Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

˝Levadásszák˝ a külföldi gyorshajtókat

Szeged-Kistelek - Végignéztük, ahogy az M5-ösön sebességmérő rendőrök elfognak egy gyorshajtó audist. A megyei kapitányság tájékoztatása szerint idén már 368 száguldozó külföldit állítottak és bírságoltak meg.
Nincs nap, hogy a rádióban ne hallanánk: a rendőrök az M5-ös autópálya kisteleki csomópontjánál mérnek. A múlt héten a hvg.hu azt írta, a gyorshajtó külföldinek nem kell a bírság miatt aggódnia. Az ORFK információira hivatkozva közölték, tavaly három, 2012-ben pedig csupán tíz esetben büntettek a rendőrök külföldieket gyorshajtásért úgy, hogy a csekket a szabálysértő címére postázták. A cikket követően az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, a gyorshajtáson kapott külföldieket az egyenruhások megállítják. Ez 2013-ban országosan pontosan 10 ezer 811-szer történt meg.

Ez a német rendszámú audis nem úszta meg a gyorshajtást. Fotó: Segesvári Csaba
Ez a német rendszámú audis nem úszta meg a gyorshajtást. Fotó: Segesvári Csaba

A rendőr két dolgot tehet a gyorshajtó külföldivel: megállítja, és kifizetteti vele a bírságot, vagy a közigazgatási rendszerre bízza a pénzbeszedést.
Arra voltunk kíváncsiak, hogy Csongrád megyében hogyan dolgoznak a traffipaxozó rendőrök, elkapják-e a renitens külföldieket. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól engedélyt kértünk arra, hogy megnézhessük munka közben az M5-ösön felállított traffipaxot.

 Hatékony az objektív felelősség

2008 májusában vezették be Magyarországon az objektív felelősséget. Ez annyit jelent, hogy a szabálysértő autó tulajdonosát akkor is megbüntetik, ha azt vallja, nem ő vezette a járművet. Eredménye, hogy a rendőrök úgy is traffipaxolhatnak, hogy nem állítják meg a gyorshajtó autósokat, a szabály értelmében Vas megyéből érkezik a csekk. A külföldiekkel szemben ez a módszer kétesélyes: vagy megtalálják az üzembentartót vagy sem. Ezért a külföldieket inkább megállítják a rendőrök, és befizettetik velük a bírságot.

Három évvel ezelőtt a rendőrség a hasonló kérésünkre igent mondott, idén viszont nemet. Mi mégis megnéztük az M5-ösön dolgozó rendőröket. A helyszínre tartva azt figyeltük, ha autónk tempomatját 130 kilométer/órára állítjuk, mennyi „versenyző" hagy le minket. Mivel a gyorshajtás fixdíjas, azaz törvény szabályozza, pontosan lehet tudni, mikor lép a renitens autós a büntethető sebességzónába. Autópályán az objektív felelősség jegyében 150 kilométer/óráig nem büntetnek, legalább 21 kilométer/órás sebességtúllépés kell a 30 ezres bírsághoz. Kistelekig egyetlen román audis húzott el mellettünk nagy sebességgel.

A meglepetés a kisteleki forduló után ért minket. A Budapestről érkező kocsikat mérő rendőrautó mellől egy 200 lóerős Skoda Octavia Szeged felé startolt, lépést sem tudtunk tartani a járőrrel. Az útfelújítás miatt viszont utolértük az egységet, Balástya előtt láttuk, ahogy az M5-ösről a villogó, szirénázó rendőrautó kikíséri a gyorshajtó, német rendszámú audist. A közeli parkolóban a feltehetőleg török vendégmunkás megkapta a csekkjét.

Mennyire hatékonyak a megyei rendőrök? – 2012-ben 848, 2013-ban 556 közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök külföldi sofőrökre gyorshajtás miatt az úgynevezett megállításos módszerrel. Idén eddig 368-at – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magának főz a szállodában Depardieu

Szabad bejárása van a szálloda konyhájára Gérard Depardieu-nek: a főpróba után, éjszaka is nekiállt bélszínt készíteni magának. Tovább olvasom