Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Leváltották a Cserepes sori piac igazgatóját

Szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli felmondással menesztették kedden a tulajdonosai a Cserepes Sori Piac Kft. ügyvezető igazgatóját. Erdős István visszautasítja a vádakat és pert indít.
Azt hitték, vicc

Erdős István rendészként kezdett dolgozni a Cserepes sori piacon 1993-ban – ezt többször megírtuk. (Papi palást helyett a piacozást választotta, 2014. július 12.) Bikádi János igazgató helyettese volt már, amikor annak 2009-es nyugdíjazásakor cégvezetővé lépett elő. Az általunk megkérdezett kereskedők tegnap reggel hallották a leváltása hírét, először azt hitték, csak pletykáról vagy viccről van szó. Nyerges Tibor 26 éve cipőkereskedő a piacon, meg volt elégedve az igazgatóval. Papp Károlyné és Vecsernyés Istvánné is osztotta a véleményét. Hozzátették, találkoztak az új vezetővel is, szimpatikusnak találták, a fiataloké a jövő. Lapunkban olvasták, hogy a Mars téri piac is sokkal jobban megy az igazgatóváltás után. Ebben reménykednek a Cserepessel kapcsolatban is.
Önkormányzati kezdeményezésre rendkívüli felmondással menesztette kedden a Cserepes sori piac taggyűlése Erdős István igazgatót. A 91 százalékban tulajdonos város és a két magántulajdonos egyhangú szavazattal hozta meg döntését.

Miért került pont most sor a felmondásra? Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester elmondta: az előző önkormányzati ciklusban a közgyűlés jobboldali többségű pénzügyi bizottsága határozta meg, ki képviselje a várost a cégnél. Tény az is, hogy a személyi döntésekhez szükséges kétharmados tulajdonrésszel a város akkoriban még nem rendelkezett. Idén májusban az előző évi mérlegbeszámoló tárgyalásakor a társaság taggyűlése változtatott a felügyelő bizottság összetételén. Megbízott egy új könyvvizsgálót azzal, hogy határozottabban kérje számon a cégvezetőt. Közben az önkormányzat tulajdonrészeket vásárolt, így lett mostanra 91 százaléka, vagyis erős döntési pozíciója a piacon.

Idén tavasszal, amikor Szentgyörgyi Pál négy év kihagyás után újra alpolgármesterként először járt a Cserepesen, számos kereskedő tett nála bejelentést névvel és névtelenül a piac ügyei miatt. A konkrétumok alapján októberben a felügyelőbizottság meghallgatta az igazgatót. November végén a könyvvizsgáló adott írásbeli véleményt a cégről a városnak. Az önkormányzat tudomására jutott információkat először az illetékes szakbizottság véleményezte, majd a társaság taggyűlésén tájékoztatták a tulajdonostársakat, és ez alapján jutottak el végül a felmondásig.

– Elmondtam a tulajdonostársaknak, hogy alaposan és joggal feltételezzük, hogy az ügyvezető a tulajdonosok jóváhagyása nélkül olyan feladatra vállalt kötelezettségeket, ami nem tartozik a cég tevékenységi körébe. Emellett más szabálytalanságokat is elkövetett. Az is probléma volt, hogy a kereskedőket nem kezelte egységesen, és nem lehetett átlátni a díjbeszedés rendszerét – tette hozzá az alpolgármester, de konkrétumokat nem árult el. Erdős István helyére új igazgatót is kineveztek a tulajdonosok egy évre, Rácz Attilát. Fizetését lecsökkentették az eddigi igazgató havi bruttó 560 ezer forintjáról bruttó 300 ezerre.
 
Rácz Attila, a piac új igazgatója a kereskedők között.  Papp Károlyné és Vecsernyés Istvánné mondja a magáét. Fotó: Frank Yvette
Rácz Attila, a piac új igazgatója a kereskedők között. Papp Károlyné és Vecsernyés Istvánné mondja a magáét. Fotó: Frank Yvette

Az új cégvezető kérdésünkre elmondta: 33 éves, közgazdasági programozó matematikus diplomája van, valamint közigazgatási kommunikációs és uniós szakképesítést is szerzett. Előbb a közigazgatásban dolgozott, az elmúlt évben pedig a Szegedi Városkép és Piac Kft. második embere volt. Ezt a munkáját is megtartja félállásban. Feladatul kapta, hogy a cég és a kereskedők konfliktusát elsimítsa. Ezenkívül áttekinthető díjbeszedést alakítson ki zárt rendszerben, hogy a Cserepes az eddigieknél eredményesebben működhessen.

Erdős István jogi útra tereli az ügyet. Érdeklődésünkre azt is elmondta: egyes vádak hamisak, másokra van magyarázat, és olyan dolog is akad, amit a felügyelőbizottság engedélyezett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa köszöntötte a dóm kórusvezetőjét

Ferenc pápa köszöntötte a dóm kórusvezetőjét
Varjasi Gyulát, a szegedi dóm kórusvezetőjét 25 éves munkássága alkalmából nemrégiben levélben köszöntötte Ferenc pápa. Tovább olvasom