Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Lesz sugárzás, de csak amíg a lézer lő

Lesz sugárzás, de csak amíg a lézer lő
Lesz sugárzás, de csak amíg a lézer lő. Mintha egy szobában fel-, majd lekapcsolnák a villanyt - hallhatták az épülő szegedi lézerközpontnál a zsombóiak. Két fizikus kísérte őket.
Zsombói, bordányi gazdálkodók, nyugdíjasok látogatták meg az épülő szegedi lézerközpontot hétfőn délután. Ők a zsombói Wesselényi Népfőiskola hallgatói. Az ország legidősebb ismeretterjesztő egyesülete 34. tanévében jár. Előadásain egyetemi oktatók magyarázzák el a világ legújabb eseményeit, vívmányait.

A lézer felhasználásának lehetőségeiről Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora beszélt Zsombón. Amikor el kellett dönteni, ebben a tanévben hová látogasson el a közösség, nyilvánvaló volt, az ELI-hez jönnek. Az építési területen Mucsi János, az ELI Nonprofit Kft. műszaki igazgatója tájékoztatta a vendégeket. A tizenegy hektáros telken már állnak az épületek, a vendégek láthatták, az egyik tényleg úgy néz ki, és akkora is, mint a Titanic eleje. A másikban meg, ha tűz lenne véletlenül, csak gázokkal lehetne oltani a műszerek miatt. Az üvegfalakon kívül fotovoltaikus elemek, belül hatalmas narancssárga burok, amelyet a műszaki igazgató agynak nevezett.
 
A legtöbb embert az érdekelte, hogy keletkezik-e veszélyes hulladék. Az ELI, mint kiderült, környezetbarát. Fotó: Schmidt Andrea
A legtöbb embert az érdekelte, hogy keletkezik-e veszélyes hulladék. Az ELI, mint kiderült, környezetbarát. Fotó: Schmidt Andrea

De vajon hogyan vezetik le a csapadékot az üvegépület tetejéről? Hányan fognak itt dolgozni? Hol alszanak, hol esznek? Hogyan tárolják a veszélyes hulladékot? Az esőt belül vezetik le, záportározóba gyűjtik, 150-200 dolgozó fogja segíteni 30-50 kutató munkáját, szállás, étterem később épül, arra nem adott pénzt az unió, ezek kiállítása nem volt része a projektnek. Ami a hulladékra vonatkozó kérdést illeti, a jelenlévő Szabó Gábor és Bor Zsolt lézerfizikus tisztázta: bár lesz itt sugárzás, amikor a lézer épp lő, sugárzó anyagot nem használnak, ilyen nem is keletkezik. Csak úgy kell elképzelni ezt, mint amikor egy szobában fel- és lekapcsolják a villanyt.

– Amit itt hallottam, jól kiegészítette azt, amit a témáról olvastam. Remélem, belülről is meg tudjuk nézni legközelebb – mondta a bordányi Szalai Antal, aki több mint húsz embert hozott magával. Sipos Mihály, a népfőiskola rektora azt szűrte le, hogy a lézerközpont sokféle kutatómunkát segít majd az orvostudomány, a biológia területén. Gyuris Zsolt zsombói polgármester azt mondta, az idő megmutatja, hogy ez a beruházás milyen közvetlen gazdasági hasznot hoz a vidéknek. Az ország, a tudomány és Szeged presztízse szempontjából azonban mindenképp fontos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még ki se bújt, de már mosolyog a kis gekkó

Még ki se bújt, de már mosolyog a kis gekkó
Nagyon izgalmas pillanatot örökített meg terráriumában az újszegedi Dénes Attila. Tovább olvasom