Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Leszakadóban a központtól

Fokozatosan lemarad Csongrád megye Magyarország fejlődési ütemétől. Bár megyénk gazdasági teljesítménye nő, és a régió, sőt a keleti országrész legjobbja, mégis egyre romlik az országos versenyben a helyzete. Csongrád megye gazdasága az unió 254 hasonló területi egységének listáján a 242.
Csongrád megye egyre inkább elmarad az ország fejlődésétől. Bár Csongrádban a legélénkebb a gazdaság a régióban, a megye nem emelkedik ki látványosan a lassan fejlődő Dél-Alföldből. A KSH adatai azt mutatják: Magyarországot Budapest környéke „húzza", az ottani gazdasági fejlődés hatalmas ütemű. A főváros GDP-je, bruttó hazai terméke már kétszeresen meghaladja az országos átlagot. Miközben Közép-Magyarország gazdasága a kibővült unió átlagának megfelelő értékeket produkál, a Dél-Alföld a gyorsan fejlődő központhoz képest fokozatosan esik vissza. Természetesen nem Csongrád megyében mérik a legrosszabb bruttó hazai termék értékeket. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megye gazdasága jóval gyengébben teljesít.

Érdekes következtetést vonhatunk le az egy főre, vásárlóerő-paritáson számolt GDP adatokból. A számítási eljárás során a különböző országok árszintjét egyeztetik, ezzel a bruttó hazai termék adatokat összehasonlíthatóvá teszik. Mindezt ráadásul a lakosság számarányának megfeleltetve fejezik ki. A huszonöt tagú unió átlagos értékét jelentősen, 25 százalékkal meghaladja Budapest vásárlóerő paritáson számolt, egy főre eső GDP-je. Csongrád megyében ugyanez a szám csak az uniós átlag 46 százaléka. Azaz az árszínvonalakból adódó különbséget kiiktatva a megye egy főre eső gazdasági termelése az uniós átlag felét sem éri el. Nógrádban ugyanez az érték 32 százalék.

Egy összehasonlítást idézett Lengyel Imre professzor a szegedi mindentudás egyetemén tartott előadásában a napokban, amikor azt mondta: Csongrád megye 254 európai térség listáján a 242. helyen áll GDP tekintetében. A Dél-Alföld nincs jó helyzetben, a bérek alacsonyak, a régió gazdasági helyzete nagyon lassan javul, a terület leszakadása nem állt meg, gazdaságának versenyképessége gyenge – állapította meg a közgazdász egyetemi tanár.

A KSH adatai azt mutatják, hogy a Dél-Alföld viszonylagos helyzete az évek során fokozatosan romlott. 1994 óta számolnak területi GDP adatokat, azóta a régió elmaradása az országos átlaghoz viszonyítva egyre nő. Csongrád megye 1995-ben még az ötödik legfejlettebb magyar megye volt, 2001-re visszaesett a tizedik helyre, majd 2003-ban egy helyet javított pozícióján. Csongrád pozíciója azonban nem tűnik olyan rossznak, ha figyelembe vesszük, hogy a szomszédos Bács-Kiskun megye a fejlettségi rangsor 15., Békés a 18. helyen áll. Az országostól jócskán elmaradó fejlődése ellenére Csongrád a fajlagos GDP alapján még ma is a keleti országrész legfejlettebb megyéje. A változások tendenciája alapján azonban könnyen megjósolható, hogy a megyék fejlettségi rangsorában Hajdú-Bihar akár már a következő évben maga mögé utasítja Csongrádot – áll a KSH jelentésében. Mivel a területi GDP adatok jelentős, közel kétéves késéssel készülnek el, lehet, hogy ez már be is következett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette… Tovább olvasom