Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Lengyel számot is tervez a Tiszatáj

Szeged – Márai-díjjal tüntették ki nemrégiben Hász Róbert írót, a Tiszatáj főszerkesztőjét, akit a szegedi irodalmi folyóirattal kapcsolatos tervekről és készülő új regényéről is kérdeztünk.
Hász Róbert: A Márai-jelenség – vagyis a népszerű író újrafelfedezése Európa-szerte – megnyitotta a kapukat a kortárs magyar irodalom számára is.
Hász Róbert: A Márai-jelenség – vagyis a népszerű író újrafelfedezése Európa-szerte – megnyitotta a kapukat a kortárs magyar irodalom számára is.
Lassan egy éve, hogy elhunyt Olasz Sándor irodalomtörténész, aki másfél évtizeden át meghatározta legpatinásabb hazai irodalmi folyóiratunk arculatát. A 66. évfolyamában járó Tiszatáj alapítványának kuratóriuma a folytonosság jegyében a lap korábbi szerkesztőjét, Hász Róbertet választotta tavaly főszerkesztővé. A négykötetes regényíró kinevezésekor úgy fogalmazott: koncepcionális váltásra nincs szükség, hangsúlyeltolódások várhatók csak a szerkesztésben.

– A Tiszatáj szerkesztősége egy év alatt megújult. Két fiatal kolléga került a folyóirathoz: Orcsik Roland vezeti a kritika és a vers, Tóth Ákos pedig a tanulmány rovatot. Továbbra is nyitottak vagyunk minden irodalmi irányzat iránt. Növeltük a folyóirat terjedelmét, a korábbi 96 oldallal szemben olyan lapszámunk is volt már, amely 136 oldalon jelent meg. Hangsúlyosabb lett világirodalmi rovatunk, újraindítottuk korábban már sikert aratott sorozatunkat, a Diákmellékletet, amelyben igyekszünk a mai fiatalok ízlésének jobban megfelelve nem feltétlenül a legelvontabb tudományos nyelven beszélni a magyar irodalomról. A sorozat részeként februárban például Lackfi János írt tanulmányt a költészetről, márciusi számunkban Térey János Berzsenyi melankóliája és Lars von Trier Melankólia című filmje között von párhuzamot. Március végén jelenik meg a kortárs lengyel irodalmat bemutató különszámunk – sorolja a változásokat a magyar kultúra napján Márai-díjjal kitüntetett Hász Róbert.

A főszerkesztő munkatársaival azt is tervezi, digitalizálják a Tiszatáj 1946 és 1992 között megjelent lapszámait; a későbbi számok már elektronikus formában is rendelkezésükre állnak. Tavasszal minden bizonnyal újraindulhat a könyvkiadói program; ha tényleg így lesz, és nem csak egyedi könyvpályázatokat írnak ki, akkor szeretnének új kötetekkel jelentkezni.

Plusztámogatást igyekeznek szerezni online megjelenésükhöz: a Tiszatájban is olvasható írások közlésén túl az általánosabb művelődés felé nyitó portált hoznának létre.

Hell Miksa csillagász és Sajnovics János nyelvész vardői utazását próbálom sajátos módon regényben megírni. 1768-ban indultak el Bécsből Norvégia északi részébe, hogy egy kis szigeten megfigyeljék a Vénusz átvonulását. A sarki sötétségben, elszigetelve eltöltött hónapjaik elképzeléséhez ihletet ad a most nálunk is tapasztalható sarkvidéki hideg. Júliával az út című negyedik regényem francia fordítása már elkészült, várhatóan még az idén megjelenik Franciaországban – mondja Hász Róbert.

A prózaíró megtiszteltetésnek tartja a Márai-díjat. Úgy véli, a Márai-jelenség – vagyis a népszerű író újrafelfedezése Európa-szerte – megnyitotta a kapukat a kortárs magyar irodalom számára is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi reptérről mentővel viszik a sérülteket a klinikára

Nem száll le a mentőhelikopter az új klinika területén január 16-a óta, az épülő klinikai tömb miatt ugyanis az eddigi leszállópályát elbontották. Tovább olvasom