Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán

Szeged - Amatőr és hivatásos cukrászok szállták meg szombaton az Árkádot, ahol a K2 Torta Csatán megmutathatták: ki is a nagyobb tortadíszítő.
21 amatőr és 7 hivatásos indult a megmérettetésen, a közönség közé elvegyülve figyeltük, melyik torta tetszik a látogatóknak. Mindkét kategóriában 3-3 órát kaptak a versenyzők művük elkészítésére, míg az amatőrök délelőtt, a profik délután kezdtek.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Délutánra hatalmas asztalokon sorakoztak a az amatőrök tortái: a letisztult formákon túl „igazi" kalapot, levágott Huski-fejet, törpékkel megtámasztott hóembert, valamint magyar motívumokkal díszített édességeket is láttunk. – Nekem nem teszik, hogy erős paprika, búzavirág és papucs is került a tortára. Ez túlzás, mondhatni giccses. Sokkal szebb, ha a kevesebb a minta, mint ennél a fekete, egyszerű sárga virágokkal kirakott süteménynél. Egyértelmű, hogy sokat dolgoztak a négyemeletes páván is, de azt sem raknám ki az esküvőmön – vélekedett a lányaival az Árkádba látogató Anett.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Maláj zsűrielnök

A verseny zsűrizését hazai elismert cukrászok vállalták magukra, zsűri elnökének pedig Kelvin Chua világhírű cukrászművész fogadta el a szervezők felkérését. Kelvin Chua nemcsak hazájában, hanem az egész világon elismert cukrász művész. Számos díjat nyert az Egyesült Királyságban éppúgy, mint más országokban.

Miközben a tömeg a kiállított darabokban gyönyörködött, a hivatásosok is nekiláttak versenydarabjuk elkészítéséhez. – Fabergé tojás-tortát készítek: előgyúrtam a K2-t, ez egy nehéz forma, még soha sem készítettem ilyet. Airbrush-sal festek, először enyhén tört fehéret hordok fel. A díszítés a hobbim, szeretek versenyezni: legutóbb a tápióbicskei grillázsfesztiválon aranyérmet nyertem egy nonfiguratív alkotással – magyarázta a kisteleki cukrász, Bitóné Szilvi. Keze alatt gyorsan tortaformát öltött a hungarocell alap – ugyanis a K2 Torta Csata nem a sütésről, hanem a díszítésről szólt – sorra kerültek fel a rétegek, majd festés után a kézzel formált Fabergé tojás.

Venczelné Vígh Maja Venesz-díjas mestercukrásztól megtudtuk, a zsűri 5 szempontot figyel az értékelésnél. Az amatőr tortákat végignézve Ludvig Mária hozzátette: kellemesen csalódott a versenyművekben. – Megjelentek az angol, amerikai stílusra jellemző nagyon túldíszített torták. Pasztell színek mellett a habos-babos a kelendő – mondta a szakoktató.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A mai verseny apropója, hogy a cukrászatról az embereknek ne csak a piskóta és a mignon jusson eszébe. Magyarországon még nem annyira ismert a cukrászművészet, pedig hazánkban többen világ- és olimpiai bajnokok. Külföldön már elterjedt, hogy művészien díszített hungarocell tortákat rendelnek dekorációnak – tudtuk meg Haluska Andreától. A K2 Torta Csata főszervezője szerint a főzős tévéműsorok is segítenek a művészet terjedésében, így növekvő az érdeklődés a tortadíszítés iránt. – A cukrászok rájöttek, hogy az airbrush-sal, azaz festékszóró pisztollyal sokkal szebb festéseket tudnak készíteni.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Korábban

A K2 Torta Csatán háziasszonyok, hobbicukrászok mérhetik össze tudásukat egész nap: negyven versenyző három kategóriában – amatőr tortadíszítő, cukrász, családi és eszköz nélküli kategória – készít kreációkat, hungarocellből. Bemutatót tart Erdős Hanna világ- és háromszoros olimpiai bajnok mestercukrász, Farkas Vilmos (tortaforma) és Ladányi Ildikó (karamell). A zsűri elnöke és a rendezvény díszvendége Kelvin Chua világhírű glazúrművész, aki tegnap a John Bull Pub és Étteremben tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be a szegedi közönségnek.

Olvasóink írták

  • 6. Zsuzsa138 2012. november 18. 16:24
    „Amatinak is köszönöm a infot. Bevallom azért a cukrászdánál kerestem a megoldást, mert nem tudtam, hogy van más lehetőség.”
  • 5. Zsuzsa138 2012. november 18. 16:19
    „4. gevekft

    Gratulálok a párjának és köszönöm az infot! További jó munkát és sikereket kívánok!”
  • 4. gevekft 2012. november 18. 15:36
    „Kedves Zsuzsa38
    A tegnapi szegedi versenyen a párom a cukrász kategóriában 2. helyen végzett, ezt csak úgy megemlítem Önnke.
    A mi Torta Stúdiónk egyébként az Ön által kért igényeket maradéktalanul el tudja készíteni, nem is írok többet, inkább ajánlanám a képeket a FACEBOOK oldalunko, kérem keressen rá ! KRISZTA DESIGN TORTA STÚDIÓ”
  • 3. Amati 2012. november 18. 07:10
    „Zsuzsa138
    miután láttad ezeket a "tortákat", plusz a rossz tapasztalatod is megvan, miért akarsz még mindig cukrászdákból rendelni?
    mi midig az egyik ilyen díszítős csajtól rendeljük, és olyan amit szeretnénk, plusz még olcsóbb is meg sokkal finomabb, mint a cukrászdai, és tudjuk hogy miből készül, pont mintha te csinálnád otthon...
    ha érdekel megadom a címét, írj ide:
    amati@freemail.hu”
  • 2. ajhossi 2012. november 18. 04:44
    „A Kati cukraszdaban szerintem tudnak segiteni. Van honlapjuk is minden infoval, keress ra.”
  • 1. Zsuzsa138 2012. november 17. 21:53
    „A cukrászok még nem elég kreatívak, csak egy kb. 10-15 cm átmérőjű tortát szerettem volna FC Barcelona emblémával. Azt mondták, ekkora méretű torta nincs, csak 8 szeletes meg 12 szeletes, meg stb. Én naiv azt gondoltam, hogy ha körbe vágunk egy nagyobbat, lesz belőle kisebb. Azt már meg sem mertem említeni, hogy a logo formájú lett volna az eredeti terv. Tud valaki esetleg olyan cukrászdát, ahol vállalnak egyedi formát is?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla Maráz Vilmosnénak

Bemutatkozott a táblabíróság büntetőkollégiumának új vezetője - szóba kerültek az elmúlt másfél hét ügyei: 3 bíró ellen emeltek vádat. Tovább olvasom