakástakarékban hozzávetőleg 800 ezer forint, Ahico AIG életbiztosítása 300 ezer forint értékű. Készpénze 10 millió forint. Képviselői és bizottsági tagsági fizetése együtt bruttó havi 169 forint, a Szegedi Vásár és Piac Kft. felügyelőbizottsági tagságáért havi bruttó 33 ezret kap. Foglalkozása gépjárműtechnikus, ezzel egyéni vállalkozó alkalmazottjaként havi bruttó 88 ezer 500 forintot keres. Tavaly és idén is egy-egy hetet nyaralt a Balatonnál. Mobilja egy Samsung okostelefon.

Tóth Károly (MSZP)

Tóth Károly (MSZP) egy 99,4 négyzetméteres szegedi társasházi lakás felének tulajdonosa, amelyet 2010-ben vásárolt. Rendelkezik egy tiszaföldvári 723 négyzetméteres ingatlanon lévő 100 négyzetméteres lakóházzal is, ezt 2013-ban vette. Bankszámlán 6,2 millió forintja van, bankkölcsöne 4,5 millió forint. Az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékáni hivatalvezetője, fizetése bruttó havi 390 ezer forint. Önkormányzati képviselőként és bizottsági tagként együtt havi bruttó 169 ezer forintot keres. Az Arcas Bt. felének tulajdonosa, ebből jövedelme nem származik. Vagyonát 17 millió forintra becsüli. Alkalmanként a felesége nevén lévő autóval közlekedik, vagy tömegközlekedéssel. Tavaly egy hetet nyaralt Horvátországban, idén pedig 5 napot a Mátrában. Egy munkahelyi és egy magán mobilt használ, mindkettő Nokia okostelefon.

Tóth Péter (Jobbik)

Tóth Péternek (Jobbik) képviselőként havi bruttó 141 ezer forint, a Szegedi Vásár és Piac Kft. felügyelőbizottsági tagjaként havi bruttó 33 ezer forint a
tiszteletdíja. A Jobbik országgyűlési frakciójának asszisztenseként havi bruttó 84 ezer forintot kap. Szegeden egy 2011-ben vásárolt, 60 négyzetméteres családi házban él a feleségével és három kiskorú gyermekével, amely 2/5-öd részben a tulajdona. Más ingatlan nincs sem az ő, sem családja tulajdonában. Nincs cége, sem résztulajdona gazdasági társaságban. 2013-ig a személy- és vagyonőrzéssel foglalkozó Jigo 2008 Bt.-ben volt alkalmazott havi bruttó 155 ezer forintért. Egy 2006-os évjáratú Seat Cordobával és egy 2003-as évjáratú Toyota Avensis Versóval közlekedik. Tóthnak 5,5 millió forint lakáshitele, valamint 1,7 millió forint diákhitele van. A vagyonát 3 millió forintra becsülte. Tavaly és idén is a Balatonon, a családja rokonságánál nyaralt. Hobbija az olvasás. Leginkább a társadalomtudománnyal foglalkozó könyveket szereti, amelyekre évente mintegy 30 ezer forintot költ. Elmondta, három kiskorú gyermekének óvodai ellátása félévente 60–80 ezer forintba kerül. A politikus Vodafone okostelefont használ, amit a pártja biztosít számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászlét szenteltek Móravároson

A 140 adag levest a meghívottak és a rászorulók költötték el. Tovább olvasom