Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Lendületben a szegedi kutatók

Szeged - A Magyar Tudományos Akadémián tegnap negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit.
A Magyar Tudományos Akadémián tegnap negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A magyar kormány támogatásával idén 1,25 milliárd forintból igyekeznek megállítani a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók elvándorlását és növelni a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességét. Július 1-jétől 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes tervei megvalósításához. A kutatók három kategóriában pályázhattak.

A sikeres önálló kutatók között Pál Csaba biológus is a díjazottak közé került. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában azt vizsgálja, miként válnak a különböző gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben ellenállóvá egyes kórokozó baktériumok. A programban csoportja több tudományág módszertanát ötvözve keresi a gyógyszeripar számára komoly kihívást jelentő folyamat okait és lelassításának lehetőségét, hogy a meglévő gyógyszerek hosszú távon hatékonyak maradhassanak. – A Lendület program egy befektetés. Lehetővé teszi, hogy további külföldi pályázatokat nyerjünk, szabadalmakat, alkalmazásokat hozzunk létre, és munkahelyeket teremtsünk – fogalmazott.

Az önálló kutatói pályát kezdők között Kukovecz Ákost, a nanotechnológia kutatóját is támogatják – a Szegedi Tudományegyetemen a fluidumok (gázok és folyadékok) és a nanorészecskékből álló mezo-, illetve makropórusos hálózatok kölcsönhatását szeretné jobban megismerni. Eredményeivel előmozdíthatja a nagy teljesítőképességű analitikai szenzorok fejlesztését. Kutatócsoportját – tudatos műszerparképítő tevékenységét is folytatva – szeretné nemzetközileg is elismert, önálló nanotechnológiai műhellyé fejleszteni.

Olvasóink írták

  • 1. kispacni 2012. május 31. 21:28
    „Ez a két nyertes pályázat a 37-ből totális vereséget jelent. Mikor ébred már fe Szeged, hogy marhaság a schanghaji lista. Nem vagyunk a legjobb egyetem. Nagyon nem. Debrecen már rég elviharzott mellettünk az élettudományokban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

83. Ünnepi Könyvhét – Szeged Könyvünnep a Reök-palota előtt

A programsorozatot június 7-én Lackfi János költő, műfordító nyitja meg. A könyvhét június 11-ig tart. Tovább olvasom