Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Leütötték Ilonkát a dóci lőtéren

Dóc - Mentő vitte be vasárnap a szegedi traumatológiára a dóci Kiszner Józsefnét, aki azt állítja, miközben juhait hajtotta, hátulról leütötték. Az, aki szerinte bántotta, csak szóváltásra emlékszik. Ismerik egymást, egy földbérletvitának köszönhetően.
– Vasárnap mentem a birkák után, mert elszaladtak a lőtér felé. Az egyik csapat az úton, a másik az erdőben – magyarázta a szegedi traumatológián a 65 éves Kiszner Józsefné Ilonka.

Hátulról, tarkón

– A közelben teheneket legeltettek. Odaszóltam, fogják meg a kutyáikat, mert megyek az enyéimmel, nehogy baj legyen. Nemcsak az élő birkákért mentem: dögöt is kerestem, mert a társamnak, Árpádnak szólt egy ismerőse, aki itt, az erdőben dolgozott, hogy látott egy vérző birkát. Meg is találtam, lefényképeztem a telefonnal. Azt a négyet, ami a lőtéren túlra futott, visszafordítottam, de a másik csapat beszaladt az erdőbe, így jöttem visszafelé, és megint szóltam, fogják meg a kutyáikat. Négy ember volt ott, egyet ismertem. Odajött, elkezdett ordítani, hogy mit fotóztam én, mocskos román kurvának nevezett. Tényleg Romániából jöttem, de magyar vagyok. Azt mondtam neki, hagyjon engem, a közúton vagyok, nem az ő területén, és ő is az erdőben legeltet, ahonnan elzavarta a mi birkáinkat. Jött felém. Akkor megkérdeztem, hát nem volt elég, hogy éveken át elhordta a szénánkat? Elfordultam, mentem tovább, de tarkón ütött.

Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi traumatológiára került a 65 éves aszony. Fotó: Schmidt Andrea

Nem tudom megmondani, hogy estem úgy, hogy szembekerültem vele, birkóztunk. El akarta venni a telefonomat, aztán a botomat, amivel védtem magam, de nem sikerült neki. Végül ott hagyott. Összeszedtem magam, bebicikliztem Dócra, egy ismerős családhoz. Ők kihívták a rendőrséget, a rendőrök meg a mentőt. A klinikán megvizsgáltak CT-vel, törést nem mutatott, de kettős látásom van, hányingerem, étel nem maradt meg bennem. Infúziót kaptam.

A másik fél szerint

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs úgy tájékoztatott, a rendőrök intézkedtek, a jelentés könnyű testi sértésről szól. Mivel ez magánvádas eljárás, akkor indulhat el, ha a sértett, miután elhagyja a kórházat, feljelentést tesz.

Ilonka megnevezte azt, aki bántotta. Tóth Margit, Dóc polgármestere ismeri azt az embert, csak jót tudnak mondani róla, az önkormányzatnak belvíz idején fölajánlotta a segítségét. A férfi nem akart nyilatkozni. Annyit mondott lapunknak, „szóváltás történt" közöttük, más nem, és azért vitáztak, mert az asszony kutyái beszaladtak a tehenek közé, ő pedig rászólt, hogy hívja vissza őket.

Hátulról tarkónütötték – mutatja Kiszner Józsefné. Fotó: Schmidt Andrea
Hátulról tarkónütötték – mutatja Kiszner Józsefné. Fotó: Schmidt Andrea

Régóta ismerik egymást. Ilonka társa, Juhász Árpád agrármérnök, korábbi szövetkezeti vezető a rendszerváltás óta tart juhokat Dóc mellett, az államtól bérelt legelőn. A szerződés, amelyet a Csongrádi Állami Gazdasággal kötött, elkeveredett. Ezt 1999-ben tisztázták, de a következő évben az állam úgy adta bérbe a legelőt másnak, hogy Juhászt nem értesítette, pedig az akkori törvény szerint őt előbérleti jog illette volna. Ehhez az igazához 15 éve ragaszkodik, miniszterekhez ír. Mivel ő és az új bérlő is próbálta hasznosítani a legelőt, rendőrségi ügyek, bírósági eljárások indultak. Tavaly decemberben arról számoltunk be, hogy Juhászéktól jogerősen 1,9 millió forint bérleti díjat követelnek, és emiatt árverést tűztek ki a juhaikra.

Vonják a nyugdíjából

Ez végül elmaradt, mert a gazda kifizette a pénz egy részét, a többit vonják a nyugdíjából. Időközben a legelőket újra megpályáztatták, és megint új bérlő lett. Juhászék egy közel 30 hektárnyi területre szorultak vissza, 460 birkával, amelyek közül az utóbbi időben 9-et megöltek, Ilonka szerint a kutyák.

Akivel Ilonka vasárnap szót váltott, többször végzett gépi munkát a legelőn a korábbi, pernyertes bérlőnek. Így megtörtént, hogy szembekerült Juhászékkal. – Volt, hogy odaálltam, és megakadályoztam, hogy elvigye a szénabálát – idézi fel Ilonka. – Húsz centire állt meg tőlem a traktornak az a szarva, amivel a bálát szúrják föl. Máskor, ha nem rántanak el, rám húzza a rendsodrót. Tudja, ha engem eltesz, akkor Árpádnak ott vége, mert más nem segít neki. Az már maga a pokol.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesékről mesélt Csukás István

A könyvtár felé mutat a GPS is – egyezett meg Csukás István író, Sándor János rendező és Nagy Imre Erik zeneszerző a most bemutatott gyermekopera, a Szökevény csillagok közönségtalálkozóján. Tovább olvasom