Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Létszámhiánnyal küzdenek nyáron a szegedi klinikák

Szeged - Küzdenek a nyári szabadságolásokkal több egészségügyi intézményben is. Bizonyos szakterületeken év közben sincs elég orvos és ápolószemélyzet, így ha a dolgozók egy része szabadságon van, már komoly szervezést igényel a működőképesség megtartása.
A szabadság ugyanúgy jár az orvosoknak, mint bárki másnak, még akkor is, ha a nyár az egészségügy legtöbb területén semmiben sem különbözik az év többi időszakától. A betegségek, balesetek nem mennek szabadságra, sőt bizonyos típusú problémák ilyenkor halmozottan fordulnak elő. Több intézményt meglehetősen nagy probléma elé állít ez a helyzet, hiszen kevesebb emberrel is el kell tudni látni a feladataikat. Pedig a szabadságokkal csökkentett létszám sok helyen már a működőképesség határára sodorja a klinikákat és kórházakat.

– Mivel mi folyamatosan dolgozunk, csak úgy tudjuk ezt megoldani, ha azokra a műszakokra, amiket létszámhiány miatt nem tudunk kiállítani, emelt órabérrel más klinikákról hozunk ide munkaerőt – mondta el Pető Zoltán, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály osztályvezető egyetemi docense. Mint mondta, bár jóval kevesebb szabadság engedélyezett a dolgozóknak, mint amennyit lehetőségük lenne kivenni, és sokat is túlóráznak, így is nehéz kezelni a helyzetet. – Ideális esetben 7-8 orvosra lenne szükség műszakonként, de csak öt dolgozik. Nehéz munkaerőt találni, mert sok és kemény az itteni munka. Folyamatosan hirdetjük az állásokat, de ősznél hamarabb valószínűleg nem oldódik meg ez a helyzet.

– Nálunk a problémát az jelenti, hogy a nem tervezett műtétek vannak nyáron túlsúlyban. Ráadásul ugyanakkora az ügyeleti teher, mint az év más időszakaiban, és az oktatások száma sem csökken – vázolta az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet helyzetét Babik Barna intézetvezető-helyettes. Az itt dolgozók csak a szabadságuk felével rendelkezhetnek nyáron, a beosztást pedig még májusban elkészítik. Mivel a létszám hatvan százalékának mindig meg kell lenni, van, aki csak szeptemberben tud elmenni pihenni.

Szerencsés helyzetben azok a klinikák vannak, ahol nyáron – például a tervezhető műtétek miatt – érezhetően csökken a forgalom. Ilyen például az I. számú Belgyógyászati Klinika, ahol a nyári szabadságolási rendszer lényegében önszabályozó. – A járó és fekvő betegek száma is 25-30 százalékkal csökken ilyenkor, így az orvosok 50-60 százalékával is működtethető a klinika – mondta el Ábrahám György tanszékvezető egyetemi tanár. Hozzátette: a nővérek viszont ilyenkor is teljes létszámban dolgoznak, mert kevesen vannak. – Az öt fekvőbeteg-osztályunkból nyáron kettőt szüneteltetünk, így ennyivel van kevesebb emberre szükségünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifehérítenék a fodrászok bevételét

Már vizsgálja a kormány azt a lehetőséget, hogyan „köthetnék be" a fodrászokat és a kozmetikusokat is az online pénztárgépes rendszerbe. Tovább olvasom