Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Lesz helye minden háromévesnek

Szeged - A kötelező óvodáztatás jövő évi bevezetését és a kisgyermekkori nevelést 1,3 milliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma – jelentette be Balog Zoltán miniszter. Azt nem tudni, mely települések és milyen mértékű támogatást kaphatnak.
Jövő szeptembertől kötelező lesz az óvoda minden 3 év feletti kisgyermek számára. A törvényi változásról már jó ideje tudni, arról azonban korábban még nem volt szó, hogy a megnövekvő igények kielégítéséhez milyen anyagi támogatást kapnak a települések.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán jelentette be: a kötelező óvodáztatás jövő évi bevezetését és a kisgyermekkori nevelést 1,3 milliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma uniós fejlesztési forrásokból. Mintegy négyezer férőhelyet hoztak létre, valamint idén költségvetési forrásból 800 milliót, uniós forrásból pedig 10 milliárd forintot fordítottak óvodaépítésre.

Támogatás jár a kötelező óvodáztatáshoz. Fotó: Karnok Csaba
Támogatás jár a kötelező óvodáztatáshoz. Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megyében eddig sem volt helyhiány, így a törvényváltozás miatt sem aggódnak a településeken. A szegedi óvodákban jelenleg nincs telt ház, a 4865 önkormányzati intézményi férőhely bő-
ven elég a gyerekeknek.

 Képzés – kérdőjelekkel

A tárca célja az is, hogy az óvodában valóban felkészítsék a gyermekeket az iskolára, különösen a hátrányos helyzetű térségekben. Ezért képzéseket indítanak óvónők és óvodapedagógusok számára. Szerettük volna megtudni a minisztériumtól, Csongrád megyében hány óvodát és hány pedagógust érinthet ez a program, ám kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz. Oktatási szakemberek sem vállalkoztak latolgatásra. Mint mondták, egyelőre csupán a bejelentés hangzott el, a részletekről egyelőre semmit nem lehet tudni.

Mivel pedig a városban eddig is több mint 90 százalék volt azok aránya, akik 3 évesen óvodába adták gyermekeiket, szeptembertől sem várható drasztikus létszámemelkedés. Kisteleken sincs helyhiány: a két óvodába nagyjából 300 gyerek jár, ennél többre pedig a következő tanévben sem számítanak.

A bölcsőde tele van

A kisebb településeken sem látnak problémát: többnyire ott is elviszik 3 évesen a gyerekeket óvodába, így nem várható, hogy szeptemberben az eddig visszamaradókkal jelentősen felduzzad majd a létszám. Az üllési óvoda például jelenleg 80 százalékos kihasználtságú – már ami az épület adottságait illeti. Így ha szükség lenne rá, közel 20 gyereket be tudnának fogadni a jelenlegi létszámon felül. Erre azonban valószínűleg nem lesz szükség, bár tény, hogy a születésszám az utóbbi években nőtt: a 22 férőhelyes bölcsőde tele van, sőt nem is tudnak minden jelentkezőt elhelyezni.

Vásárhelyen új óvoda is épült

Hódmezővásárhelyen eddig is az volt a gyakorlat, hogy a 3 éves gyerekeket beíratták az óvodába, ezért túl nagy változást nem jelent az, hogy jövő ősztől ez kötelező lesz – tudtuk meg Patkósné Dezső Katalintól, a vásárhelyi egyesített óvodák vezetőjétől. Eddig elegendő volt a férőhely, és 2015-re is ez várható. Az önkormányzati óvodák 12 telephelyen működnek 950 férőhellyel. Egyébként Vásárhelyen a közelmúltban 1 óvoda, a Nádor utcai épült, felújították a Szabadság térit, a Malom utcait, az Oldalkosár utcai kettőt, a Szent István és a Magvető utcait.

A vásárhelyi Nádor utcai óvodában azonnal birtokba vették a vadonatúj játékokat a kicsik. Fotó: Schmidt Andrea
A vásárhelyi Nádor utcai óvodában azonnal birtokba vették a vadonatúj játékokat a kicsik. Fotó: Schmidt Andrea

Szentesen a legnagyobb fejlesztés két éve volt, akkor 200 millió forint ráfordítással bővítették és újították fel a Nyolcszínvirág óvodát. Az elmúlt időszakban kibővült másik két óvoda. A városban hozzávetőleg 950 óvodai hely van. Az egyik körzet intézményvezetője, Geréné Dunaháti-Vas Márta azt mondta: nagy változásra nem számít jövőre, ma is szinte minden hároméves óvodába jár.

Felújítások, bővítések

Most több mint 500 kisgyermek jár a hat csongrádi oviba, mondta Berkes Péterné intézményvezető. Bőven van még hely, valamelyik óvodába egész biztosan fel tudják venni a jövőre jelentkezőket. Az elmúlt időszakban információink szerint kisebb felújításokat végeztek: egy helyen a teraszt burkolták, máshol kifestették a falakat.

Makón várhatóan nem fog problémát okozni a változás, hiszen itt is az a gyakorlat, hogy a gyerekek döntő többsége 3 éves korban kerül oviba. Lesz elegendő pluszhely, hiszen például az Erdélyi püspök utcai óvodaépület 150 férőhelyes, és jelenleg 133 gyerek jár ide – az arányok a többi óvodában is hasonlók. Az Erdélyi püspök utcai tagóvodát tavaly újították fel, tavaly szeptember óta üzemel a korábbi 4 helyett 6 csoporttal – igaz, közben a Petőfi parki tagóvoda megszűnt. Most a református Bárka óvoda felújítása, bővítése zajlik, 126 millió forintból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az előítélet anatómiája: sikert aratott a Tizenkét dühös ember jogász szereplőkkel

Az előítéletekről szóló rendhagyó produkció akár repertoáron is maradhatna – úgy tűnik, igény lenne rá. Tovább olvasom