Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Leslie L. Lawrence nem öregszik meg

Szegeden dedikálta új könyvét Lőrincz L. László, akinek letehetetlen kalandregényei máig a könyves toplisták előkelő helyein állnak. Az évi két művet produkáló író szigorú napirend szerint dolgozik, a whiskyzésről kényszerűségből lemondott, a sült mormotahúst azonban nem veti meg. A regényeiről írott paródiák szerinte túl hosszúak.
Leslie L. Lawrence Szegeden dedikált. Fotó: Karnok Csaba
Frissen megjelent könyvét dedikálta szegedi olvasóinak a napokban Lőrincz L. László író – ismertebb nevén Leslie L. Lawrence. A Cora Áruházban két órán át állandósult a százméteres sor a híres kalandregényszerző íróasztala előtt, miközben ő kedélyesen társalgott minden rajongójával, akik közül sokan az író több régebbi művét is magukkal hozták.

Két regény – évente

Volt miből, hiszen Laci bácsi – ahogy közelebbi ismerősei szólítják – az elmúlt huszonkét évben mintegy félszáz, rejtélyeket, mítoszokat, krimit és izgalmakat tartogató regénnyel gazdagította a hazai bestsellerlistákat. Az évente nagyjából két művet megíró Lawrence szigorú időbeosztással dolgozik: ünneptől, hétvégétől függetlenül reggel és délután is három órát. – Gyorsan írok, de sokat kell javítanom, így a délutánom azzal megy el – teszi hozzá magyarázatul. Mint mondja, a programjait teljesen ehhez szabja, ha ugyanis egy nap kiesik, utána már nehéz visszatalálni a munkához. Ötven könyvét ugyanakkor nem tartja igazán soknak – Jókai életművéhez viszonyítva. Már majdnem elkészült új regénye is, a Három sötét király, ami egy karibi sakkversenyen játszódik.

Bőrében sült mormota

Soha ki nem merülő ötletforrását kutatásai és utazásai adják, hiszen Kelet-kutatóként számtalan helyen megfordult már életében. Írni azonban nem tudósként kezdett: először újságíróként dolgozott és novellákat publikált egy somogyi napilapban, majd elvégezte az ELTE történelem–mongol szakát – így került meghatározó közelségbe a keleti kultúrákkal, amelynek elemeit mai napig is beleszövi letehetetlen regényeibe.

Többször járt Mongóliában is, ahol a hagyományos vidéki életforma még mindig nagyban hasonlít a pusztai ősmagyarokéhoz, habár a globalizáció hozadékaként ma már ott is vannak multiáruházak és Coca-Cola. Nem szörnyülködik egy tévécsatorna által a világ második legborzasztóbb ételének választott tradicionális mongol fogás, a bőrében sült mormota hallatán sem: ízét a nyúléhoz hasonlítja – minthogy már volt része benne.
A whiskyvel – amelyből egy bizonyos fajta főhőse állandó „kísérője" – azonban már nem áll ennyire harmonikus viszonyban. Egyik útján hasnyálmirigy-fertőzést kapott, azóta nagyon csínján bánik az alkohollal, habár azt bevallotta: kedvenc márkájuk egyezik Lawrence-szével.

Paródiák és öregedés

Csak a legsikeresebb szerzőkre jellemző, ami vele is megtörtént: több paródiaregényt írtak már írói módszereit, manírjait, a főhős állandó jellemvonásait, szokásait karikírozva. Mint mondja, ezek közül csak egybe olvasott bele, de túl hosszúnak találta. – Sajnos eddig nemigen volt időm „magamat" olvasgatni. De gondoljon bele: ha a Háború és béke paródiája olyan hosszú lenne, mint az eredeti, ki olvasná el? – minősíti az eddigi kísérleteket.

A hatvanhat éves író állandó főhősén nem látszik az idő múlása: olvasói gyakran kérdik is tőle, hogy mennyi idős Leslie L. Lawrence. Erre mindig úgy felel: ugyanannyi, mint James Bond, hiszen – mint vallja – a nagy detektívek nem öregszenek meg soha.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom