Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Lesz pénz, nem zárják be a zsinagógát

Szeged - Akár egy héten belül is pénzhez juthat a szegedi zsidó hitközség, és nekiláthatnak a zsinagóga felújításához – mondta pénteken Latorcai Csaba, államtitkár Szegeden. Úgy fogalmazott, az ügy elhúzódása a MAZSIHISZ belső vitájára vezethető vissza.
– Egymilliárd forintot szán a kormány a szegedi Új zsinagóga felújítására, az életveszély elhárításához azonnal rendelkezésre áll 150 millió forint – mondta Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár pénteken délben a szegedi Új zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az életveszély elhárításához szükséges pénz első részlete a szeptemberi kerekasztal beszélgetés óta elérhető, a felhasználásáról egy október 16-ai, a MAZSIHISZ-elnökségével folytatott egyeztetés rendelkezett. – A kormány ma is azt várja, hogy megtudja, kinek kell a támogatást utalni. Úgy tűnik, a kijelölés a MAZSIHISZ belső vitája miatt húzódik el – mondta az államtitkár.

Ledniczky András, a szegedi zsidó hitközség elnöke a MAZSIHISZ központosítási törekvéseiről beszélt, ugyanakkor azt mondta, a szegedi beruházást jó lenne, ha a zsinagógát 32 éve kezelő alapítvány koordinálná. Az államtitkári tájékoztatóra reagálva elmondta, annak is örülnek, ha az állam örökségvédelmi beruházás keretében újítaná fel a zsinagógát.

A kupola életveszélyessé vált a beázások miatt, ezért kellene bezárni. A szerző felvétele
A kupola életveszélyessé vált a beázások miatt, ezért kellene bezárni.
A szerző felvétele

A rendkívüli államtitkári látogatással és bejelentéssel egy időben faipari szakemberek és építészek is körbejárták a zsinagógát, fotóztak, jegyzeteltek. Felmérték a 111 éves épület állapotát. – A zsinagóga nem zár be. A téli nyitva tartás szerint lesz nyitva – mondta Ledniczky András a sajtótájékoztató végén.

Megírtuk, november 15-én bezárják Magyarország második legnagyobb zsinagógáját, ugyanis a kupola beázik, az épület életveszélyessé vált. Cikkünk után kommunikációs csata alakult ki a szeptemberben segítséget ígérő kormány és a szegedi zsidó hitközség között. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a felújításhoz szükséges pénz első 150 millió forintos részletéről azért nem született meg még a támogatási szerződés, mert sem a Mazsihisz, sem a szegedi hitközség „nem tudta megjelölni, ki legyen a támogatás kedvezményezettje", és ki tervezze meg a beruházás következő ütemeit. Markovics Zsolt főrabbi Lázár János szavaira úgy reagált, a miniszter pontosan tudja, hogy a zsinagóga felújítási ügyben nem a Mazsihisz, hanem a Szegedi Zsidó Hitközség a tárgyalópartner; furcsának találja, hogy a miniszter a Mazsihisz belső vitáira hivatkozva hárít és a zsidó közösségek vezetőit teszi felelőssé azért, hogy 6 sikertelen korábbi pályázat után most se tudni, mikor és mennyi állami támogatással lehet megkezdeni a zsinagóga felújítását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZTE-nek még nincs kancellárja

Balog Zoltán miniszter bejelentette az állami felsőoktatási intézmények kancellárjainak neveit. Nyolc intézményben - köztük a Szegedi Tudományegyetemen - nem volt eredményes pályázat. Tovább olvasom