Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Leváltaná a Fidesz a szabadtéri játékok igazgatóját

Szeged - A kulturális bizottság 6 igen és 2 nem szavazattal úgy döntött: a közgyűlésnek javasolja, hogy szombati ülésén a testület hívja vissza ügyvezető igazgatói tisztségéből Bátyai Edinát.
A kulturális bizottság 6 igen és 2 nem szavazattal úgy döntött: a közgyűlésnek javasolja, hogy szombati ülésén a testület hívja vissza ügyvezető igazgatói tisztségéből Bátyai Edinát. A bizottság indítványozta, hogy új ügyvezetőként válassza meg a közgyűlés Kelemen Csabát a szabadtéri új igazgatójának. 

Korábban írtuk:

Kormos Tibor (Szabad Város-frakció) kérdezte: mifelé bizalomvesztésről beszél Kohári Nándor. A fideszes politikus elmondta: neki már tavaly sem tetszett a műsorpolitika, így nem új dolog, hogy kezdeményezte Bátyai Edina leváltását. Kérte, csak azt ne állítsák, hogy ő szervezte a kiállítást, hogy ezzel buktassa meg Bátyai Edinát. Solymos László alpolgármester elmondta: a király meztelen, kibújt a szög a zsákból, már jó előre megvolt a politikai szándék, hogy leváltsák Bátyai Edinát.

Korábban írtuk:

Kiss-Rigó László a kiállítási botrányról

Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök is elküldte álláspontját a témáról, alább ezt teljes terjedelmében közöljük.
 „A napokban nagy vihart kavart a médiában Győrffy László 'Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben' című, a szegedi Reök-palotában kiállított installációja. Egyesek a vallásos érzület elleni provokációnak tartják, mások egyszerűen tudatlanságról beszélnek. Bármilyen esetleges rosszindulat vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. Az ilyen vélt vagy valós provokációk arra serkentenek bennünket, hogy még tudatosabban és vonzóbb módon tanúskodjunk sajátos értékeinkről.
A Szeged–csanádi Egyházmegye nem tartja magát illetékesnek annak eldöntésére, hogy a székvárosában kiállított műalkotás mennyiben képvisel művészi értéket. Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket."  

Nátyi Róbert művészettörténész, a Reök-palota művészeti igazgatója Győrffy László nagy vihart kavart alkotásáról, a Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációról beszél. Hangsúlyozta, csak szakmai alapon tud véleményt nyilvánítani. Hangsúlyozta: az installáció több részből áll, nem csak az asztalból, így voltak, akik csúsztattak a sajtóban. Elmondta: az utolsó vacsorán 13 szereplő volt, itt pedig csak 12 tányér van, volt. - Ha megkérdezik, tetszik-e? Azt mondom, nem, de nem tetszik Rembrandt Mészárszéke és Picasso Guernicája sem - mondta Nátyi Róbert. -

Az interpretáció szabad, nincs olyan ikonográfiai tartalma az installációnak, amely az utolsó vacsorára utal, így ez - ha profán akarnék lenni - akár lehetne a Piszkos 12 is - magyarázta a művészettörténész. Haág Zalán azt hangsúlyozta: százszor durvább alkotásokat is látott már, mint Győrffy László alkotása, de egy közpénzből fenntartott intézményben nem lehet olyat tenni, ami sokak érzékenységét sérti. _óth Károly ekézte Haág Zalánt, aki - elmondása szerint - 2009-ben Botka Lászlót lejárató rajzversenyt hirdetett gyermekeknek, így nincs erkölcsi alapja, hogy ítélkezzen, mert Tóthnak gyomorforgatóbb volt Haág akciója, aki még kiállítást is szervezett a gyerekek képéből, mint a mostani ügy.

Korábban írtuk:

Kormos Tibor (Szabad Város-frakció) azt kérdezte a jelöltektől: hogyan kerültek ide? Kelemen Csaba elmondta: Kohári Nándor jó barátja, ő hívta fel telefonon, hogy koncepció és személyi váltás várható a Szegeden a szabadtéri játékoknál. Sasvári Sándor elmondta: őt Kelemen Csaba hívta fel telefonon, hogy ha elnyeri az igazgatói posztot, akkor vállalja-e a művészeti igazgatói feladatot. Vállalta.

Kelemen Csaba jelenleg az egri Agria Nyári Játékok igazgatója. Elmondta: nem tudja, mennyit tud változtatni a szabadtéri jövő évi programján, meg kell néznie a szerződéseket, megállapodásokat. Közölte, nem tudja például, hogy Alföldi Róberttel van-e már aláírt szerződése a szabadtérinek. Alföldi Róbert rendezi, rendezné jövőre a Dóm téren az István, a királyt. Kelemen elmondta, hogy az Agria nyári játékokon a külföldi nézők aránya 40 százalék.

Nincs több kérdés. Távozott a bizottság üléséről Kelemen Csaba és Sasvári Sándor.

Korábban írtuk:

Az ötperces szünet után már meg is jelent a bizottság ülésén Kelemen Csaba és Sasvári Sándor, akit köszöntött Haág Zalán bizottsági elnök. Kelemen és Sasvári nyilvános ülésen ismerteti majd művészeti koncepcióját. Előtte még Solymos László alpolgármester elmondta: hihetetlen és megdöbbentő, hogy a kulturális bizottság műsorpolitikát akar meghatározni a szabadtérin és el akarja dönteni, ki rendezzen és ki nem a szabadtéri játékokon.

Haág közölte: ha politikai döntést akartak volna hozni, már 2010-ben leváltották volna Bátyai Edinát. Nem tették, de mára elfogyott vele szemben a bizalom. Tóth Károly indulatosan közölte: addig ne hallgassák meg a jelölteket, amíg Bátyai Edina az igazgató, akit csak a városi közgyűlés meneszthet szombati ülésén a posztjáról. Tóth Károly hangsúlyozta: ez koncepciós eljárás. Kelemen Csaba elmondta: szereti Szegedet, színésznek és művészembernek tartja magát és Sasvári Sándort, szeretnék elnyerni a szegediek bizalmát.

Kelemen Csaba elmondta: Kerényi Imre volt a mestere a színművészeti főiskolán. A legfontosabbnak azt tartotta, hogy magyar darabokat adjanak elő magyar színészekkel. A legkiválóbb három operettet, musicalt minden évben Szegedre kell hozni az országból, mert az jelenti a legnagyobb bevételt. Nagy szükség és igény van gyermekelőadásokra is. Sok apró kis ötlettel lehetne javítani a szabadtéri működését, akár csomagban is lehetne árulni a jegyet.

Sasvári Sándor, a Rockszínház alapítója elmondása szerint Kelemen Csaba felkérésére mondott igent a művészeti igazgatói posztra. 1986, a Jézus Krisztus szupersztár bemutatása óta - elmondása szerint - töretlen a színházi, színművészeti pályafutása. Hangsúlyozta, első a néző, s az élményeit szeretné átnyújtani a közönségnek.

A képviselők kérdeznek a jelöltektől.

Korábban írtuk:

Nem hívták meg a szerdai kulturális bizottsági ülésre Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, és előterjesztés sem készült a városi céggel kapcsolatban – mondta Haág Zalán (KDNP) bizottsági elnök Tóth Károly (MSZP) kérdésére. Pedig első napirendi pontként a cég helyzetéről és működéséről tárgyalt a grémium. Kohári Nándor (Fidesz) bejelentette: már benyújtotta indítványát Bátyai Edina leváltására. Javasolta: Kelemen Csaba legyen a szabadtéri új ügyvezetője, Sasvári Sándor pedig a művészeti vezetője. Most Kesselyák Gergely a művészeti vezető a szabadtérin.

Olvasóink írták

155 hozzászólás
 • 155. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. november 30. 13:55
  „Épp itt az ideje, hogy ez a liberális bagázs távozzon...”
 • 154. Olajfa14 2012. november 30. 13:46
  „2014: számonkérés. Szigorú, törvényes, határozott.”
 • 153. refile 2012. november 30. 10:27
  „A szegediek a szakadó esö ellenére is kiálltak az igazgatónö mellett! Ez lesz a cím a holnapi újságok elején.”
 • 152. csonakos 2012. november 30. 08:36
  „150. NP1 2012.11.30. 07:40
  A mai időjárás prognózist figyelembe véve erős eső várható Szegeden estére. Már egy órától esni fog! Ez meg is pecsételi a tüntetés sorsát.”
 • 151. Tambitoma 2012. november 30. 07:52
  „Nagyobb gond van, mint gondolom! Azt hiszem ezt felvállalni komoly hatalom nagyon nagy magabiztosság kell.
  Erőből hatalomból dönteni!

  Azt hiszem SASVÁRI SÁNDOR benyújtotta a számlát. Most kért.Politikát a művészvilágba belevinni. Kedves Sasvári Sándor igaza van megérett a befektetés. Itt a jutalom. Hajrá Szeged Sok sikert szegeden. Gratulálok a felfelé ívelő sikeres pályáján. Hozza a barátokat. Hozza ""katonákat"" Lesz itt már pénz siker taps. De kérem azért a szegedieknek játszanak. Sajnálom ezt a politikai harcot. Sajnálom mert nagyon megosztó és sértő szegedre az országra nézve. De hajrá hajrá hajrá.”
 • 150. NP1 2012. november 30. 07:40
  „jozko 2012.11.29. 17:58

  "Felmerült itt a kommentek között, hogy a Milla szolidaritás tüntetést fontolgat Bátyai Edina mellet,,,
  Ami azt illeti, ez sem éppen szakmai szempontokat sugall...
  Biztosan szükség van erre?" - mi mást tudnak tenni?”
 • 149. refile 2012. november 30. 00:24
  „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

  A magam részéről az igazság híve vagyok!
  Ez a kiállítás Szeged előtt már három helyen be lett mutatva a műértő és a kevésbé műértő nagyérdemű közönség előtt. Legyünk következetesek! Le váltották a három intézmény vezetőit? Kétlem!”
 • 148. tucat 2012. november 29. 21:54
  „147. szatyi
  ...és látható, hogy általában semmi értelme.
  A hozzászólássokkal - ahogyan mondja: kommentelés - szemben egyedül stílusbeli elvárásokat érvényesít a megjelentető, legalábbis semmilyen más, esztétikai, műfaji, formai, vagy egyéb követelmény nyomára nem bukkantam eddig. Ha tévednék, kérem, tájékoztasson arról, hol találom meg a "kommentelés" műfaji definícióját, hogy tudatlanságomban ne vétsek többé a szabályok ellen!
  Engedje meg, hogy javasoljam, ha meglátja a "tucat" nevet, azonnal ugorja át az alatta olvasható bejegyzést! Egyikünket sem éri veszteség, efelől immár nyugodt szívvel biztosíthatom. :)

  Nyugodt éjt!”
 • 147. szatyi 2012. november 29. 21:22
  „"145. tucat 2012.11.29. 20:34 "

  A kommentelés nem elbeszélő műfaj!”
 • 146. ferle65 2012. november 29. 20:55
  „Ha egyszer sikeres,és nyereséges a szabadtéri előadás. Akkor mi a probléma Bátyai Edinával.ennek a bizottságnak abba kellene ütnie az órát ami a tányéron van.Szégyen amit ebben az országban művelnek: És még ők a kulturális bizottság,nekik kellene lemondani!!!!!!!”
 • 145. tucat 2012. november 29. 20:34
  „143. czindi
  Nem vok kötelező olvasmány, minden következmény nélkül át szabad ugrani bármelyik bejegyzésemet. Sokaknak érdemes is ezt tennie. Semmi gond! :)”
 • 144. tucat 2012. november 29. 20:30
  „32. Conquer
  Ön ugyan nem bukott meg művészettörténészként, de a körvonalazódó ideológiai álláspontja igen merev, nyilván innen a szellemi agressziója, amely, bevallom, számomra elfogadhatatlan. Asszongya: (32. sz. hozzászólás, nem idézem).
  A rögtönzött műelemzésének a nyers kivonata tárgyszerűen (:D) kétségkívül helytálló, és éppen ezért veszedelmes is a felszínes szemlélő számára: frappáns, és támadhatatlannak is tűnhet. Számomra azonban az, ami a tizenkét tányéron látható, mégsem az eredeti, autentikus Jézus (szellemi) teste, hanem az, a hatalom szolgálatában felismerhetetlenül embertelenné torzult corpus Christi, amivé éppen az ő nevét viselő EGYház tette, a majd´ kétezer éves, nem éppen az emberiség boldogulásának a szolgálatába állított erőfeszítéseivel (ezen nem kívánok vitatkozni senkivel, tekintse, ha úgy tetszik, a fixa ideámnak). Az én barátom, ez a Jézus nevű srác viszont, ha rafináltan is, mert (tudj´ isten, honnan - ez frázis, kérem, ezzel se éljen vissza) ismerte az ember természetét, jobban tán, mint azok, akik manapság az emberrel, mint szubjektummal, a testével és/vagy a lelkével foglalatoskodva szakembernek neveztetnek, nagyon is nemes "küldetésben" járt közöttünk, és csodálom is őt ezért. Nemcsak a korát elképzelhetetlenül felülmúló rendszerszemléletű, és ahogy ma mondjuk: teljesítőképes tudása miatt, hanem a mindenre elszánt kitartása okán is...
  Hagyjuk is, miként él bennem ennek a remek kis fickónak a lenyomata, és más embereké is, bár túl sokan nem nyüzsögnek, volna még ilyen kvalitású figuráknak hely a lelkemben, akár hét-milliárdnak is (ez lenne az én "mennyországom", de az övék is). A lényeg, hogy ezt, a számomra - azt gondoltam, mások számára is - nyilvánvaló logikai stációt sikeresen (remélem, figyelmetlenségből, és nem a manipuláció szándékával, mert ha mégis, akkor Ön, uram/asszonyom, nem sokban különbözhet a néhai inkvizítoroktól, hacsak az eszközei hiányában nem) átugrotta. Nem kérem, és nem is javaslom, hogy fusson újból neki, csak azt, hogy engedje meg nekem - és másoknak se tiltsa -, hogy én e stációra is rálépjek, mielőtt tovább haladnék. Felfelé, vagy lefelé, ezt ne vitassuk, mert a keresztényi (egyházi), a puszta logikai dinamikát és dialektikát nélkülöző, ezért számomra dogmatikusan merev gondolatkörben megrekedve, amelybe nyilván igyekezne minden erejét megfeszítve belekényszeríteni, netán még rebben sem tudnánk megegyezni.

  Derűs éjt!”
 • 143. czindi 2012. november 29. 19:55
  „136. tucat , most a minősítésről ne..csak arra kérlek: nem-e lehetne-e tán-tán csak egy kicsit rövidebben? Nem akarom a fél életemet azzal az olvasással tölteni, ami két mondatba is beleférne.”
 • 142. 267222 2012. november 29. 19:35
  „Gyemek előadás este 21h-tól vagy délután,délelött 30 C fokban.Biztosan tele lesz a nézőtér és szinpad ájul emberekkel,gyerekekkel.Ez már tényleg tragikomikus.Visszatér a régi TSZ időszak meg a kolbász illat serrel
  a magyar darabok előadásain.Ludas Matyi és a többiek”
 • 141. gitron 2012. november 29. 19:17
  „Szerintem az ominózus tányérokból kapjon egyet-egyet Kelemen, Sasvári, Haág, Kohári, oszt menjen haza mindegyik békével, Edina maradjon a helyén, így mindenki azt teszi, amiben jó. A négyes keveri a tányér tartalmát, Edina meg igazgat.”
 • 140. tucat 2012. november 29. 18:33
  „137. jozko
  Valóban végtelenül sajnálatos és szomorú, de igen, biztosan.
  Hacsak nem akarjuk, hogy az érzékeny és sérülékeny mérleg, extrém egyensúlyzavarában annyira elbillenjen, hogy végül le is zuhanjon az asztalról, és menthetetlenül összetörjön.”
 • 139. dondongó 2012. november 29. 18:21
  „Jumurdzsák, vissza Egerbe!:-)”
 • 138. queenmargareth1 2012. november 29. 18:10
  „hova jutott ez az ország...”
 • 137. jozko 2012. november 29. 17:58
  „Szombaton eldől, lesz e egri csillagunk?

  Valaki /´macs´ ? / azt mondja , nem találtak fogást B. Edinán?
  Ha csak ezen múlna, nagyon sok nöi vezetőt leválthatnának...
  Nálam nem oszt, nem szoroz- de a közgyűlési döntés még hátra van!

  Felmerült itt a kommentek között, hogy a Milla szolidaritás tüntetést fontolgat Bátyai Edina mellet,,,
  Ami azt illeti, ez sem éppen szakmai szempontokat sugall...
  Biztosan szükség van erre?”
 • 136. tucat 2012. november 29. 17:52
  „Nem akartam már megszólalni, mert annyi a mondanivalóm általában a dolgainkról, hogy tényleg jobb, ha bele se kezdek, és úgy teszek, mintha semmit se tudnék már mondani. De ez azért még megszúrt egy kicsit:
  "...a Püspök Úr írását! egy szó sincs benne leváltásról, meg ilyesmiről. Politikai kabaré az egész..." (134. czindi)

  Régóta kifejezetten ellenlábasa vagyok az ostobaság mindenféle terjesztésének, amellyel az embereket, a félelmeik rabságában tartva, irányítja a mindenkori hatalom. Ezért nem kedvelem, és még csak nem is tisztelem az egyházat se (ez nagyon finomított kifejezése az érzelmeimnek), miközben tudom, hogy (amúgy!) remek, igazán nagyszerű emberek is tevékenykednek itt-ott, ennek a szervezetnek a kötelékében is. Ismertem és ismerek is közülük párat ma is.
  Ennek ellenére sem akarnám azokat az épületeket lerombolni, sem bezárni, amelyekben ennek az intézményesült vallási hatalomnak a szertartásai zajlanak, és azokat sem, amelyekben az ereklyéiket, a könyveiket, és az egész keresztény kultúrkörre épülő civilizációnk kincseinek jelentős értékeit őrzik: ezek mind része a múltunknak, és sajnos ismét erőszakos módon kezdenek a jelenünk és a jövőnk, nem éppen a szellem fényeként világító iránymutatói lenni.
  Érthetőbben, profánabbul: rohadtul nem tetszik nekem az egyház tevékenysége, és egyáltalán nem tudok azonosulni azzal, ahogyan például (nem is csak) egy nagyon is világos elme esszenciáját interpretálják majd´ két évezrede. De ezt sokáig nem kellett megszenvednem: nem léptem be a szertartásaikra, nem hallgattam a liturgiáikat, és nem vettem részt olyan rendezvényeiken, amelyek felzaklattak volna. Egyszerű volt: például nem jártam templomba, eltekintve az általános kultúrszomjam keltette kíváncsiság vezérelte látogatásoktól, az orgonahangversenyektől, és ehhez hasonló indíttatású "szentélylátogatásaimtól".
  De ma, amikor az ország alaptörvényének a preambulumában is újra megjelenik az emberiség legsötétebb történelmi korait megidéző dogmarendszerből kisugárzó szellemiség, és, persze, az erre az alapra települő-felépülő jogrend számon kérhetővé is teszi, hovatovább a hétköznapi életem legintimebb szféráiba is alámerülő szondákkal vizsgálhatóan, hogy mikor és hogyan kell, lehet, tilos éreznem, gondolkodnom, cselekednem, akkor bajban vagyok, mert a templomai és a szentélyei elkerülése már nem oldja meg a súlyos problémámat: erőszakos része lettek az életemnek, immár a törvény erejével, lassan, észrevétlenül, hiába kongattuk eszeveszett elszántsággal a józan elme szentélyének a vészharangjait. Jó, persze, értem én, mindez miért van így, rengeteget dumáltam is róla (sajnálom is, mert minek, kinek...?), a lényeg a hatalmi szövetség, amelyben a mai hatalom már meg sem maradhatna a nem is oly rég még a "csuhások, térdre, imához" kiszólással villogó ember köré felépülő, számomra lidérces szövetségi rendszer támogatása nélkül. Talán érti valaki. Ha nem, akkor se mondom tovább, mert már nemcsak másokat, hanem engem is fáraszt ez a szélmalomharc.

  A lényeg tehát, hogy a fenti idézet olyan, számomra vérfagyasztó víziót sugall, mintha az egyházi főméltóságok már minden áttétel közbeiktatása nélkül, direktben kormányoznák a közösségeinket, beleértve az egész, bégető nyájat is. Nagy pásztorok ők, ezt minden kétséget kizáróan bizonyították az elmúlt, közel két évezred során. Igaz, elég sok, engedelmes, vagy szétszéledő birkát, számosat farkasként megjelölve a kívánságukra félelmében vérszomjas falkává alakuló nyáj szemében, le is vágtak közben. Már csak abban reménykedem, hogy nem nyílnak meg újra a mészárszékeik, legalább fizikailag nem, ha már a lelkeket ismét, immár az állammal, mint világi közhatalommal ezer szálon összefonódva nyomorgathatják is régi alkotmány, vagy új alaptörvény ide vagy oda. Az állam meg mostanában elég szűk körben rajzolható meg, azt hiszem, ebben azért, ha nem is vallja be, nagyjából mindenki egyetért. Az biztos, hogy az állam nem én vagyok. Meg az is, hogy lassan felkopik.

  Na, akkor béke veletek, feleim!
  (Jól hallottam, felsóhajtottatok? Akkor ti még nem ismertek eléggé engem! :D De nem kell félnetek, sokkal jámborabb vagyok, mint gondolnátok, s hozzátok képest, úgy hiszem, igen jámbor, de, veletek szemben, még tényleg gyermek bárány lehetek. :D Béke tehát, és aludjatok! Egyre rosszabbul alszotok? Hm..., volna ötletem, de hagyjuk, mert benneteket az úgysem érdekelne! :P ;))”
155 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

82 éves melegrekord dőlt meg Szegeden

Ha csak egytized fokkal is, de megdőlt a november 28-án mért legmagasabb szegedi hőmérséklet: szerdán 15,7 fokot mutatott a hőmérő. Tovább olvasom