Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Letették az új vérellátó alapkövét

Szeged - Napelemes, háromszintes új vérellátó központ épül Szegeden, a Földváry utcában. Az alapkövet pénteken tették le, júniusban a tervek szerint át is adják.
Letették pénteken az új szegedi vérellátó központ alapkövét a Földváry utcában. Uniós pénzből két városban, Pécsett és Szegeden építenek új ingatlant, összesen 3 milliárd forintból.

– Régóta vártunk már erre. A gondolat, hogy a szegedi központ új épületbe kerüljön, először 10 éve fogalmazódott meg – mondta el Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója. Hozzátette: szó volt a jelenlegi, 1976-ban épült ingatlan felújításáról is, de kiderült: az többe került volna, mint egy építkezés.

Háromszintes lesz az új véradóközpont, melynek alapkövét tegnap rakták le a Földváry utcában. Fotó: Karnok Csaba
Háromszintes lesz az új véradóközpont, melynek alapkövét pénteken rakták le a Földváry utcában.
Fotó: Karnok Csaba

– Sokat pályáztunk, végül 2011-ben tudtuk erre pénz nyerni Péccsel közösen.

Az új vérellátó központ L alakú, akadálymentes épülete háromszintes lesz. Az 1340 négyzetméteren az eddigieknél jóval modernebb körülmények között fogadják majd a véradókat, a funkcionális építésnek köszönhetően pedig hatékonyabb lesz majd a centralizált és automatizált vérkészítmény-előállítás. Az épület energiaellátását napelemek is segítik. Az építkezés a tervek szerint jövő júniusban fejeződik be.

Olvasóink írták

 • 7. tol 2013. október 27. 21:04
  „hát, ja. Meg minek a véradás. Sámándobok szóljatok !”
 • 6. TELSTAR 2013. október 27. 15:58
  „Ugyan minek kell még véradásra is autóval menni?”
 • 5. tol 2013. október 27. 11:59
  „kívánatoslenne, ha egy újabb híradásban az önzetlen véradókat megnyugtatná a Délmagyar, hogy - igen, gondoltak a tervezök a parkolásra, lesz megfelelö ingyenes parkolási lehetöség...”
 • 4. papagaly 2013. október 27. 10:45
  „Az épület 1. De ki fog vért adni a szép új épületben? Meg tényleg, hol lehet parkolni? Ne kelljen már azért is fizetni! Nem azért adtam a vért (65x) , de egyre kevesebbet adtak köszönetképp, míg a piszkos nyugaton, szinte meg lehetett belőle élni.
  Meg aszongyák, egyre kevesebb a véradó! Pedig egyre csökken a rezsí, csak a megélhetés egyre drágább.
  És sajnos, a 66. véradást már nem érem meg, semmi bajom, csak elmúltam 60. És hiába adnék szívesen vért, - a trombocitáimat dícsérték-, nem kellek, még, ha a fiatalok nem is adnak.
  Pedig, becs´ szó, jobban éreztem magam utána mindig.
  Éljen az új (üres) épület!”
 • 3. aas 2013. október 26. 14:50
  „Undorító hogy a régi épületekre a város vezetése az elmúlt évtizedekben semmit sem költött utána kijelentik hogy olcsóbb újat építeni. Olyat ami 2 év múlva elemeire esik szét lásd. Árkád? A polg. mesternek jó biznisz a belvárosi ingatlanok biznisze. Arról nem is beszélve, hogy aki nem az asztal mellől tervezte ezt a helyet hanem minden nap arra jár tudja, hogy pl. amikor a kukás autó megy arra, az utcában áll a dugó, a busz stb. Arról nem is beszélve, hogy ilyen kis sikátorokban hogyan fognak az autók közlekedni? Ugyanis a klinikáktól jó messzire tették, tehát csak kocsival lehet szállítani a vért. + a hűséges véradók sem fognak tudni hol parkolni. Maximum a fizető zónán kívülről cammoghatnak be de ezt senki sem fogja vállalni így még kevesebb lesz a véradó. Ismét 1 grandiózus, felesleges, luxus beruházás. Talán ha a vérért pénzt adnának mint más országokban akkor több lenne a véradó is.”
 • 2. csanyiv 2013. október 26. 14:19
  „Lehet tudni, hogy mi lesz a régi épülettel? Nem egy városképi jelentőségű szépség (a körintenzívvel egyetemben), elképzelhető, hogy felújítás hiányában elbontják, parkosítják, vagy helyet csinálnak valami értékesebb épületnek? Szerintem a parkolási rendet könnyen megváltoztathatják úgy, hogy legyen néhány fenntartott hely a Honvéd tér oldalában.”
 • 1. Pimpa42 2013. október 26. 12:09
  „Félve kérdezem, hogy gondoltak-e arra, hogy a gépjárművel érkező véradók tudjanak ingyenesen parkolni?
  Egyébként szerintem a jelenlegi véradó állomással sincs a véradás körülményeit tekintve nagy probléma: ágy van, tiszta a helyiség, az ott dolgozók kedvesek általában. Azt viszont látható, hogy mint minden területén az egészségügynek, itt is a mindennapi fogyó felszereléssel van gond.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpáti Tibor tárlata a Kass Galériában

A Szegedről indult, a The New Yorker magazinnak is dolgozó grafikus, Kárpáti Tibor munkáiból nyílt pénteken kiállítás a Kass Galériában. Tovább olvasom