Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Lemmy is az új Rock Klub nyitását várja

Szeged - Négy és fél éve kellett kiköltöznie az egykori Juhász Gyula Művelődési Központ pincéjéből a közel húsz évig ott működő Szeged Városi Rock Klubnak, az épületet ugyanis eladták. Az új klubhelyiség azóta sem nyílt meg. Kíváncsiak voltunk, miért.
Négy és fél éve, 2006 márciusában kellett elhagynia az egykori Juhász Gyula Művelődési Központot a közel húsz évig ott működő Szeged Városi Rock Klubnak. Az épületet eladták. Az önkormányzat két hónappal később talált helyet a rockzenészeknek: a szomszédos Bartók Béla Művelődési Központ pincerendszerét nézték ki a célra. Az új klub azóta sem nyitotta meg kapuit.

A négyszáz négyzetméteres helyiség teljes felújításra szorult, és semmiféle közmű nem működött benne. Az átalakítási munkálatokat gyorsan elkezdték volna, ám a különböző szakhatósági engedélyek beszerzése mindennél nehezebb és lassabb feladatnak bizonyult. A helyzetet bonyolította, hogy az épület műemléki védettség alatt áll, majd az ÁNTSZ találta közegészségügyi szempontból problémásnak az átalakítási tervet, ezért azt át kellett dolgozni. Mindeközben hosszú hónapok teltek el.

- Miután minden engedélyt megkaptunk, két hét múlva bezárták a felettünk lévő Bartók Béla Művelődési Központot - mondja több mint négy évvel az átköltözés után Szurdi Zsolt klubvezető. - Új bejáratot kellett nyitnunk a Dózsa György utca felé, ehhez át kellett alakítani a teljes pincerendszert. Az először kialakított koncertteremnél van most a feljárat, a próbahelyek összenyitásából pedig kialakítottunk egy új koncerttermet. A próbahelyiségeknek, irodáknak új helyet találtunk. Mindent fel kellett forgatnunk, és ezekhez kötelező volt újabb tervet készíttetni, amit később a műemlék felügyelet engedélyeztetett. Ez egy újabb nyolc hónapos tortúra volt.

Nyitásra vár a szegedi Rock Klub. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Körbejártuk az új Rock Klub összes helyiségét, kis túlzással állíthatjuk: minden a helyén, a próbahelyeket és a színpadot bármikor birtokba vehetnék a város feltörekvő zenekarai. - Mikor lesz ebből nyitás? - kérdezzük a klubvezetőt, aki optimistának tűnik: - Mivel a használatbavételi engedélyen kívül minden engedély a zsebünkben van, én egy decemberi hivatalos nyitást már reálisnak látok. Jó lenne minél előbb belakni a klubot, hiszen az évekkel ezelőtt kifestett falak már elkezdtek penészedni.

- Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt években nyíltak olyan szórakozóhelyek Szegeden, amelyek a Rock Klub által hagyott űrt próbálták betölteni, de bízom benne, hogy a majd' harminc éves legendárium miatt olyan fiatalok is kíváncsiak lesznek ránk, akik még nem jártak itt. Az öregek, akik a klubban nőttek fel, már most jelezték: itt lesznek - mondja Szurdi Zsolt, majd sokat sejtetően hozzáteszi: hamarosan egy legenda újraéled.

Az egyik próbaszobában porosodó dobfelszerelés, a falióra alatt egy kifakult Motörhead-poszter, rajta az énekes Lemmy Kilmister, aki láthatóan szintén érdeklődő szemmel várja a nyitást.

Olvasóink írták

 • 19. dublini 2010. október 21. 01:32
  „18. Szecskamester 2010.10.21. 00:31
  Egy rock-clubba betoppanva ne is várjál perzsa szőnyeget, herendi porcelánt, Dom Perignon pezsgőt és orosz kaviárt... Ott bizony sanszos, hogy tarhálni fognak a mulatozó közönség tagjai, az is lehet, hogy melletted adják ki szájon keresztül az előzöleg bevitt nagymennyiségű V.B.K.-t... ez benne van..... :D”
 • 18. Szecskamester 2010. október 21. 00:31
  „HajrÁ!!! Kéne szegeden egy hely! Csak sajna a régi klub kurvaigénytelen volt. Tartok tőle, hogy az új is az lesz...”
 • 17. 3évesférfi 2010. október 20. 23:12
  „15: Neked nem is kell lejönnöd, vetítőgép, kiválóan megvan mindenki nélküled.”
 • 16. kyodam 2010. október 20. 22:43
  „Végre!!!!! Ügyi vagy Papa!”
 • 15. flexsnake 2010. október 20. 22:41
  „mondjuk ha a piák nem lettek volna kurvadrágák még várnám is. Hányásul néz ki, gratulálok.”
 • 14. 3évesférfi 2010. október 20. 19:56
  „Ideje lenne nagyon, sokan várnak rá! Szurdi Zsolti kitüntetést érdemelne.”
 • 13. Pinaman 2010. október 20. 19:27
  „Zsolti, egy kiskavera meg egy kolafrocsre mindig vendegem leszel!”
 • 12. E! 2010. október 20. 15:35
  „Lemmy for Persident!”
 • 11. bigroy 2010. október 20. 14:13
  „Már épp itt az ideje hogy megnyissa kapuit a Rock Klub.....anno az "ősidőkben" :-))) de sokat jártunk oda bulizni (a 80´-as évek)!!
  Szerintem sok ilyen "őskövület"(mint pl-én is) megfog jelenni és nosztalgiázni fog a bulikon!
  Zsolti szurkolok nektek és remélem végre tényleg megkapjátok az utolsó papírt is a nyitáshoz!!!”
 • 10. meri 2010. október 20. 14:07
  „Hajrá Szurdi! Drukkolok, hogy mielőbb életre keljen újból a legenda.”
 • 9. dublini 2010. október 20. 13:26
  „Church és pocokkaa

  A Vasdisznóban és a Régi Középföldében is toltátok? Vagy az eco-parki punkfeszten? :) Aaaaaaazok voltak a tuti helyek :)”
 • 8. pocokkaa 2010. október 20. 12:50
  „Gyakorlatilag ott nőttem fel. Biztos jó lesz az új is, de a régi semmihez nem hasonlítható hangulata azóta is hiányzik.
  TAGSÁGIIII :))))”
 • 7. Church 2010. október 20. 11:50
  „Na, remélem decemberben tényleg megnyit, aztán lehet zúzni újra! :)”
 • 6. dublini 2010. október 20. 11:19
  „Milyen remek punk-koncerteken lehetett ott pogozni.,.. yeeeee :)”
 • 5. Felhőfejes 2010. október 20. 11:05
  „A kérdéshez az is hozzátartozik, hogy a nálunk fejlettebb világban az ilyen jellegű, ifjúsági szubkultúrákhoz kapcsolódó kluboknak - az önkifejezést és művészeti fejlődést segítő jellege mellett - fontos szociális feladata is van. Közösségi teret nyújtani, elfoglaltságot és célt adni egy olyan réteg számára, mely, ha még nincs is éppen leszakadóban (vagy nem ún. hátrányos helyzetű), de érdeklődésénél fogva (sajnos) célcsoportja a különféle szenvedélybetegségekből hasznot remélő legális ill. illegális érdekcsoportoknak.
  Ezt belátva, Nyugaton az ilyen közösségi tereket minden eszközzel támogatják, nem csupán kulturális, hanem szociálpolitikai forrásokból is. Belátván, hogy e támogatással, amellett, hogy humánusan cselekednek, fontos preventív feladatot is látnak el. Többek között megelőzhetik, hogy a fiatalok szenvedélybeteggé, drogfüggővé váljanak.
  Dicsérendő, hogy a Rock Klub ezt a közösségteremtő, szociális hátteret-támaszt nyújtó szerepet évtizedeken át betöltötte, s vezetője, Szurdi Zsolt (amellett, hogy képzett muzsikusként a fiatalok szakmai fejlődését is segítette) arra is ügyelt, hogy az oda járók ne alkoholizáljanak, s a drog-dealerek is elkerüljék a klubot.
  Nem tudom, az utóbbi években - üzleti alapon - felfejlődött ,,ifjúsági szórakozóhelyek" működését mennyire határozzák meg ezek a szempontok. Azt meg csak remélni szeretném, hogy nem a Rock Klub megnyitásával kapcsolatos ellenérdekeltségük késlelteti ennyire az újrakezdést.
  De vajon az újonnan megválasztott önkormányzat több figyelmet fog-e szentelni ennek a fontos kérdésnek?
  Talán nem csak az üzlet számít...”
 • 4. deszkás 2010. október 20. 10:02
  „Tanár úr! Sok sikert hozzá! Egy Kristály tag.”
 • 3. Maki 2010. október 20. 09:46
  „Végre lehetne újra hazamenni a második otthonba... :-)
  Egy új nézőcsúcsra szerintem még a Fuckinsont is újra összerántanánk! :-D”
 • 2. miszter 2010. október 20. 09:39
  „sose fog megnyitni...”
 • 1. Feketetib 2010. október 20. 07:42
  „Ideje...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kalap alatt - ösztöndíj 0.40-re és 7.03-ra a SZTE-n

Szükség lehet "finomhangolásra" a tanulmányi ösztöndíj számításban a HSZI vezetője szerint. Tovább olvasom