Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Leradírozzák az elcsúfított kocsikat

136 négyzetméter Szegeden, 38 pedig Szentesen. Ekkora felületet – vasúti kocsi külsőket és belsőket – kezeltek le az elmúlt hónapban graffitimentesítő szerrel. A felületkezelésre a megyében 400 ezer forintot költött eddig a vasúttársaság.
A szegedi pályaudvaron sem kímélik az önjelölt művészek a kocsikat. Fotó: Karnok Csaba
Túlszárnyalta graffitimentesítési tervét a MÁV Csongrád megyében. A vasúti kocsikat új módszerrel szabadítják meg a firkáktól: kívül és belül olyan vizes alapú, mikroviasz-diszperziós lakkal, illetve fóliával látják el, amelyről könnyebben lemosható a filctollal rajzolt vagy spray-vel felfújt ábra. Az elmúlt hónapban Szegeden dolgoztak legtöbbet: a tervezett 35 négyzetméter helyett 136 négyzetméternyi kocsibelsőt láttak el a védőréteggel. Szentesen a tervezett 13 négyzetméternyi felület majd háromszorosát – 38 négyzetmétert – fóliáztak, illetve lakkoztak le.

A tavalyi évhez hasonlóan a társaság idén is 42 millió forintot költ arra, hogy az úgynevezett graffitimentesítő szerrel vonják be a vasúti kocsik belső és külső részeit. Azért, hogy az utasforgalmat a kocsit tisztítása ne zavarja, a munkát nem az állomásokon, hanem a szervizben végzik. Júniusban az úgynevezett graffitimentesítésre Csongrád megyében 400 ezer forintot költött a vasúttársaság, összesen 174 négyzetméternyi felületet, 20 vasúti kocsit vontak be lakkal és fóliával – tudtuk meg a MÁV Rt. sajtóosztályától.

Országszerte évente összesen 1500 vasúti kocsiban tesznek kárt a firkálók. A társaság azonban nem csak a felületkezeléssel kívánja megóvni a kocsikat a rongálóktól. Együttműködnek a polgárőrséggel, a rendőrséggel, a határőrséggel, továbbá a MÁV saját őrző-védő cége is vigyáz a vonatokra: figyelik az állomásokon flakonokkal, filctollakkal megjelenő önjelölt „művészeket". Sikeres akció zajlott az elmúlt hét végén például Kiskunhalason, a két firkáló közül egyet – a szemfüles vasútmunkásoknak és a gyors rendőri intézkedésnek köszönhetően – le is füleltek.

Olvasóink írták

  • 1. C 2008. február 04. 05:32
    „Graffiti cant be stopped!Get used to it...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesített forradalom: Pozsony mérsékelte Pest radikalizmusát

Szeged - Jókai így sóhajtott fel: Pestről képtelenség befolyásolni a hatalmat, mivel a király, a… Tovább olvasom