Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Leslie Schönbrunn: A katolikus egyház meghamisította a Bibliát

Szeged - Lehet-e tudományos alapon bestsellert írni? Erre volt kíváncsi egy szegedi származású családapa. Korábbi olvasmányai alapján állította össze azt a 19 pontot, amely mentén szerinte minden sikerkönyv építkezik. Hogy igazolja elméletét, tavaly maga is írt egy művet.
Szépkúti László kísérletnek szánta a könyvet. Fotó: Frank Yvette
Szépkúti László kísérletnek szánta a könyvet. Fotó: Frank Yvette
Isten létezésének kézzelfogható bizonyítéka van, a katolikus egyház pedig meghamisította a Bibliát. Ezt állítja a napokban minden nagy könyvesbolt polcaira kikerült Sába titka című könyv. A regény írója, Leslie Schönbrunn nem más, mint egy szegedi származású férfi, Szépkúti László (39). Egy multinacionális cég személyzeti igazgatójaként dolgozik, egyfajta kísérletnek szánta élete első művét. Azt szeretné bebizonyítani, hogy tudományos alapon is lehet bestsellert írni.

– Rengeteget olvastam, és egy idő után úgy találtam, van 19 olyan pont, amely jellemzi a bestsellereket – mesélte az első könyves író. – Ezek mentén írtam meg saját regényemet, amely így egyfajta kísérlet, hogy igazoljam elméletemet. Emellett persze a kíváncsiság is hajtott: képes vagyok-e arra, amire a már befutott szerzők.

A Sába titkának alappillérei a Bibliából kimaradt apokrif iratok. Ezekben rejtették el azokat az utalásokat, amelyek alapján elindul a nyomozás a bölcsek kövét rejtő gyűrű után, amely egykor Salamon tulajdona volt. A regény folyamatosan váltogatja az idősíkokat, hiszen a rejtély az ókorban, a középkorban és a mai Magyarországon is foglalkoztatja azokat, akik tudomást szereznek róla.

A regény szerkezete, illetve az idősíkokon átívelő nyomozás nagyban emlékeztet a Dan Brown-könyvekre. – Ha valaki azt mondja, hogy én is tudtam ilyen jellegű történetet írni, az nagy megtiszteltetés – fogalmazott Szépkúti László, aki hasonlóan botrányos témához nyúlt, mint A Da Vinci-kód szerzője. Regényének jelentős része ráadásul valós tényeken alapul.

– Hat embert vettem fel a regény előkészületekor, akik fél év alatt több mint négyszáz kutatást végeztek nekem a feldolgozott témakörben, több idősíkban.

A tavalyi könyvhétig 15 fejezete készült el a regénynek, amellyel akkor a szegedi férfi 10 kiadót keresett meg pavilonjában. – Kilenc azt mondta, első könyves, ismeretlen magyar szerzőnek esélye nincs, hogy munkáját a boltok polcain lássa. A tizedik elkérte a kéziratot, és egy héten belül jött a telefon, hogy kiadják a regényt – mesélte Szépkúti László, aki ezután gőzerővel készítette a befejezést. Nappal dolgozott, éjszaka írt, családjától pedig türelmet kért. December elején hagyta el az első 1500 példány a nyomdát, a napokban pedig az utolsó, nagy könyvesbolt hálózatban is kitették a polcokra. – Vannak még ötleteim – árulta el az első könyves szerző. – Ha ez bejön, lehet, hogy megvalósítom azokat is.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. papen 2013. március 20. 13:09
  „@v.imre: Jézus származásáról nincsenek adataink. József, a nevelőapja zsidó volt. Máriáról nincsenek pontos információk.
  De ha azért jött, hogy elhozza a megváltást a világ összes népének, és hogy hirdesse, nincs kiválasztott nemzet, akkor érthető, hogy a származása akarattal a homályba vettetik.”
 • 29. czindi 2013. március 20. 09:33
  „Van a hit, és van a tudomány. A kettő nem mindig esik egybe. Miért olyan furcsa ez? Van a jog és van az igazság. Itt már megszoktuk, hogy ritkán esnek egybe?”
 • 28. egyvalaki1 2013. március 19. 18:17
  „12. Koszta Hadd ne kezdjem egyesével megcáfolni amit írtál, de mégis néhány ponton szeretnék reagálni az írásodra.
  Ha egy monda esetleg több más népnél is előfordul, mint eredetmítosz az miért baj?? Miért lenne hamisítás? Szerintem pedig pont, hogy ez is bizonyítja valóságát, és eredetiségét.
  Amit Jézusról írtál, nem tudom értelmezni. Szóval te mit olvastál, melyik Bibliát? Hol találtál te arra bizonyítékot, hogy Jézus Zoroaszter rendjéből való mágus? Kérem írd le nekem igehellyel, hogy hol van ez megírva, gyanítom valamelyik apokrif iratban...
  Igen Jézus valóban zsidó volt, és vitatkozott a rabbikkal. Nem értem, hogy ez miért oximoron, hiszen nézd meg a magyarságot, elvileg mind egy nép vagyunk aztán... És még valami és talán ami a legfontosabb JÉZUS NEM A TANÍTÁSAIKAT CÁFOLTA, HANEM AZT, HOGY MIKÉPP TETTEK ELEGET ANNAK (VAGY NEM)!!!!!
  A Jézus nevével való "szójátékod" pedig ha viccnek szántad akkor, esetleg meg tudom érteni (bár elég nehezen), ha pedig nem akkor szeretnék mondani valamit: eredeti nyelven Jézus neve: Jésuah, a jó pedig: Tób ha ebben te látsz hasonlóságot feladom a hitem...”
 • 27. _csutak_ 2013. március 19. 12:04
  „@v.imre:
  A youtubon szinte minden ismeretterjesztő fent van!
  https://www.youtube.com/watch?v=rT276lH6uUA
  https://www.youtube.com/watch?v=44ohY8d8Y0w
  E két kiindulási ponton keresztül a jobb oldali linkeken lépkedve mindent megtalálsz ami a tévében lement.”
 • 26. v.imre 2013. március 19. 09:39
  „Érdekes, a tárgyalt témához szorosan kapcsolódó filmet vetített most, március 17-én a National Geographyc csatorna este 21 órakor: Jézus - a kereszténység születése - messiások. Sajnálatomra csak az adás harmadánál kapcsoltam oda, de elcsíptem egy lényeges szakasz történetet. Jézus is zsidó volt, galilei, mint egy hasonlóan zsidó származású, de ugyanúgy a helyi római megszállók ellen küzdő vetélytársa. Jézusék csoportja a békésebb ellenállás felé hajlott, míg a másik csoport a nyílt lázadást preferálta. Pilátusék ezért ezen szárny ellen mozgósították a római hadsereg mintegy harmadát (!) és három éves harcban le is győzték a zsidókat. Büntetésül és a zsidók megalázásául lerombolták a jeruzsálemi nagytemplomot, föléje építettek egy palotát. Jézusék csoportját ekkor még futni engedték (itt volt egy rövid elemzés, hogyan változott, ment át a megjelölés változás galileiből kereszténybe). De később leégett Róma, s Néró most látott alkalmat arra, hogy leszámoljon a galilei csoporttal...
  Jó lenne megnézni a filmet teljességében.
  Érdekel és foglalkoztat engem is a zsidó történelem, a vallások alakulása, ami (mint olvastam Josephus Flavius (i.sz.: 37-100) "A zsidó háború" című könyvét is) már évezredekkel korábban és folytatólagosan Jézus után is állandóan napirenden szereplő téma. Egy permanens forradalmi, soha nem nyugvó állapot. Tulajdonképpen a mohamedán vallás, Mohamed élete is hozzá kapcsolható, mint egy önállósodás, ellenálló elkülönülés ettől az állandóan fortyogó térségtől. Ne hagyjuk figyelmen kívül azt a tényt, ami talán mindennek az alapja, mozgató rugója: Ez a közel-keleti térség egy mindenkor fontos gazdasági útkereszteződés volt Ázsia és Európa között.”
 • 25. csonakos 2013. március 19. 09:22
  „24. rózsakert 2013.03.19. 08:47
  Az a helyzet legalább ha véleményt ír valaki az alapokkal kéne, hogy tisztában legyen! Ugye a kőtáblákat, rajta a tíz parancsolattal Mózes kapta a Sínai hegyen! Hol volt Ő még a katolikus egyháztól! Szokták is mondani aki a tízparancsolat szerint él az jó zsidó! Az Újszövetségben is benne van ez igaz! De ez már egy másik történet!”
 • 24. rózsakert 2013. március 19. 08:47
  „19.Smerdis 2013.03.19. 07:30

  Maradjunk a róm, kat egyháznál...vajon melyik törvényt nem szegték meg a 10-ből?????

  a hitelesség nagy dolog-főleg az internet korában-amikor is a pápaság intézményének , az egyház intézmények a teljes történelmi múltja tudható , a kiátkozások-a széthúzások-a szétválások , a történelmi összefüggések magukért beszélnek---akit érdekel ---és nem csak birkaként bologat----meg tudja nézni, hogy az elvárások-a szertartások-a hitelesség----ha csak a 3 magát kereszténynek nevező egyházat veszem alapul....MENNYIBEN IS HITELES????”
 • 23. v.imre 2013. március 19. 08:42
  „15. tucat 2013.03.18. 19:58

  Gratulálok a tömören összegzett véleményéhez. Engem lenyűgözött.
  Tiszteletem.”
 • 22. LukSzkaivoker 2013. március 19. 08:34
  „Az "r. k. egyház" - akárcsak a többi - a mindenkori hatalom eszköze a nép megregulázására. Egy emberi intézmény amelynek valójában nem sok köze van Istenhez. Mivel emberi intézmény, ez sem fehér vagy fekete: követtek el nagy gazságokat, de tettek néha jót is. Nehéz lenne megmondani, hogy hogyan történtek volna a dolgok, ha nem lett volna. Lett volna egy másik vallás? Ez egy szükségszerűen létrejött intézmény, egy szükségszerű eszköz? Kikerülhettük volna? Mennyire időszerű most? Talán lesz egyszer annyira az emberiség annyira felvilágosult, hogy nemet mond az egyházakra? Vagy az egyházak is változni fognak, átalakulnak? Meglepő, hogy még ma is mennyi intelligens embert magával ragad, mennyien nem látják a lényegét.”
 • 21. szabójóska 2013. március 19. 08:31
  „A családodé volt a Jégkunyhó? Mert akkor minden oké.”
 • 20. papen 2013. március 19. 08:21
  „Pár kérdés:

  1. A cikkből hol derül ki, hogy az egyház meghamisította volna a Bibliát?
  2. Az apokrif iratokat sokan sokszor kutatták. A szerező mennyiben gondolja, hogy az ő eredménye több, mint az előzőeké?
  3. Ha nem gondolja ezt, akkor miért mondja, hogy tudományos kutatáson alapuló a könyv?
  4. 6 hónap alatt 6 ember 400 kutatása mennyiben tudományos értékű? Ez azt jelenti, hogy 1 ember átlag kevesebb, mint 2 munkanapot fordított 1 kutatásra. Ez tkp. adatgyűjtés, és köze nincs a kutatáshoz, amely elemzést és konklúziót is tartalmaz.

  Összefoglalva: a cím hamis, az írás félrevezető, a szerző meg valótlant mond. A többi rendben.”
 • 19. Smerdis 2013. március 19. 07:30
  „12. Koszta 2013.03.18. 16:53

  hatalmas műveletlenségről teszel tanúbizonyságot, amikor ezt leírod:

  "Ergo más népek írott legendáit sajátunkként implementálni, pusztán átnevezve a szereplőket és a saját népi hagyatékunknak feltüntetni, szerintem kimeríti a szellemi termék bitorlás jogi kategóriáját... és így hamisításként értelmezhető."”
 • 18. Smerdis 2013. március 19. 07:25
  „ráadásul többször is. ez köztudott.”
 • 17. Mozimasiniszta 2013. március 18. 23:30
  „Írtam egy szösszenetet azon frissiben, de úgy látszik csípte a Moderátor szemét (mert félre rakta) most
  kipróbálom, a lényegét átengedi-e !? Tehát a fiatalúr összecsapott valamit, amitől hírnevet - és főleg hasznot remél. Nos egész Csongrádban országos hírnévre tett szert - negatív előjellel - de egy multicionista cég, szépreményű direktora, még bármire is viheti...
  (valami olyasmit fogalmaztam meg mint tucat kolléga az utolsó 15# "szumma" fejezetben, csak megneveztem néhány érintett egyházat is)”
 • 16. _csutak_ 2013. március 18. 22:45
  „Prof. Vermes Géza igen hasznos, kettő kötetes kritikai művet írt az újszövetségről, melyet a Vatikán autentikusnak tart!
  Érdemes elolvasni, mert pl. Pál apostol levelei nem akkor , nem annak és nem akkor íródtak, mint ahogy az a bibliában (Károli fordítás) szerepel.
  Tényleg a klérus az aki napi saját érdekeik alapján ahol csak tudott beleírt a bibliába vagy kivett onnan.

  *

  A hívő ember soha nem az Urat hibáztatja!
  Ugyanis az Úr adott tálentumot az embernek aki vagy szorgalmas volt és kihasználta, vagy nem élt vele, de ezért az egyén csak saját magát hibáztathatja ha kudarcok érik!”
 • 15. tucat 2013. március 18. 19:58
  „Sába ide vagy oda, ez a cím, amely a r. k. egyházat hamisítással vádolja - én mással, ennél sokkalta súlyosabb, évszázadokon át, folytatólagosan elkövetett bűnökkel -, kissé provokatív, és az állítás valószínűleg sohasem lesz teljességgel igazolható. Miért?
  A hosszadalmas csűrés-csavarás helyett szögezzünk le egy roppant egyszerű tényt: a ma Bibliaként ismert könyv nem egyéb, mint a széthullóban lévő Római Birodalom megmentésén fáradozó, amúgy vértől csöpögő kezű, kelet-római hadvezérből lett bizánci császár, Caius Flavius... Constantinus (az addig tűzzel-vassal pusztított, üldözött vallást államvallássá tevő) kereszténységalapító szöveggyűjteménye, amelyet a korban nagy számban forgalomban lévő, kézről-kézre járó iratokból állított össze egy, a Nagy Constantinhoz közel álló, általa összeválogatott, s ekként, hivatalból kötelezően köztiszteletbe emelt, főként szerzetesi csoport, kizárólag a birodalom megmentése céljait szolgáló, a Constantinus által világosan és szigorúan előírt szempontok szerint. Ennyit egyebekben Isten létezéséről is..., aki mintegy megalapozta és ideológiailag indokolta a császár mindenható uralkodását (e hivatkozás azután évszázadokon át tartja is magát a feudális uralkodói dinasztiák ideológiai krédójában), amelynek a kétségbe vonását nem volt könnyű túlélni...
  Mivel pedig a ma ismert Szentírás szóról szóra megegyezik a Constantin által jóváhagyott, korabeli változattal, a könyvet összeállító csoport legfeljebb a megrendelő önkényének megfelelve válogatott a rendelkezésére álló források között, de azt bizonyítani, hogy elferdítette, meghamisította volna bármelyiket, képtelenség. Másfelől, tekintve az így elkészült, korabeli appendixszel való azonosságot, a római katolikus egyházat sem lehet hamisítással vádolni, legfeljebb azzal, hogy embertelen, saját hatalmi céljaira használta fel mindig is minden eszközét, beleértve magát a Bibliát is, amely mellesleg két fő részből áll: az Ószövetség nem egyéb, mint a sok törzsből álló, sémi-hámi nyelvű zsidó nép, mesékkel és mondákkal átszőtt, színesített őstörténete (sok népé ilyen, a magyaré is, csodaszarvassal, fehérlófiával meg hétszűnyűekkel együtt), benne az istennel kötött, fel-felrúgott szövetséggel, az Újszövetség pedig, egy roppant intelligens kis fickót állítva a középpontba, bemutatja a Róma által megszállt, civilizált, mediterran népek lakta provinciák életét, benne az istennel kötött szövetség kiterjesztésével, amely ilyképpen és ettől fogva a világ minden népére érvényes lenne az idők végezetéig. Hogy ebből milyen politikai-hatalmi célok mentén bújt elő alig háromszáz év múlva a nagy ellenlábas tesó, a mohamedán vallás, amely a születése pillanatában két, azóta is halálosan gyűlölködő (hatalmi-politikai alapú!) ideológiai és szokásrendi ágra bomlott, most hagyjuk.
  Nevezhetem a Bibliát akár az emberi butaság története, az intelligencia ragyogó gyémántmorzsáival díszített, míves könyvének is, bár léteznek más kultúrákban is hasonlók, de a keresztény világban ez a legelterjedtebb. A r. k. egyház tehát nem követett el szöveghamisítást, hanem annak az embernek a gondolkodását és tanítását hazudta el egész regnálása alatt a leginkább (elárulta őt és az emberi intelligenciát), akinek a nevében isten igéjét hirdeti, kizárólag a saját dicsőségére és a befolyása megőrzése céljából: Jézusét, ilyképpen naponta újra megfeszítve szegényt. Bizonyára éltek és élnek napjainkban is hozzá hasonlóan, üdítően tisztán gondolkodó, intelligens és bátran szabad emberek, s az egyháznak talán egyetlen, igazán kimagasló érdeméül éppen azt említhetem, hogy konzerválta ezt a történetet is. Hogy naponta öli meg a tettivel Jézust? Ugyan már, neki bármit szabad volt megtennie mindig is, miként bárminek az ellenkezőjét is. Aki belát a pápai, püspöki és bíborosi süvegek alá (miként a sajátja alá is egyben), annak ez is éppoly egyszerűen érthető, mint a hamisítás fogalmi terjedelmének a logikai meghatározása.

  Szumma: a keresztény egyházak egyikét sem vádlom hamisítással, de az emberi ostobaság és félelem aljas-fondorlatos, embertelenül galád, folytatólagosan elkövetett kihasználásának a fertelmes bűnével igen. Ha valóban istenfélő egyház lenne... Ugye, nem is kell folytatnom? ("Nem, sőt elkezdened sem kellett volna, szégyentelen, máglyára való eretnek!")

  Laudetur amor et lepor!”
 • 14. macs 2013. március 18. 17:45
  „12. Koszta ,
  miért lenne az hamisítás, ha hasonló történeteket olvasol? Gondolj az özönvízre, hány nép mondái között találsz ilyen történetet?”
 • 13. Koszta 2013. március 18. 17:03
  „11. pachakuti 2013.03.18. 16:11
  Azért mert bizonyítani tudod a gravitáció létét, még nem veheted át a helyét... Ez nem érdem... és még csak képes sem leszel rá... Avagy mert a hangya bizonyítani tudja az ember létét (aki néha rálép) azért még nem veszi át a helyünket...
  Isten kicsit komolyabb falat ennél... Az axiómád pedig így téves... Ezért ebből kár kiindulni... Tehát az hogy mi a "gyenge", azt majd a tömeg eldönti... Amit nem vesznek, az gyenge regény... Amit sokan vesznek, az nem az... Függetlenül attól, hogy igaz a történet, félig igaz, avagy fikció - a mérőszám a fogyás mértéke... A Biblia mint könyv a "könyvek könyve"... Mert nincs más mű, amiből több készült volna... Tehát ha nem is feltétlen mindenben igaz, de semmiképpen sem "gyenge".”
 • 12. Koszta 2013. március 18. 16:53
  „7. macs 2013.03.18. 15:01
  Bár nem nekem címezted, de had említsek meg olyan tényeket, miszerint pl. "Mózes" kosárban talált története ugyanaz, mint II. Sargon (Szergény) sumer uralkodó története, csak a sumer sztorit évezredekkel korábban vésték kőbe (agyag táblába), mint az átnevezett "Mózes sztorit" az Ótestamentumba... Hasonló módon a sumer Ut-nap-isti isteni sugallatra épít hajót az özönvíz átvészelése érdekében... Ahová az élőlények magját viszi magával... Lásd később ugyanezt "Noé" kivitelben... és teljes állatokkal (ami így kivitelezhetetlen).
  Ergo más népek írott legendáit sajátunkként implementálni, pusztán átnevezve a szereplőket és a saját népi hagyatékunknak feltüntetni, szerintem kimeríti a szellemi termék bitorlás jogi kategóriáját... és így hamisításként értelmezhető.
  -
  Avagy a Hiram kulcs c. könyvben pedig az Egyiptomból való szabadulás, kivonulás tűnik fel egészen más színben (konkrét történelmi leletekkel alátámasztva), nem pedig úgy ahogyan azt a Biblia taglalja...
  Tehát az Egyiptomi rabszolgaság is meg lett spékelve ferdítésekkel, valótlan elemekkel... Aminek önmaga is ellent mond, hiszen sokszor említi a Biblia ennek kapcsán a nép visszafordulási szándékát és siránkozását a távozás miatt... Márpedig a gyötört rabszolga, aki szökik, az nem sírja vissza a rabszolgaságot...
  -
  Jézus kapcsán se világos, hogy miért vitatkozott volna a rabbikkal oly sokat, mint ez írva vagyon, ha zsidóként zsidó elveket vall... Ahogyan az is ellent mond Jézus zsidó származásának amit az írás szerint a rabbik mondogatnak neki a viták során, miszerint "Nagy mágus vagy te Zoroaszter rendjéből"... A Zoroasztrizmus, mint tűz vallás pedig egészen más, mint a Tóra követése és nem a zsidókra jellemző... De a mindenkit zsidónak feltüntetni elvet a Testamentumokban jól látni...
  II. Sargon - Mózes, Utnapisti - Nóé, JéZuS... JéZuS nem abban hisz, mint a zsidók, hogy a fekete bárány elviszi a világ bűnét... Hogy más (az áldozati bárány) vigye az én bűnöm, ez zsidó szemlélet. Hiszen így bármit tehetek, mert majd leölök, áldozok egy bárányt és az elviszi az én bűnöm...
  Ezzel szemben JéZuS szerint az úr előtt mindenki maga felel a saját tetteiért, a végítéletkor... Ergo JéZuS megfeszítése nem vitte el sem az én, sem a Te, sem senki más bűnét... Mint áldozat... JéZuS szimplán és szó szerint volt áldozat (nem pedig megváltó), mert vitázott a rabbikkal, ezért megfeszíttették. A többi csak mosakodás...
  Hiszen a nomen est omen elv alapján JéZuS a JóZáS útját mutatta nekünk... Gondolj Jó-t, mondj Jó-t, tegyél másokkal Jó-t... mert így leszel jó, ekkor lesz Jó neked a végítéletkor...
  Te felelsz magadért, a tetteidért. Akkor is és azóta is.
  -
  És még hosszan lehetne a ferdítéseket, hamisságokat, hamisításokat és ellentmondásokat a Bibliában sorolni...”
 • 11. pachakuti 2013. március 18. 16:11
  „Ha ez az ember bizonyítani tudja isten létét, megérdemli, hogy átvegye a helyét. Amíg nem sikerül a bizonyítás minden róla szóló iromány - ide értem a bibliát is - legfeljebb fantasztikus (azon belül is gyenge) regénynek minősül.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdezze az IKV elnök-vezérigazgatóját!

Hiányzik a fűtéselszámolás? Megszűnt a portaszolgálat? Fel kellene már újítani a fürdőszobát?… Tovább olvasom