Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Letoha Tamás: a munkámra költöm a pénzdíjat

Letoha Tamás nyerte az Év Példaképe címet a jelölt 50 fiatal magyar kisvállalkozó közül. Az Alzheimer-kutatásban nemzetközileg is elismert szakember 5 millió forintos díját munkájához használja fel. A budapesti gálán három különdíjat is átadtak, melyből egyet ő, egyet pedig a csongrádi Losonczi Áron vihetett haza.
Ötven fiatal vállalkozó versenyzett az Év Példaképe címért, melyet a Példakép Alapítvány a Fiatalokért, a Vállalkozókért, a Jövőnkért alapított. A civil kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt. A beérkezett közel 500 pályázat közül a szakmai zsűri 50 fiatalt választott ki, akik közül szavazással lehet kiválasztani, ki legyen Az év példaképe. Három Csongrád megyei is volt közöttük: Zsiga Renáta szegedi mesterfodrász, Letoha Tamás szegedi kutatóorvos és Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója.

Letoha Tamás szegedi kutatóorvos, Az év példaképe díj kitüntetettje.
Letoha Tamás szegedi kutatóorvos, Az év példaképe díj kitüntetettje.

A péntek esti, budapesti díjátadó gálán mind az 50 jelölt részt vett. Orbán Viktor miniszterelnök családjával együtt tisztelte meg a rendezvényt. A kormányfő úgy fogalmazott, a versennyel sikerült megrendíteni azt rossz beidegződést, amely szerint magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres, Magyarországon pedig kizárólag a fővárosban lehet sikeres vállalkozást indítani.

A díjátadó három különdíj átadásával kezdődött, melyből kettőt Csongrád megyei vállalkozó kapott. Letoha Tamás a Tescoét, Losonczi Áron pedig a Nemzeti Innovációs Hivatalét.

– Nem számítottam rá, hogy ezek után még színpadra hívnak, ezért nagyon meglepődtem, amikor az Év Példaképeként engem neveztek meg – mesélte Letoha Tamás. Hozzátette: abban majdnem biztos volt, hogy az élmezőnyben végzett, hiszen a szavazáson személyes oldalát 4800-an like-olták, ami a többiekhez képest kiemelkedő volt. - Az, hogy ilyen társaságban én nyerhettem, hatalmas megtiszteltetés.

A szegedi kutatóorvos Alzheimer-kór elleni szereket fejleszt, valamint olyan élelmiszereket állít elő, amelyek fogyasztása hozzájárul a népbetegségek – Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy a cukorbetegség – elleni védelemhez. Éppen ezért már a Tesco különdíja is óriási dolog számára: az általa gyártott kenyér után több más terméke is kikerülhet a hipermarketek polcaira. A fődíjat – 5 millió forintot – pedig munkájához használja fel. - Egy része elmegy kísérleti anyagok vásárlására, befejezzük belőle az új telephelyünk felújítását, illetve az összeg jóvoltából fel tudunk venni egy új kollégát is.

Letoha Tamás elmondta, a díjátadót követő kötetlen beszélgetések is hasznosak voltak további munkája szempontjából. Díja azonban szerinte nem csak neki segített. - Remélem, hogy ezzel a kezdeményezéssel elérjük, hogy az emberek optimistábban nézzenek a jövőbe és elhiggyék: Magyarországon is képesek vagyunk értékeket előállítani.

Külföldi szakkiállítást fizetnek Losonczi Áronnak

A csongrádi Losonczi Áron a Magyar Innovációs Hivatal különdíját kapta meg a versenyen. Bár részleteket erről még nem tud, annyi biztos, hogy egy külföldi szakkiállításon való részvételt finanszíroznak számára. - Sok pénzbe kerül eljutni egy ilyenre, ezért mindenképpen nagy segítség, ahogy minden más is, ami marketing célokra használható - fogalmazott az üvegbeton feltalálója. Hozzátette: jól érezte magát a díjátadón, sok érdekes emberrel sikerült beszélnie az est során.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palman Kittinek a jóga is segített a gyógyulásban

Sokan hiányolták Palman Kittit a Szegedi Kortárs Balett legutóbbi produkciójából, a Rítusból. Tovább olvasom