Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Létkérdéseket lövünk az űrbe

Az emberiségről mindent összegez a Lámpagyújtogatók című magyar film, elvégre az Androméda-ködben élő földönkívülieknek szól. A szegedi tudós, Boldogkői Zsolt és a városban tanult humorista, Dombóvári István is beszél a 42 hazai híresség között a felvételeken létkérdésekről.
Az emberiség első filmes csillagközi üzenete hamarosan nekünk, földlakóknak is elérhető lesz. A Lámpagyújtogatók című, most készülő moziban 42 elismert hazai sportoló, tudós és művész beszél a földi lét mindenkit foglalkoztató kérdéseiről. (Nem véletlen ez a szám, jusson eszünkbe Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című műve, amelyben 42 a válasz „a" kérdésre.)

– Úgy nem hiszek a földönkívüliekben, hogy időnként elvisznek a Földről valakit, az amerikai vagy az orosz kormány pedig tud a létezésükről, de titkolja – vallja a filmben megszólaló dr. Boldogkői Zsolt, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára (kis képünkön). – Ám természettudományokkal foglalkozó emberként és a kozmológia amatőr kedvelőjeként úgy gondolom, a világegyetemben van rajtunk kívül is intelligens élet. Más kérdés, hogy ide tudnak-e jönni, vagy egyáltalán szóba állnak-e velünk. Az is lehet, hogy figyelnek minket, de olyanok vagyunk számukra, mint nekünk a hangyák: intellektuálisan nem érdekesek – fogalmazott a szegedi tudós, amikor arról kérdeztük: miért állt a kamerák elé a – természetesen kitalált – felfedezés hallatán. – A földönkívüliekkel foglalkozó filmeket megnézem, gyermekkoromban olvastam is sci-fiket, de ezek kiábrándítók. Magam egy többkötetes regény írására adtam a fejem hasonló témában, ugyanis kutatóként is érdekel a téma – fogalmazott a biológus, aki ezért Douglas Adams regényét szívesen forgatja.

Már itt kellene lenniük

A Lámpagyújtogatókra azért volt szükség, mert – a film kerettörténete szerint – magyar rádióamatőrök rádiójeleket észleltek nemrég a Naptól 2,5 millió fényévre található galaxis, az Androméda-köd irányából. A Földön kívüli civilizációnak videoüzenetben kívánt válaszolni a nemzetközi űrügynökségeket, többek között a NASA-t is megkerülve az észlelők csoportja, ezért egy hazai független filmes, dr. Százados Miklós csapata kapta a titkos megbízást. (Ha valóban kapcsolatba lépnének velünk, megnyugtató a tudat, hogy mi már felkészültünk.) – A nagy számok törvénye alapján eddig is biztos voltam benne, hogy van élet a Földön kívül – árulta el a filmrendezővé avanzsált pécsi orvos, miért vágott bele az üzenet elkészítésébe.


Megtalálni a kapcsolót

– Az orvosok hippokratészi esküje szerint a rászorulókat a tudásunk legjavával támogatjuk. Ez a filmre is igaz, elvégre olyan eszköz lehet, amely a földiek lelki egészséghez is hozzájárul az értékek közvetítésével. Az üzenet mind a 42 megszólalója – többek között Almár Iván csillagász, űrkutató, Besenyei Péter műrepülő, Harcsa Veronika dzsesszénekesnő, a Tankcsapda zenekar tagjai, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, színész, Török Gábor politológus – elmondja, hogy az élethez és az életben elért sikereikhez honnan veszik a motivációjukat, milyen mozgatórugók segítségével tudják a tehetségüket kibontakoztatni. Mert a tehetség minden ember veleszületett tulajdona, csak rajtunk múlik, mikor, milyen mértékben vagy hol gyullad fel a lámpája. Szeretném, ha minél többen megtudnák, merre érdemes keresni magukban ezt a kapcsolót – mondta a rendező-ötletgazda.

Univerzumra kiterjedő rezsicsökkentés

– Kell, hogy legyen élet a Földön kívül is. Nem láttam még kívülről a bolygónkat, de ha az univerzumról elfogadjuk, hogy végtelen – bár a végtelen kifejezést az ember nem tudja feldolgozni –, akkor csak van még valami ezen kívül – fogalmazott a Lámpagyújtogatók egy másik megszólalója, Dombóvári István. A Szegeden végzett humorista szerint az ember utál egyedül lenni, valószínűleg a vallások is ezért alakultak ki. – Technikailag nagyobb esély van arra, hogy vannak földönkívüliek, mint hogy egyetlen lény megteremtette a világot. Az azonban zavar, hogy minden történetben nálunk csúnyábbnak, ijesztőbbnek ábrázoljuk őket, szinte minden film arról szól, hogy felboncolnak, vagy legalább megerőszakolnak minket. Ugyan miért bántanának? Nem hiszem, hogy egyszer jön egy szürke kis lény, és a szondáját el akarja helyezni bennünk. De abban sem hiszek, hogy valamilyen felsőbb erő el akarja titkolni a létezésüket, valószínűleg csak arról van szó, hogy nagyon messze vannak, és egyikünknek nincs akkora energiája, hogy el tudjunk menni a másikhoz – találgatott a humorista. – Majd ha lesz az egész univerzumra kiterjedő rezsicsökkentés, és olcsóbb lesz a fotonágyú, akkor talán el tudnak jönni ide.

NASA és invázió

Százados Miklós sem tart földönkívüli-inváziótól a film jövő év eleji „kilövése" után (időpontja egybeesik a földi, pontosabban a magyarországi bemutatóval), amely során egy „sufnitunning" rakétával eljuttatja az üzenetet az Androméda-ködbe. – Ha megnézik a filmet, remélem, szeretnivaló kis valakiknek tartanak majd minket, és érezni fogják, hogy érdemes velünk barátkozni – fogalmazott a rendező-ötletgazda, és a filmben is megszólaló Rátgéber László kosárlabda-mesteredzőt idézte. – A földönkívülieknek el kellene jönniük hozzánk, megihatnánk együtt egy kisfröccsöt, és átugorhatnánk az orfűi tavat.

Szeretet és törődés egy űrüzenetben

Inspiráló összefoglalás a kaleidoszkópszerű Lámpagyújtogatók című film arról, hová tart az emberiség, és egyáltalán: kik vagyunk mi, emberek Vida Ágnes szerint. – Van élet a Földön kívül – véli a Gazdagmami blogot szerző babapszichológus. – De nem biztos, hogy valaha képesek leszünk megismerni egymást, befogadni egymás létezését. Apukám hobbicsillagász, ezért mindig foglalkoztatott ez a kérdés, érdekelne, hogy ők hogyan gondolkodnak – fogalmazott Vida Ágnes. – Én a földönkívülieknek az egymás iránti gondoskodást, szeretetet, mondjuk az anya-gyerek kapcsolatot mutatnám meg, az abban rejlő mélységeket. Különleges dolog, hogy az ember feláldozza egy részét, hogy egy másik ember, aki tőle függ, élni tudjon.

„Csak felnyújtott egy lángvégű botot –
Egy lobbanás –, s az ember főlehajtva
Az esti csendben tovább baktatott.
Csak ment tovább a sötétség fele.
Ámde mögötte diadallal égtek
A lámpák, miket meggyújtott keze."
Részlet Reményik Sándor Lámpagyújtogató című verséből

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrekbe kerülhet a vizsgaidőszak

Súlyos pénzekbe kerülhet az egyetemistáknak a héten kezdődött vizsgaidőszak. Tovább olvasom