Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lesz költségvetése Szegednek - igaz, csak a jövő héten

Délelőtt 11-kor kezdték a költségvetés vitáját, 17 órára megegyeztek a képviselők. A vita érdemi része nem az ülésteremben zajlott, a megegyezés zárt ajtók mögött, egy óra alatt született. Nagy Ferenc fogja vezetni az IKV-t

Jövő pénteken 9 órakor újra közgyűlés, akkor szavaznak a költségvetésről. Mára befejezték.

Szavaznak

19.05: A szőregi művelődési ház bővítését és a Kálvária városrész nevét - feltételesen - megszavazzák. Az átvilágító bizottság zárójelentését elfogadják, Tóth Károly módosítóját - a bizottság bocsánatot kér a korábbi cégvezetőktől - nem. Döntenek arról is, hogy készfizető kezességet vállal a város a hőszolgáltató egymilliárd forintos hiteléért.

A szegedi közgyűlés képekben. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Nagy Ferenc fogja vezetni az IKV-t

18.44:
Zárt ülésen Nagy Ferencet választották az IKV élére. Korábban megírtuk: a 10 versenyben maradt jelölt közül őt támogatja a Fidesz. A jelölt korábban zárt ülésen mutatkozott be a vagyongazdálkodási bizottságnak, a pályázatából ez derült ki:

Nagy Ferenc igazságügyi szakértőként dolgozik, valamint az Espona Kft.-nél ügyvezető.  Építészmérnök és szerkezetépítő mérnök végzettsége van.

 Az IKV-nál új bérleti koncepció kidolgozását tartja indokoltnak. Szerinte „megfontolandó lehet bérlakások építése  a bontásra váró ingatlanokon, illetve a vegyes, de nagy többségben önkormányzati tulajdon megszüntetése a 100 százalékos városi tulajdon visszaállításával". A saját beruházások számát növelné. Korszerűsítő, funkcióbővítő beruházásokat képzel el a  meglévő ingatlanok esetében, ezek további bevételi forráshoz juttathatnák a várost. „A lakosság körében az ingatlanok hatékony bérbeadásának elengedhetetlen feltétele a bérlői bizalom kialakítása, mely csak folyamatos, részletes tájékoztatással érhető el" – áll a pályázatban.

Szünetet, aztán zárt ülést tartanak.

Művelődési ház és Kálvária

17.34: A Tömörkény István Művelődési Ház bővítése a téma, ez Rózsavölgyi József (Fidesz) indítványa. Solymos László nem látja értelmét, szerinte a meglévő ingatlannal ellátható a feladat.
A Kálvária városrész következik, erről már napirend előtt is tárgyaltak. Az előterjesztő Gyimesi László (Fidesz) szerint a helyi lakosság ismeri az ötletet, mert az még tavaly nyáron vetődött fel és 100 család mondott róla véleményt, valamint lakossági fórumot is tartottak.  

A Földrajzinév-bizottságot bár megkeresték, nem nyilvánított még véleményt, holott egy kormánydöntés miatt az ő jóváhagyásukra is szükség van. Ezért vagy egy következő közgyűlésen döntsenek, vagy most hozzanak feltételes döntést - javasolja Mózes Ervin. Az utóbbi tetszik jobban Gyimesi Lászlónak.

Vörös lett a tábla

17.23:
A négy kijelző közül az egyik feketéről vörösre váltott. - A fideszes képviselők jól viselik - jegyzi meg Botka László.


A szegedi közgyűlés képekben. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Megállapodtak, jövő héten lesz költségvetés!

17.04:
- Hosszúra nyúlt, de hatékony volt a  szünet, mert megállapodás született a költségvetésről - mondja Botka László és ismerteti, miben egyeztek meg: az 540 milliós osztalékot a három cégnek - IKV, Ritek, Nagybani Piac - maradéktalanul be kell fizetnie a városnak.

A polgármesteri hivatalt illetően 100 milliós nagyságrendű elvonást hajtanak végre. Ez 18 fős létszámleépítést jelent, de a kirendeltségeket nem kell bezárni.
Mivel újabb módosítót az szmsz szerint nem lehet most már benyújtani, ezért a polgármester visszavonja a költségvetési rendeletet, de jövő pénteken újra összegyűlnek a képviselők, és arra az ülésre Botka László benyújtja a kompromisszumos költségvetést. A képviselők csak a szándékot bizonyítandó, kézfenntartással szavaznak arról, hogy ezt jövő héten megszavazzák.

Azért mára még nincs vége, folytatják a többi napirenddel.

Még mindig szünet

16.48: A szünet még mindig tart. A képviselők ezek szerint hatékonyabbak, ha nem a közgyűlésben, a nyilvánosság előtt tárgyalnak?

A józan ész felüti a fejét

15.35:
Ha a két már említett módosítót visszavonják, aláírja a költségvetést - mondja Botka, mire Bohács 15 perc szünetet kér. Botka szerint a józan ész felütötte a fejét.

Homokra épített légvár

15.32: A Fidesz homokra épített légvárat - összegzi a fideszes módosítókat Nagy Sándor, aki szerint a vita nem volt fölösleges, és a szegedi választópolgárok ismerik a választási lehetőségeket.

A szegedi közgyűlés képekben. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Nem lesz itt ma költségvetés

15.08:
Juhász Gyula már lemondott arról, hogy ma költségvetés lesz. 
Magyarázzák már el, hogy a három cég miért nem adja vissza a város 540 millió forintját! - kéri Botka a Fidesz-KDNP-t, aztán a bejelentkezett képviselőket egyesével.
- Ez politikai színjáték, ezért én inkább a körzetemért fogok lobbizni - hagyja figyelmen kívül a felszólítást Mihálffy Béla, aki útépítésre, játszótérfejlesztésre szeretne pénzt. 
Botka újrakezdi: a Ritek Zrt. miért nem adja vissza a 170 milliót? Az ön unokatestvére vezeti a céget! Kérjen tőle útépítésre - javasolja Mihálffynak.

Apagyilkos

15.01:
Kohári szerint a költségvetésben fiktív tétel a piac 330 milliója, mert úgysem tudja a cég kifizetni. Botka szerint vicces, hogy a Fidesz azzal érvel, hogy azért nem fizeti ki a vállalat a pénzt, mert elköltötte. Azt mondja, ez olyan, mintha egy apagyilkos azért kérné a büntetése csökkentését, mert árva.


Botka: Kohári képviselő úr a legjobb feszültségoldó!

14.47:
Kohári Nándor úgy érzi, a városvezetés be akarja záratni a Mars téri piacot.
- Nándi, ezt mondd már el még egyszer! - kéri Botka László, majd hozzáteszi: a képviselő nyolc tüntetést szervezett éveken keresztül a Mars téri beruházás ellen.
- Kohári képviselő úr a legjobb feszültségoldó - állapítja meg a polgármester, aki örömmel konstatálja, hogy a képviselő újra hozzászólásra jelentkezett.
Haág Zalán beszél, szerinte most a városi cégek jobban gazdálkodnak, mint a korábbi ciklusokban.
Nevetés a szocialisták padsoraiban.

Eltörhet egy cső

14.28:
Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szerint meg kell kérdezni, hogy miért tartunk itt. Válaszol is: a látványberuházások miatt. A költségvetés pedig provokatív - mondja. Szerinte amit Botka csinál, "klasszikus kommunista módszer". A képviselő úgy véli, a piactól nem lehet kérni a 330 milliót, tőkére szüksége van a cégnek, mert bármi történhet, eltörhet például egy cső.
Szentgyörgyi Pál szerint nem a várost, hanem cégeket képviselnek itt egyes képviselők. A cégek (konkrétan a Vásár és Piac és a SZINT Kft.) önkormányzat pénzből támogatnak fideszes rendezvényeket.
Haág Zalán - mint a SZINT felügyelőbizottsági elnöke - azt mondja, a cég által szervezett partnertalálkozón nem vett részt senki a Fidesz-KDNP-ből. Szerinte Szentgyörgyi mélyre süllyedt felszólalásában. A Vásár és Piac esetében pedig azt javasolja, ha bűncselekményt gyanítanak a szocialisták, tegyenek feljelentést.
Botka szerint a SZINT-nek csak egy partnere van, az önkormányzat. Ha 800 ezer forintért szervezett partnertalálkozót, és azon a képviselők közül senki nem volt ott, az mindenképp érdekes, és ki kell vizsgálni.

Pocsai Blanka a közoktatásról

14.22: Pocsai Blanka folytatja a közoktatásról szóló mondanivalóját, amelyet - "politikai homokozó" - a szünet előtt kezdett. Politikai hangulatkeltéssel vádolja a szocialistákat, az oktatási bizottság viszont félretette a politikát, az ő módosító javaslatuk "életben tartja annak lehetőségét", hogy az intézmények visszakapjanak valamit: 100 millió forintot.

Bűzös, undorító varangyos békák

14.13:
Juhász Gyula szerint a városvezetés úgy tesz, mintha az önkormányzati cégek "bűzös, undorító varangyos békák" lennének.
A polgármester szerint "érthetetlen, sőt gyanús", hogy a fideszes képviselők védik a Vásár és Piacot, amely a tulajdonosi döntés ellenére elköltötte a bérleti díj egy részét.

Mars tér - újra

14.11: Kohári Nándor (Fidesz) szerint a 330 millió forint, amit a Szegedi Vásár és Piac Kft. tagi kölcsönként kapott, és vissza kellene fizetnie, nem áll a cég rendelkezésére. Ha ezt mégis kéri tőle a város, végül bezárhatna a Mars téri piac.
Botka ezt tipikus fideszes terelésnek nevezi:
- A város pénzén megépítettük a csarnokot, ezáltal a piac bevételhez jutott, amikor a nagycsarnok üzleteinek bérleti jogát értékesítette. Nem az üzemi bevételből, hanem ebből kell fizetnie a városnak - mondja a polgármester, és hozzáteszi: a cég 110 milliót költött jóvá nem hagyott beszerzésekre, ami nem maradhat következmény nélkül.
- A városnak vannak jó brandjei, mint a SZIN, a szabadtéri és a piac, ezeknek ne keltsük rossz hírét - kéri Juhász Gyula a polgármestert és az alpolgármestert.

A szegedi közgyűlés képekben. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


14.02:
Folytatódik a közgyűlés. A szünetben több képviselő is - nem hivatalosan - úgy tippelt: nem lesz ma elfogadott költségvetése Szegednek.

12.47: A képviselők ebédszünetet tartanak, de a költségvetési vitát nem zárták le.

Fiktív bevétel

12.46: Kozma József szerint a Fidesz-KDNP már megegyezett a Jobbikkal, hogy együtt szavaznak költségvetés témában.
Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) arról beszél, hogy nem valószínű, hogy annyi ingatlant el lehetne adni, amennyit a Fidesz-KDNP a módosítójában tervez. Bevétel nem lesz, az önkormányzat fizetésképtelenné válik.

Politikai homokozó

12.39: Pocsai Blanka szerint a 800 milliós elvonás miatt kényszerhelyzetbe kerültek az iskolák. Szerinte a közgyűlés politikai homokozó, a közoktatásért az MSZP semmit nem tesz, de a Fidesz-KDNP egy korábbi javaslatát sem tudta támogatni, mert az sem tett eleget az oktatásért. Az oktatási bizottság elnökeként mást javasolt – ha minden igaz, ezt későbbi hozzászólásában fejti majd ki.

Stílus

12.31: Az arrogáns és diktatórikus stílust fejezze be. Ha így tesz, megkapja tőlük is a támogatást – javasolja a polgármesternek Mihálffy Béla (Fidesz).

Szentistványi Istvánnak nem először hányják a szemére, hogy csak panaszkodik, de nem nyújtott be módosító indítványt. A képviselő szerint őt még soha nem keresték egyeztetés céljából.

Arrogancia és sértés – ez dől a polgármesterből és az alpolgármesterből Pocsai Blanka(Fidesz) szerint is.

Itt alszunk

12.09:
Hüvös László (Fidesz) szerint mindenki azt szeretné, hogy legyen költségvetés, és úgy érzi, az álláspontok közeledtek a tárgyalások során. Solymos László szerint nem.
Bohács Zsolt frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a sajtót ijesztgeti, szerinte - ha így haladunk - éjfélig is tarthat a közgyűlés.

Botka két feltétele

12.01:
Haág Zalán visszavonja a költségvetés módosítását célzó 46 pontot - a hozzácsatolt sporttámogatási javaslatot nem -, és azt kéri, hogy a vagyongazdálkodási és a városüzemeltetési bizottság módosítóit fogadják el - ez egyébként hasonló a 46 ponthoz.

Botka László azt mondja, két esetben nem is mérlegel, hanem nem írja alá a költségvetést. Akkor, ha a képviselők elfogadják a hivatalra vonatkozó előterjesztést - mert ez munkajogi elvesztett perekhez vezetne. Nem írja alá ezen kívül akkor sem, ha megszavazzák azt az előterjesztést, amely az ingatlan értékesítésből bejövő összeget növelné ("hasraütésszerűen" 400 millióról 1,7 milliárd forintra)  - mert nincs rá reális esély, hogy ez a pénz befolyik. Vagyis nemlétező bevételt osztanának el.
Más kérdés, hogy a többi előterjesztéssel sem ért egyet, de a fenti kettő elfogadása esetén nem lesz költségvetés.

A szegedi közgyűlés képekben. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Halványlila gőz

11.49: A polgármesteri hivatal működési költségét csökkentené a Fidesz-KDNP, ezzel kapcsolatban Mózes Ervin címzetes főjegyző mond véleményt (korábban megírtuk, a Fidesz-KDNP által elvárt 322 millió forintos elvonást csak létszámleépítéssel lehetne elérni):
- A hivatalban 366 olyan kollégám van, aki kevesebbet keres mint egy bizottsági elnök vagy egy tanácsnok. Na most ki keres sokat? Az apparátus biztos nem. A munkatársaim agyon vannak terhelve, erkölcsi és anyagi megbecsülést nem kapnak. Önök nyilván szakértőkkel dolgoznak. Akkor javaslom: cseréljék le a szakértőikert, mert a közigazgatásról halványlila gőzük sincs. Nem tudom végrehajtani a létszámcsökkentést, mert nincs jogalapja. A hatósági ügyintézés összeomlik, ha elfogadják ezt az előterjesztést.

Ki nem mond igazat?

11.33: Botka szerint nem szűntek meg pedagógus álláshelyek Szegeden. Haág Zalán erre úgy reagál, hogy a polgármester "jól megtanult hazudni", mert nem igaz, hogy a 800 milliós elvonás miatt nem küldtek el pedagógusokat - szerződéseseket igenis elküldtek. Azt mondja, nem akarnak több pénzt adni a cégeknek.
Ön nem mond igazat - reagál Botka. Kifejti: az IKV-nál, a Riteknél, a Nagybani Piacnál összesen 540 milliót hagyna a Fidesz-KDNP.

Póda szerint Botka japán Pearl Harborban

11.20:
A beruházások 70 százaléka az unió által támogatott, és az idén kevesebbet költenek sajáterős fejlesztésre - mondja Szentgyörgyi Pál (MSZP).
- Ön a város polgármestere, ön terjesztette elő a költségvetést, meglepő, hogy rossznak tartja - mondja a polgármesternek Póda Jenő, akinek ez már a hatodik költségvetése.  A takarékosságra való törekvés nem érhető tetten - kifogásolja, és azt mondja, Botka úgy viselkedett, mint a japánok Pearl Harborban, ez vezetett tanárok elbocsátásához.

Botka: ha ez a pénz ennyire fáj, akkor miért nem az iskoláknak, és miért a városi cégeknek kérnek 800 milliós átcsoportosítást? A polgármester szerint júniusra fizetésképtelen lenne Szeged a Fidesz-KDNP módosítójával.

Költségvetési vita - kezdődik!

11.03:
Nekivágnak ebéd előtt.
Botka László arról beszél, hogy a kormány összességében 1328 millió forinttal biztosít kevesebb forrást Szeged számára, "a Fidesz-KDNP pedig tavaly 733 millió forint kárt okozott a városnak". Ez összesen 2 milliárdos mínuszt  jelent 2011-hez képes. Ez leginkább a szociális támogatásokat érinti, de minden mást is, kivéve az önkormányzati cégeket - mondja."Rossz, igazságtalan, a városnak kárt okozó a költségvetést, de én ezeket a számokat a Fidesztől kaptam. A Fidesz-kormány elvonta, a helyi Fidesz pedig szétszórta a város pénzét" - fogalmaz a polgármester, aki szerint a költségvetés bár igazságtalan, egyensúlyban van.
Botka felhívja a figyelmet, hogy ha március 11-ig nem adják le a költségvetést, az államkincstár felfüggeszti a város finanszírozását mérlegelés nélkül.

Elfogadják-e a költségvetést a képviselők vagy nem? Fotó: Karnok Csaba - galéria


Az LMP nem számít rá, hogy lesz költségvetés

10.59: Szentistványi szerint jövő héten rendkívüli közgyűlés lesz. Ezek szerint arra tippel, hogy nem lesz ma elfogadott költségvetés?

47 ezer forint

10.51:
A szocialisták a 47 ezer forint köré építik a mondanivalójukat. Kozma József és Tóth Károly is kihasználja a szociális érzékenységről szóló beszédében a kommunikációs Fidesz-bakit.
A szociális érzékenységről Juhász Gyulának (KDNP) az éhségmenet jut az eszébe, és az, hogy az előző kormány tehet a kialakult helyzetről.

Lehet-e az IKV-nak önálló érdeke? A: igen, B: nem, C: kiforgatják Póda  szavait.

10.22: Lehet-e az IKV-nak önálló érdeke, vagy a városi cégeknek a város érdekeit kell maximálisan szem előtt tartani? - ez is kérdés az önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet módosítása kapcsán.
Póda Jenő (Fidesz) szerint lehet, de nem a fontos dolgokban és fő irányvonalakban. - Ne hagyjuk, hogy beégjen a tudatunkba, hogy nem lehet rövidtávú érdekellentét - javasolja a gazdasági tanácsnok. A polgármester szerint ezzel Póda remekül összefoglalta az elmúlt évet, amikor a városi cégek azon dolgoztak, hogy minél több pénzt költsenek el.
Solymos László alpolgármester levezeti: az önkormányzat céget alapít, rábízza a vagyonát. Ezek után hogy lehet rendben az, ha a vállalat és a város más érdekeket követ? De ő ezt nem is mondta - mondja Póda - aki szerint csak apróságokról lehet szó, és amúgy is értik a szocialisták, hogy miről beszél, csak kiforgatják a szavait.  

Igen a napirendre

10.08:
Egyhangúlag elfogadják a napirendet. A negyedik pont lesz a költségvetés.

Több képviselő panaszkodik, hogy a számítógépe elromlott, technikai szünet a javítás alatt. Állítólag csak a Linuxot kellett volna frissíteni a képviselők gépein.

A tömegközlekedés átalakításáról mégsem tárgyalnak

9.40:
Kalmár Ferenc (KDNP) visszavonná a tömegközlekedés átalakításáról szóló előterjesztést. Arra hivatkozik, hogy a körzetek képviselői még tárgyalásban vannak. - Ezzel csak az a gond, hogy nem ön az előterjesztő, hanem az SZKT igazgatója - reagál Botka László. Kalmár csak a sürgősséget jelezte, az előterjesztés a jelen lévő Tóth István Tiboré. Részéről rendben a visszavonás. A polgármester az iránt érdeklődik, hogy akkor hogyan takarítják meg a szükséges mintegy 200 millió forintot, valamint megkérdezi Kalmárt, hogy szüksége van-e további másfél évre a javaslata kidolgozásához.

Elfogadják-e a költségvetést a képviselők vagy nem? Fotó: Karnok Csaba
Elfogadják-e a költségvetést a képviselők vagy nem? Fotó: Karnok Csaba

Ennyi bölcs gondolat

9.32: Szentistványi István (LMP) szerint az elvonások ellenére a képviselőknek törekedni kell rá, hogy élhetővé, túlélhetővé tegyék a mindennapokat. A költségvetés viszont nem törekszik erre. Ezt a képviselő egyébként elmondta csütörtökön sajtótájékoztatón is. 
Botka László polgármester azt kérdezi tőle, ha ennyi bölcs gondolata van, miért nem nyújtott be módosítót.

Kolbászos kerítés és a kecske

9.26: Ménesi Imre (MSZP) szerint az emberek meglepődtek a fizetésükön, de nem azért mert olyan sok. A Fidesz kolbászos kerítést ígért, de már nem csak kolbász nincs, hanem a kerítést is viszik. Ez is napirend előtt hangzik el. 47 ezer forintól nem lehet megélni, aki szerint igen, az kecskét fejjen, ne a lakosságot.

A kommunistánál nincs kártékonyabb

9.23:
A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, a kommunista eltorzult lélek - idézi Szolzsenyicint Haág Zalán (KDNP) napirend előtt.

A pénzügyi bizottságra várunk

9.12:
A Fidesz–KDNP 46 ponton módosítaná a költségvetést. De meg tudnak-e  végül egyezni? A folyosón is ezt találgatják. Rövidesen kezdünk. Vagy mégsem? A polgármester, az alpolgármester, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője még hiányzik.

Ők végül megérkeznek, de a pénzügyi bizottság még ülésezik.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Együgyű 2012. február 27. 14:04
  „Lesz költségvetése Szegednek - igaz, csak a jövő héten
  A cikk elolvasása után levonhatnánk, hogy, ez az írás valójában nem is a szegedi városházi közgyűlésről készült.
  Az itt elhangzottak kísértetiesen hasonlítanak, arra a milyen cirkusz folyik az országgyűlésben. A hangsúly a pártok torzsalkodásán van. Az egyéni és a kiváltságos személyek anyagi gyarapodása a kiemelt téma, vita. Szeged polgárai mintha nem is számítanának! A város cégeinek a gazdasági érdekei igen fontosak!!! A városé már nem? Az oktatás smafu! Ezek szerint a jövőgenerációja legyen lehetőleg igen buta. Tálán a buta fejeket lehet legjobban a susnyásba vinni? Értelmetlen, felesleges javaslatok a legfontosabbak!
  Megy már 2-éve a komcsizás. Talán itt is 2014-ig? Nem nagyon olvastam értelmes, szakszerű, jobbító szándékú javaslatot!
  Már várom az EU hibáztatását is a városháza alatt! Ennyi jól megfizetett, alkalmatlan, ember ritkán látható a közgyűlésben.
  Egy elismerésem van. Igazán helyi szinten is kiválóan átvágták egyesek a rájuk szavazókat. Süketeléssel és felelősségre vonás nélkül könnyen tehetik!!!
  OFF.”
 • 63. kakoszeged 2012. február 27. 08:29
  „az első képen Ptter mit gyömöszöl a tatyóba?...a 39. képen meg az a böllér sapka.... :DDD”
 • 62. igazságkereső 2012. február 26. 17:55
  „A tömegközlekedés - amit ma már közösségi közlekedésnek neveznek! - kritikán aluli, a járatritkítások, menetrend be nem tartása és még lehetne sorolni mindazt, ami a közlekedőket (utasokat!) zavarja, de úgy tűnik, hogy ez senkit nem zavar az ezért felelős személyek közül! Akik ezt így szervezték meg, egészen biztos, hogy utaznak sem trolibuszon,sem autóbuszon, valószínű hogy gépkocsit tesznek alájuk, így nyilván nem is érzékelik azokat az anomáliákat, melyek a drága jegyet, bérletet vásárlókat idegesítik nap mint nap! Ideje lenne kibújni végre az "elefántcsont toronyból! Van erre remény,vagy továbbra is az élhetetlen város jut a lakosságnak?!!”
 • 61. Francois 2012. február 26. 14:56
  „"Ha 800 ezer forintért szervezett partnertalálkozót" Gondolom itt az iskolaigazgatók meg vendégeléséről volt szó:D Szerény nyomott véleményem szerint, ők partnerek :D 8 kiló nem olyan sok, főleg ha volt a csapatban egy két szia ,pia, olimpia bajnok:D Mit kell ezen vizsgálni?! Ez jobb helyeken úgy csinálják 4 kiló a tényleges a többit rüsztölik 2 felé! :D Fel kell jelenteni a vendéglátó egységet, ennyi..... :D :D”
 • 60. Francois 2012. február 26. 14:47
  „"Ha 800 ezer forintért szervezett partnertalálkozót" Gondolom itt az iskolaigazgatók meg vendégeléséről volt szó:D Szerény nyomott véleményem szerint, ők partnerek :D 8 kiló nem olyan sok, főleg ha volt a csapatban egy két szia ,pia, olimpia bajnok:D Mit kell ezen vizsgálni?! Ez jobb helyeken úgy csinálják 4 kiló a tényleges a többit rüsztölik 2 felé! :D Fel kell jelenteni a vendéglátó egységet, ennyi..... :D :D”
 • 59. plebanoska 2012. február 26. 10:02
  „Ennél a Szint kft nél sok mindent vizsgálni kellene! Ja és nem olvastam a muzeológus milyen posztról mondott le?!”
 • 58. rika10 2012. február 25. 17:33
  „Tegnapi délmanciban arról írtak, hogy tisztségviselőket kell elküldeni, hogy csökkenjen a kiadás én ehhez teszek még egy javaslatot ÜGYÉSZEK-ből van túl sok, nagyon ráérnek egy-egy ügyön tollászkodni. Bíró dönt fontos személyiség, ügyvéd kell őket az ügyfél fizeti, kérem tisztelettel a felét küldjék el és máris csökken a kiadás.”
 • 57. baba60 2012. február 25. 14:28
  „Hogyan van az, hogy a "zártajtós" megbeszélés előtt a fideszes városi cégeknél nincs és nem volt és nem is lesz pénz amit vissza tudnak fizetni, aztán egyszerre már van is és rendezik a tartozásukat? Hányadék amit a fideszes képviselők művelnek a városházán. Olyan a közlekedéssel kapcsolatos indítványt nyújt be a Kalmár bizottsági elnök vagy mi a szösz amit a terület képviselőivel nem is egyeztet. Igaz többet van Pesten mint itthon, meg az se tudja, hogy a buszt meg a trolit pláne a villamost eszik-e vagy isszák és ő akar dönteni ezekről a kérdésekről. A szőregi képviselővel is jó lóra tettek az ottaniak, egyszer szól hozzá aztán akkor is kiderül, hogy minek is?
  Mi fog változni az uj IKV igazgatóval, hát őt is a fidesz delegálta <moderálva> Ezekért távolították el a régieket, hát akkor akár azok is maradhattak volna. Remélem lesz elszámoltatás amikor 2 év múlva coki lesz nekik és nem sikerül kimagyarázkodniuk.
  Csak remélni tudom, hogy Polgármesterünk még bírja humorral és erővel ezt a sok hülyeséget amit itt ezek időnként elővezetnek.”
 • 56. Léni 2012. február 25. 13:26
  „Miért is jut eszembe Esztergomról Szeged, vagy Szegedről Esztergom?”
 • 55. Logaritmus 2012. február 25. 13:13
  „A fideszesnek tényleg az unokatestvére a cégvezető? Cáfolta esetleg?”
 • 54. lukrecia 2012. február 25. 12:33
  „A népet nem nézik semmire sem, de hivatalosan őket képviselik. Egyszer alázatosabbak négyévenként amikor a szavazatokért kuncsorognak. Nem érzik a nép nehézségeit , mert a mindenkori átlagfizetés közel 10 szeresét viszik haza alaphangon. Kedvezményeik annyira szerteágazóak, hogy nem tudják mi az hogy parkolási gond, és egyebek. Érzéketlenek, mert a nagykoalíció a túlélésre játszik, és nem a képviseletre.”
 • 53. davido 2012. február 25. 11:44
  „Ez a közgyűlés arról szólt, ki rendelkezzen több pénz fölött, a polg. hivatalon és a megálmodott projekteken keresztül a szocik vagy a városi cégeken keresztül a Fidesz.
  Abban teljes volt az egyetértés, hogy a közszférától az iskoláktól legalább 700milliót (eredetileg 821milliót) el kell venni.
  Döntési helyzetben ugyanazt csinálják, bármit is mondanak előtte.
  ÍGY néz ki egy helyre kis magyar nagykoalíció, amely a nyilvánosság kizárásával hozza meg döntéseit, és a közgyűlést, amelyben választóikat kellene képviselniük, csak bábszínháznak használják.”
 • 52. zsemlemorzsa 2012. február 25. 11:00
  „Pocsai Blanka képviselő asszony azért bele tud nézni a kollégái szemébe, amikor majd a az iskolákat
  sújtó megszorítások miatt súlyos ezrekkel lesz kevesebb a pénztárcájuk?
  Az iskoláknak járó milliók átvándoroltak az önkormányzati cégekhez az ő és párttársai áldásos tevékenységének köszönhetően.”
 • 51. dottika 2012. február 25. 10:13
  „Gratulálok a jövőhéten elfogadásra kerülő költségvetéshez. Botka újra bebizonyította, hogy a város érdekében kész a kompromisszumra. ez mindennél fontosabb, mert működhet a város. Igaz, hogy a kormány elvonásai miatt nagyon sok a gond, probléma.”
 • 50. Logaritmus 2012. február 25. 10:09
  „Bubuk 47: mesélj arról is, hogy a fürdő egyébként hány százmillió hasznot hoz Szegednek? A szabadtéri játékok a fürdőnél is többe kerülnek de összességében ettől lesz ez a város jó, élhető és érdekes. Pár éve Szegedre jönni egynapos program volt, most már 3-4 napot is eltölthet a turista és nem unatkozik. Ennyit a fürdőről.”
 • 49. Kisg 2012. február 25. 09:11
  „KÖSZÖNÖM... :-( Pedig most lenne rá égető szükségem, hogy valaki elolvassa és esetleg segítsen, míg ki nem húzzák alólam az otthonomat, szó szerint. IKV-s ugyanis, bérlakás. Eddig kaptam lakásfenntartási támogatást, most nem, az új rendelkezések miatt. Bezzeg tegnap a királyi tévében azt hangoztatta egy kormánypárti politikus, hogy a romák felzárkóztatására van pénz, azt nem érinti a EU-szankció, meg a kohéziós források befagyasztása, mert az külön "szociális célokra fordítható büdzséből megy". CSÓKOLOM, HA VAN A SZOCIÁLIS BÜDZSÉBEN PÉNZ, MIÉRT IS KELL A SZEGÉNYEKTŐL, BETEGEKTŐL, ÖREGEKTŐL ELVENNI MINDENT??????”
 • 48. Kisg 2012. február 25. 09:01
  „moderálva offtopic”
 • 47. bubuk 2012. február 25. 07:28
  „Az a monstrum fürdő mennyit visz el a kasszából? Senki meg sem említette, hogy több, mint 500 millió a mínusz ezen a csúszdán.”
 • 46. jozko 2012. február 24. 23:10
  „Összehozták. Gyakorlatilag szinte mindent.
  A jövő pénteken már csak jópofizás lesz, az "előszavazás" megvolt.

  A nap <moderálva> kétégkívül Szentistvány / LMP / képviselő úr volt.
  Annyira próbálta magát fontossá tenni /már hét közben is.../-és annyira nem osztott szorzott a véleménye.
  Csak azt nem mondták neki: menj haza öreg, pihenj le, a te voksodra itt senki nincs rászorulva.
  Ciki.”
 • 45. Zsoltee0716 2012. február 24. 22:29
  „"Botka újrakezdi: a Ritek Zrt. miért nem adja vissza a 170 milliót? Az ön unokatestvére vezeti a céget! Kérjen tőle útépítésre - javasolja Mihálffynak. "

  Ezt de beégette. Nyíltan látszik is, hogy haveri( most mártestvéri is) alapon megy az egész. Kalmár haverja a Tóth István Tibor. Tiszta szégyenek.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hedda Gabler – a női Hamlet

A darab elsősorban a címszereplő miatt számít jelentős műnek. 1975-ben Trevor Nunn rendezésében filmváltozat is készült a drámából. Tovább olvasom