Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Letolta szennyes nadrágját a téren

Szeged - A belvárosban sok hajléktalant láthatnak a Szegedre érkező turisták. A napokban a Szent István téri víztorony tövében vette le összepiszkított nadrágját egy férfi. A hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, de a hajléktalanellátó rendszer csak azokkal tud foglalkozni, akik ezt igénylik.
– A napokban a barátnőmmel leültünk egy padra beszélgetni a Szent István téren. Mellettünk hajléktalanok aludtak. Ittunk egy kávét, beszélgettünk, nem foglalkoztunk velük, hiszen megszokott dolog, hogy a téren sok a hajléktalan – kezdte a történetét Balog Tímea.

A probléma nem új

A Szent István téren élő hajléktalanokról már tavaly augusztusban is írtunk. A környékbeliek arról panaszkodtak, hogy a fedél nélküliek folyó ügyeiket az Osztróvszky utca végén és a piac fizetős vécéje mellett végzik, ahol a nagy melegben gyomorforgató a bűz. Az egyik fa törzsére ki is ragasztották: „Nem nyilvános vécé".
A fiatal szegedi nő elmesélte, hogy amikor az egyik fedél nélküli felébredt, tüzetesen végignézte a nadrágját. – Bizony összecsinálta magát, ami számunkra is egyértelmű volt. Amikor ez tudatosult benne, leült a víztorony tövébe, előkotort egy másik nadrágot a zacskójából, és átöltözött. Hétköznap délután egy órakor Szeged belvárosában levette a szaros nadrágját. Gyomorforgató – mesélte az eset szemtanúja, aki mobiltelefonjával felvételt is készített a vetkőző hajléktalanról.

– Miért kell így viselkednie egy hajléktalannak? Nem tudhatjuk, miért került utcára. Nem ítélkezem senki felett. Attól, hogy az ember feje felett nincs fedél, elfelejt viselkedni? Amikor az eset megtörtént, gyerekek is voltak a téren! Nem a hajléktalanokkal van bajom, hanem a gusztustalan viselkedésükkel – fogalmazott olvasónk.

Hajléktalanok a szegedi Szent István téren. Fotó: Karnok Csaba
Hajléktalanok a szegedi Szent István téren. Fotó: Karnok Csaba

Nem ő az első, aki a Szent István téri állapotról panaszkodott. Szentgyörgyi Pál önkormányzati képviselő, aki a közeli Szűcs utcában lakik, elmondta, előfordult, hogy ő is rászólt egy hajléktalanra, aki az egyik szobor tövében vizelt.

Felszólít, büntet vagy feljelent

– A rendőrség a tudomására jutott minden jogellenes cselekmény ellen fellép. Az említett eset köztisztasági szabálysértésnek minősül, amely miatt a rendőr a következő intézkedéseket teheti: felhívja az érintettet a jogszabálysértő cselekmény abbahagyására, vagy helyszíni bírságot (legalább 5000, legfeljebb 50 ezer forint) szab ki, vagy szabálysértési feljelentéssel él az illetékes hatóságnál – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
– Az ügyben a Szent István téren lévő piac miatt felvettem a kapcsolatot a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. igazgatójával, tárgyaltam Zélity Lászlóval, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjével, és a közterület-felügyelet figyelmét is felhívtam a problémára – mondta Haág Zalán, a városrész önkormányzati képviselője. – Valamennyien a probléma megoldására törekednek, és ígéretet tettek arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek. Addig nem nyugszom, amíg nem lesz rend a Szent István téren – tette hozzá. – Önkormányzati képviselőként nincs hatósági jogköröm. Én csak annyit tehetek, hogy kiállok a térre, és megkérem a hajléktalanokat, hogy ne ott végezzék el a dolgukat – fogalmazott Haág Zalán.

– A hajléktalanellátó rendszer csak azokkal tud foglalkozni, akik bejönnek hozzánk. Nekik mindenben segítünk. Azzal, hogy az intézményen kívül ki, hogyan viselkedik, nem tudunk foglalkozni. Ha az ellátórendszerből távozik a kliens, nincs eszközünk arra, hogy utánuk nyúljunk. Nem vagyunk hatóság – tájékoztatott Sánta Tamás, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalan Ellátó Intézmény egységvezetője.

Budapesten tavaly december elején érvénybe lépett az a közgyűlési rendelet, amely a főváros bizonyos részéről kitiltotta a hajléktalanokat. Ebben az áll, hogy amennyiben a szociális utcai gondozó úgy tapasztalja, hogy a szociális szakma eszközeivel nem tudja fedél alá juttatni a rászorulókat, akkor módja van ezt jelezni a rendőrségnek, amely megteszi a szükséges intézkedést.

A kukázás mindennapi jelenség. Fotó: Karnok Csaba
A kukázás mindennapi jelenség. Fotó: Karnok Csaba

A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint Szegeden nincs ilyen rendelet, nem üldözik a hajléktalanokat. Ha valaki szemetel, vagy a közterületen végzi el a dolgát, a hatóság nem tesz különbséget hajléktalan vagy nem hajléktalan között.

Vásárhelyen hárman élnek az utcán

Hódmezővásárhelyen 3 hajléktalan él az utcán, eddig nem érkezett rájuk panasz – mondta el Korsós Sándor, a hajléktalanszálló vezetője, aki még közölte: május 1-jétől október 31-éig a szálló dolgozói társadalmi munkában, azt követően pályázati forrásokat felhasználva figyelik őket, illetve a téli időszakban ételt, forró teát, pokrócot osztanak közöttük. Vásárhely egyetlen részét sem használják „nyilvános vécének" – mint szegedi kollégáik –, és a nappali melegedőt is rendszeresen igénybe veszik. Hasonlóan kedvező a helyzet Szentesen is, az utcán élőkre – pontos számot nem tudnak, mert nem működik utcai szolgálat a városban – nem érkezik panasz a Hajléktalansegítő Központba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kellettek a szegedi nyelviskolák

Kevés sikerrel pályáztak a szegedi nyelviskolák a diplomamentő programban való részvételre. Egy kivételt találtunk: a Minerva Bridge Kft.-t, amely Vásárhelyen és Szentesen is indít tanfolyamot. Tovább olvasom