Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Lendületben a szegedi kutatók

Lendületben a szegedi kutatók

Szeged - A Magyar Tudományos Akadémián tegnap negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit.

Munkatársunktól - 2012.05.31. 12:42
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A Magyar Tudományos Akadémián tegnap negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A magyar kormány támogatásával idén 1,25 milliárd forintból igyekeznek megállítani a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók elvándorlását és növelni a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességét. Július 1-jétől 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes tervei megvalósításához. A kutatók három kategóriában pályázhattak.

A sikeres önálló kutatók között Pál Csaba biológus is a díjazottak közé került. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában azt vizsgálja, miként válnak a különböző gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben ellenállóvá egyes kórokozó baktériumok. A programban csoportja több tudományág módszertanát ötvözve keresi a gyógyszeripar számára komoly kihívást jelentő folyamat okait és lelassításának lehetőségét, hogy a meglévő gyógyszerek hosszú távon hatékonyak maradhassanak. – A Lendület program egy befektetés. Lehetővé teszi, hogy további külföldi pályázatokat nyerjünk, szabadalmakat, alkalmazásokat hozzunk létre, és munkahelyeket teremtsünk – fogalmazott.

Az önálló kutatói pályát kezdők között Kukovecz Ákost, a nanotechnológia kutatóját is támogatják – a Szegedi Tudományegyetemen a fluidumok (gázok és folyadékok) és a nanorészecskékből álló mezo-, illetve makropórusos hálózatok kölcsönhatását szeretné jobban megismerni. Eredményeivel előmozdíthatja a nagy teljesítőképességű analitikai szenzorok fejlesztését. Kutatócsoportját – tudatos műszerparképítő tevékenységét is folytatva – szeretné nemzetközileg is elismert, önálló nanotechnológiai műhellyé fejleszteni.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. kispacni 2012.05.31. 21:28

Ez a két nyertes pályázat a 37-ből totális vereséget jelent. Mikor ébred már fe Szeged, hogy marhaság a schanghaji lista. Nem vagyunk a legjobb egyetem. Nagyon nem. Debrecen már rég elviharzott mellettünk az élettudományokban.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...