Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Letették az új klinikai tömb alapkövét

Szeged - Letették az épülő magkórház és sürgősségi osztály alapkövét Szegeden. Az új klinika két oldalához csatlakozó szárnyakkal kialakuló klinikai tömb összesen 12,3 milliárd forintba kerül. Az elmúlt 30 év legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházásának kezdetén államtitkár, miniszter és rektor is jelen volt, a várost azonban senki nem képviselte.
Letették kedden az új klinikai tömb alapkövét. A 265 ágyas új klinikai épület és a 19 ágyas sürgősségi osztály kivitelezési munkáinak megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen jelen volt Szócska Miklósegészségügyi államtitkár, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Pál Attila, a Szent-Györgyi Albert Klinika Központ elnöke. Együtt betonozták be az építkezésen az alapkőbe azt a hengert, amelyben a két projekt támogatási szerződését és látványterveit, valamint a Délmagyarország mai és a Szegedi Egyetem című lap e havi számát helyezték el.

– Egy modern egyetem az oktatáson és a tudományos kutatáson túl a gazdasági fejlődésnek is lényeges szereplője – fogalmazott a rektor, aki kiemelte: bár a megye és Szeged térsége nem tartozik a gazdaságilag vibrálóan fejlődő régiók közé, ellenkezőleg, az egyik legelmaradottabb e tekintetben, a klinikai beruházás most előrelépést jelent.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének alapkőletétele. Fotó: Karnok Csaba - galéria

Sürgősségi tanszéket szeretnének

Az egyetem jelenleg 18, közvetlen betegellátást végző klinikán, 16 ambulancián és egy sürgősségi betegellátó osztályon fogadja az azonnali ellátásra szoruló betegeket. Ezeket egységesítik az új, 19 ágyas sürgősségi osztállyal, amely az előzetes számítások szerint évente több mint 100 ezer esetet lát majd el. – A párhuzamos diagnosztika és terápia megszűnik, így a költséghatékonyság nő – emelte ki Pál Attila, a klinikai központ elnöke, hozzátéve: olyan osztály születik ezzel, amely Szegeden még nem volt. A távlati cél pedig egy önálló sürgősségi tanszék létrehozása lesz, hogy bekapcsolódhasson a képzésbe is.

 
– Egyetemi emberként át tudom élni az alkalom fontosságát, és kollegiális örömmel osztozom rajta – mondta beszédében Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Kiemelte: Szegeden ezzel a beruházással az országos jövőkép valósul meg, vagyis hogy nem foltszerűen fejlesztenek, hanem integrálják az ellátórendszert, hatékonnyá téve ezzel a működést. – Az ország számos helyén épülnek, fejlődnek az egészségügyi intézmények. Az, hogy ez a gazdasági világválság idején is megtörténhet, annak bizonyítéka, hogy pénz van és lesz is – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: odafigyelnek majd, hogy mindez fenntartható is legyen.

A magkórház és a sürgősségi osztály két külön pályázati forrásból épül. Az új klinikával összeépülve létrejövő komplexum kialakítása összesen 12,3 milliárd forintba kerül, ebből 11 milliárd uniós támogatás. – Ennek elköltése a Szegedi Tudományegyetem életében nagy kihívás – mondta Majó Zoltán, az egyetem műszaki és gazdasági főigazgatója, aki hozzátette: a kivitelezés biztos kezekben van, hiszen az építők voltak már korábban az SZTE partnerei. – A már meglévő, 410 ágyas kórházhoz mindként oldalról új infrastruktúrát telepítenek, miközben a működést folyamatosan biztosítani kell. Ez szoros együttműködést kíván a felektől – emelte ki az építkezés nehézségeit. A munkálatok egyébként már mindkét részlegen elkezdődtek, és a jelen számítások szerint a terveknek megfelelően jövő decemberben elkezdődhet az osztályok beköltöztetése.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének alapkőletétele. Fotó: Karnok Csaba - galéria

A városvezetés nem volt jelen

Az alapkőletételen – bár a szegedi egészségügy elmúlt 30 évének legjelentősebb beruházásáról van szó – a város képviseletében senki nem volt jelen. Amikor ennek okáról érdeklődtünk, Botka László a következő választ tette közzé Facebook-oldalán: „Egy ilyen nagy volumenű, EU által támogatott beruházás előkészítése hosszú, több évet vesz igénybe. Maga az építkezés sokkal egyszerűbb és rövidebb. Kellett hozzá, hogy 2007-ben integráljuk az egyetemi és önkormányzati egészségügyi intézményeket, kellett hozzá, hogy sikeresen pályázzunk és lobbizzunk a Bajnai-kormánynál és az Uniónál, és kellett hozzá, hogy a város átvállalja a területrendezés és a közműépítés 750 millió forintnyi költségét. Most, hogy így visszaemlékszem, ezen döntéseinket hangosan támadta és kritizálta a Fidesz. A keddi alapkőletételnél viszont miniszter, államtitkár, képviselők, fideszes tisztségviselők ünnepelték saját magukat. Ezen akár fel is háborodhatnánk, de tudják, mit: én inkább elégtételt érzek!"

Korábban írtuk:

Az országszerte uniós támogatással megvalósuló kórházfejlesztésekkel javul a betegellátás színvonala és jobbá válnak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei - jelentette ki Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden Szegeden.

A csongrádi megyeszékhelyen és az ország több más pontján folyó kórházi beruházások bizonyítják, hogy Magyarországon épül, fejlődik az egészségügy - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének alapkőletételekor.

A szegedi fejlesztés javítja az ellátás hatékonyságát is, mivel párhuzamosan valósul meg a műtéti szakmák összevonását lehetővé tevő tömbkórház megépítése, valamint a sürgősségi és a koraszülött-ellátás fejlesztése - emelte ki Szócska Miklós.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének alapkőletétele. Fotó: Karnok Csaba - galéria
Az államtitkár úgy fogalmazott, két éve, amikor az Orbán-kormány átvette az egészségügy irányítását "nem is csontvázakat, hanem húsevő zombikat találtak". Az uniós fejlesztések rendszerstratégia nélkül indultak meg, és nagyon alapos munkát kellett végezni ahhoz, hogy tartalommal, értelemmel teljenek meg ezek a projektek. Ehhez tisztázni kellett többi között a a térségi csúcsintézmények feladatait, az ellátórendszerben betöltött helyét.

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta, 2007-ben indult az új klinikai tömb tervezése. Az egészségügyi beruházás összköltsége 12,3 milliárd forint, ebből 11 milliárdot uniós támogatás fedez. A 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes klinikai tömbben tucatnyi egészségügyi osztály, többi között az általános, ér-, szív- és szervtranszplantációs sebészet kap helyet, a beruházás a tervek szerint 2013 végére fejeződhet be - tudatta a szakember.

Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke közölte, az egyetem jelenleg 18, közvetlen betegellátást végző klinikán, 16 ambulancián és egy sürgősségi betegellátó osztályon fogadja az azonnali ellátásra szoruló betegeket.

A széttagolt rendszer kiváltására alakítják ki az új klinikai tömb szomszédságában az új, 19 ágyas, lényegében a teljes szakmai spektrumot lefedő sürgősségi betegellátó osztályt - mondta a professzor.
Az új, 670 millió forintból, szintén uniós támogatással kialakítandó osztály évente több mint 100 ezer, azonnali ellátást igénylő beteget lát majd el - tette hozzá.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. DobóI 2012. május 18. 07:53
  „Mennyivel jobban nézet ez az esemény ki Botka önmutogatása nélkül..”
 • 44. info 2012. május 17. 06:33
  „jaaaaa, akkor azért nem haladtak eddig mert díszelgésre vártak-röhej! ennyi idő alatt még egy gyerek is megszületik, mit egy, egy egész óvodára való-lehet bulizni.......Ha így haladunk, mire fölépül mindenkit elűznek ezekkel a módszerekkel amit csinálnak. Ezt már a csecsemő is átlátja. Őket is hálóingben kerekesszékben kellett volna odagurítani az alapkőletételhez.”
 • 43. TUTI 2012. május 16. 20:02
  „Kisg!

  DE azért itt vitatott, h pepezozo állitásai mennyire helytállóak!!
  Egy ágyon naponta 4.32 beteget megforgatni....ez nyilván tévedés, ha nem is meri beismerni.
  FeLfekvéses beteget esetleget... :)...
  Persze, ha pszichológusok csinálják....az már más kérdés! :)”
 • 42. Kisg 2012. május 16. 17:24
  „Pepezozo, tudod, nem nagyon szeretem a helyzetet, ami előállt pár éve az országban. Most nem "ezakormányahibás"-ozok, mert tény, hogy nem az utóbbi két év terméke, de attól még nem jó. A betegeket egynapos műtétek keretében futószalagon operálják, amivel 10 éve három-négy napot kórházban kellett tölteni, azzal most mehet a beteg aznap haza. Mi változott? A műtétek helye ennyivel gyorsabban gyógyul? A betegek esetében ennyivel javultak az otthoni ellenőrzés szintje? Régen egy szürkehályoggal bent kellett lenni pár napot, a beteget elaltatták a műtéthez, utána felügyelték. Most mi van? Bemegy, kap szemcseppet, injekciót a szemébe, és már műtik is. Anyunak mindkét szemét úgy műtötték, hogy csak szemcseppet kapott. Én a műtőben voltam vele, fogtam a kezét, és hallgattam, ahogy a pulzusmérő rohanni kezd, anyu meg szorította a kezemet, hogy mire véget ért a műtét, teljesen elzsibbadt. Kibírt már életében ezt-azt, de azt mondta, életben ilyen fájdalmat nem érzett. Az injekció sem jobb, igaz, ott a műtét nem olyan kellemetlen, viszont a szúrások nagyon fájnak.Legalábbis ha 10 betegből 9 ezt mondja, lehet benne valami... Szerintem ez embertelenség. Ide vezet a kapkodás, az ágyszámleépítés, és hány beteg kerül később vissza olyan egynapos műtétek után szövődménnyel, akik esetében megfelelő felügyelettel, gondozással ez kiküszöbölhető lett volna? Eleve műtét után egy-két nappal vissza kell menni. Ez fizikai megerőltetéssel jár, ami abban a stádiumban még nem lenne megengedhető.
  Pepe, egy háziorvos ismerősöm mesélte, hogy kihívták egy beteghez. Mentőt hívott, bevitette a sürgősségire. Másnap ugyanahhoz a beteghez ismét kihívták. A sürgősségin ugyanis ellátták(?????), majd hazaküldték - NULLA VESEMŰKÖDÉSSEL! Másnap ismét bevitette... Én is voltam már a kettes kórház sürgősségijén: a felvételes orvos egy olyan PSZICHIÁTER volt az újklinikáról, aki a pancserségéről volt hírhedt... (Belgyógyászati tünetekkel érkeztem, ha nem vagyok elég makacs, hazaküld ellátatlanul...)
  No comment.”
 • 41. hahaha62 2012. május 16. 14:48
  „csak már orvos nem marad.....addigra!”
 • 40. Bendegúz007 2012. május 16. 09:44
  „35.mil
  Nem rossz a látványterv de az 2009-es,én mutatok újabbat,igaz kevesebb tervel,de valószínű ez a végleges.
  http://www.u-szeged.hu/fejlesztesi-projektek/projekt-bemutatasa/latvanytervek-111213?objectParentFolderId=12695
  Ezt is nézzétek meg.”
 • 39. szandokán 2012. május 16. 09:33
  „Gumicsizmában jobban nézne ki ez a brigád”
 • 38. pepezozo 2012. május 16. 08:44
  „Sziasztok, egy-két pontosítás azoknak, akik a Vészhelyzetből ismerik csak a sürgősségi ellátást:

  A sürgősségi ellátás alapkövei: 1. Háziorvos, 2: OMSZ (mentés)/orvosi ügyelet, 3: kórházi sürgősségi ellátás. A legutóbbiba elvileg annak kellene csak bekerülni, akit az első két lépcső nem tud megfelelően ellátni. (Túl beteg, vagy az alapellátásnál nagyobb műszerezettség kell az ellátásához). Az, hogy ma itthon a betegek nagy részét a kórházban látják el, az pazarló, fölösleges, jelzi az alapellátás gondjait.

  A szakirodalom - illetve a jól működő sürgősségi ellátóhelyeken felgyűlt tapasztalat - szerint a sürgősségi osztályokat felkereső betegek mintegy 70%-a aznap hazamegy, mert olyan problémával kereste föl az osztályt, amit meg lehetett oldani járóbeteg ellátás keretén belül. Ez tény, statisztika, ezzel lehet vitatkozni, de kár. Ez nem azért van, mert kidobják a beteget az utcára, hanem mert nem kell a kórházba felvenni őket.

  A projekt keretén belül a legnagyobb betegforgalmat lebonyolító meglévő sürgősségi betegfogadóhelyeket terelik egy helyre, az új SBO épületbe. Ez érinti a belgyógyászati, a sebészeti, a traumatológiai, a neurológiai és részben a pszichiátriai ellátást. Az Egyetem részben a meglévő erőforrások átcsoportosításával kívánja a megfelelő dolgozói létszámot biztosítani, de abban biztosak lehettek, hogy ha fölépül az SBO azt működtetni is fogják. Vannak minimumfeltételek (melyek heteken belül megváltoznak), az osztálynak meg kell felelni ezeknek.

  A helikopterről mát vitáztunk, átmeneti megoldás a mostani repülőteres, lesz nemsokára helyette jobb, szebb, közelebbi. A helikopter most sem nem repül éjjel, ködben, esőben, hóban, akkor is gépkocsi hozza a beteget.

  Én sajnálom, hogy a politika ilyen szinten bekerült egy egészségügyi ellátóhely építésébe.

  Szívesen segítek eloszlatni a tévképzeteket, kérdezzetek :)”
 • 37. adamantium 2012. május 15. 22:52
  „30. lukrecia 2012.05.15. 19:27
  ne felejtsd, hogy egy kórházban a felszerelés többe kerül mint maga az épület”
 • 36. Mozimasiniszta 2012. május 15. 22:08
  „Ezen a nyavalyás kétezer ágyon rugóztok ? ha hatalmon maradhattak volna lehet hogy meg is csinálják, csak azért hogy hordágy Ágnes leépíthesse ! (Istenem ! mekkora biznic lett vóna !) napi téma : átadott már a Botka-Ujhelyi tandem -anno- félig se kész autópálya csomópontot, most építik a hozzá vezető utat ! Mi meg szívunk napi tíz kilométerrel ! strigulát a szép emlékű
  elvtárs neve mellé !”
 • 35. Mil 2012. május 15. 21:19
  „Mivel a DM egyszer sem tudott beszúrni legalább egy képet, látványtervet, itt van az egész kompletten :)

  http://epiteszforum.hu/node/11527”
 • 34. szatyi 2012. május 15. 20:59
  „Aki hiányolja Botkát és Újhelyit az gondoljon arra, hogy a parlamenti ülés ma hajnalban ért véget.
  Ott egy kicsi fontosabb dolgokról volt szó.”
 • 33. lukrecia 2012. május 15. 20:53
  „igen, elvtars”
 • 32. csonakos 2012. május 15. 20:32
  „Hmm... 2000 ágyas klinika! Jót akart nekünk ez a Botka! Energetikailag, fenntartásilag biztos sokkal olcsóbb, mint az a sok régi épület a Tisza partján. Jobb orvosi fizetésekkel Európa legjobb intézménye lehetett volna! A polgármester nem csak a mában gondolkodik, hanem a jövő nemzedékekre is gondol! Ezért olyan jó polgármestere Szegednek! Az egyetemről kikerülő rezidensek meg mindig biztos utánpótlást jelentenének a korszerű intézménynek.”
 • 31. Misi72 2012. május 15. 20:17
  „Az új épület a volt vasútihid helyét nem foglalja el?”
 • 30. lukrecia 2012. május 15. 19:27
  „25: na vegre valamiben egyet ertunk. Az egyetemnek elkellene adnia az osszes szettagolt belklinikai epuletet, es egy korszeru tombbe menni helyette. A szettagoltsag oriasi mukodesi koltseg tobbletet termel , semmi ertelme. Egy korhazi tombnek nem eppen a Szegedi legszebb partszakaszon kell a helyet foglalnia. Ezt ertekesiteni kellene.
  Az uj klinika tud tovabb is kifele terjeszkedni, ez lenne a jovo. Ez a 265 agy nekem nagyon kevesnek tunik , foleg ennyi penzbol. Aranyaron mernek ott mindent ::::????? Vagy csak a megszokott umbulda ??”
 • 29. lukrecia 2012. május 15. 19:14
  „Botkatol kulonosebben mar nem kell tartani. Az osszeferhetetlenseg vegett egyeb orszagos elfoglaltsagot fog kapni, es a pgm. titulusrol lemond vegre. Magyaran osszecsapnak a hullamok a feje felett. Ennyi eltekozolt ido utan mar nem tudja hitegetni a polgarokat miert nem tud munkahelyeket hozni a varosba. !!! A sok munkanelkuli es alul fizetett mind mind erezhetik a borukon a tiz evnel tobb eltekozolt idot.”
 • 28. maci53 2012. május 15. 18:58
  „Botka 2000 ágyas klinikát igért Ujhelyi haverjával,hol épül?Szívesen elmennék éjjeli őrnek.
  Magyarország szégyene Szeged,Botka és az MSZP miatt.Botka csak villamosozzon,biciklizzen a körforgalmaiban,üldögéjen azon a 4-5 padon a Lófaránál,ami több száz millióba került.Majd ha beteg lesz ,sátrat állítunk neki az új Dugótéren.”
 • 27. TUTI 2012. május 15. 18:56
  „((100 000 / 19) / 365) * 0.3 = 4.3258832 egy ágyon naponta!!! :) :) :) EZ TUTI??
  Na, bolindits mást ne engem!!! :)
  Még egy pontositást kérnek pepezozo! ...vagy ne szólj hozzá, ha nem értesz hozzá!”
 • 26. tol 2012. május 15. 18:49
  „kedves Pepezozo! A képgalériát néztem végig, úgyhogy légyszi a Délmagyar c. online napilapot kérdd számon! Amúgy - :)”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó volt az Árkádban, lezárták a környező utcákat

Újra nyitva az Árkád, a rendőrök nem találtak bombát. Tovább olvasom